SKUPINA PRIE100R ZVEREJNILA VIDEOKLIP K PIESNI ROZPLÝVANIE

Slovenská skupina Prie100r v novembri minulého roka vydala svoj druhý štúdiový album Srdce z cínu, z ktorého predtým ponúkla singel Vdýchneme čiernych motýľov. Teraz prichádza s druhým singlom, ktorým je jedna z najzaujímavejších skladieb na albume, Rozplývanie.

Text skladby „Rozplývanie“ opisuje situáciu medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa snažia byť v kontakte. I keď spolu nestrávili veľa času, ovplyvňujú ich zlé spomienky, ktoré ich rozdeľujú.

„Text skladby patrí medzi najobraznejšie na albume. Pri jeho tvorbe som chcel vytvoriť dojem postupného zaostrenia z ťažšie uchopiteľných slovných spojení až na konkrétny význam textu. Z tohto dôvodu je prvá sloha abstraktná, pričom každý ďalší verš je jasnejší a konkretizuje tému ako aj jej význam. Obraz fontány v úvode textu som zvolil ako ideálny objekt v kombinácii so slovom krehkosť, keďže sama je zosobnením krehkosti tvaru vody ako aj jej manipuláciou do formy, ktorá je síce estetická ale zároveň umelá.

Fontány sú funkčné len krátku časť roka. Preto je to taktiež vhodný obraz pre krátkodobosť a pominuteľnosť. Voda je element ktorý sa na našom druhom albume objavuje v rôznych slovných spojeniach, na tomto mieste symbolizuje predovšetkým neuchopiteľnosť a efemérnosť. “ hovorí Radovan Činčura zo skupiny Prie100r.

Hudobná zložka skladby je postavená na súhre jedného nástroja so spevom.

Komornejšie obsadenie dáva možnosť vyniknúť vokálu a detailom, ktoré sa v mixe ľahko strácajú. Oproti zvyšku albumu sa skladba vyznačuje pokojnejšou, vyrovnanejšou náladou a minimalistickejšou produkciou.

„Zmienenú krehkosť v texte som chcel v inštrumentálnej zložke docieliť zastúpením malého počtu nástrojov a absenciou bicích. Kľúčové party som nahral na elektrickej gitare s neskresleným zvukom a doplnil ich o plochy vytvorené na syntetizátoroch a radikálne z efektovanej ambientnej gitare. Keďže som chcel v skladbe zachovať naliehavosť, pri spôsobe zahratia hlavného gitarového partu som v slohách zvolil rýchle rozklady akordov.“ dopĺňa Radovan

Videoklip ku skladbe bol natočený v historickej bratislavskej budove.

Ústrednou scénou videoklipu je izba s dobovým krbom zaliata červenkastým svetlom zapadajúceho slnka. Na scéne sa nachádzajú tri veľkorozmerné olejomaľby otočené k stene spôsobom, aby nebolo zjavné čo je na nich vyobrazené, čím dotvárajú pocit prázdnoty. Za kamerou stál Juraj Pivovárči, ktorý sa zároveň postaral o nasvietenie scény. Strih a farebné triedenie vytvorili Roman Kukumberg a Radovan Činčura.

„Pri tvorbe farieb sme sa snažili o umocnenie atmosféry prichádzajúceho večera. Pokúsili sme sa o maximálne využitie svetelných podmienok pri zimnom západe slnka. Cieľom bolo dosiahnuť analógový vizuál s dôrazom na mäkkosť obrazu a jemne rozostrené farebné spektrum s teplými a zlatými tónmi v najsvetlejších miestach záberov.“ uzatvára Radovan.

rNUlife.sk * TS Dominika Zdražilová

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.