Debut producenta Breathe the Vapor „On a Computer“integruje estetiku 80´s, vaporwave kultúry či starých windowsov

Breathe the Vapor alebo Lukáš Klinec je slovenský hudobný producent, zvukár a grafický dizajnér, ktorý rozširuje svoje obzory z filmovej brandže. a tento album je prvý počin, kde sa sústredil na elektronický zvuk, ktorý je bohatý na rôznorodosť žánrov.

Koncept albumu On a Computer sa zameriava na internetovú kultúru dnešnej doby a spája žánre ako vaporwave, synthwave, lofi, '80s pop, funk, jungle a mnoho ďalších. Album je takmer „nasiaknutý“ pocitmi, ktoré zažíva človek tráviaci čas na internete a odzrkadľuje súčasné problémy mladých ľudí, pre ktorých sa internet stal každodennou rutinou. Skladby v albume pôsobia uplifting, tanečným, funky zvukom, ktorý skrýva, maskujú emócie a melancholicky zarmútený podtext.

Nahrávka obsahuje 9 skladieb + 2 interlúdiá, ktoré rozdeľujú album na dve časti. Prvá časť albumu je plná vokálnych, syntetických skladieb s veselším, nostalgickým zvukom '80s a lyricky sa zaoberá súčasnou tematikou izolácie, závislosti na technológii a internete. Tanečné skladby vychádzajú z podžánrov vaporwave kultúry ako je Japanese city pop, synthwave, hip-hop a lofi. Pieseň Okami obsahuje spoluprácu so speváčkou a skladateľkou etsinancy, ktorá naspievala japonsko-anglický text. Skladby obsahujú sonické klišé, ktoré je prepojené z dobou a zámerne pôsobia gýčovo, kultúru osemdesiatych oslavujú a zároveň zosmiešňujú.

Skladby v druhej časti albumu pôsobia sonicky moderne a súčasne. Žánrová pestrosť je opäť zachovaná podžánrami vaporwavu ako lofi hip-hop, jungle, vapor-trap, glitch a electronica. V skladbách sa poslucháč akoby stane súčasťou počítača jeho vložením do CD mechaniky, ktoré symbolizuje absolútne zlúčenie s technológiou. Dostáva sa do sveta glitchov, zvukov operačných systémov, súčiastok počítača a elektronických šumov.

Momentálne Breathe the Vapor pracuje na tanečnom filme Selfmotion, pre ktorý zložil soundtrack spolu s menami ako Jimmy Pé, Young Aesthete a Jana a Lukáš Zubaj.

Hyperlink na hudbu: https://distrokid.com/hyperfollow/breathethevapor/on-a-computer

Spotify:

Youtube: https://www.youtube.com/user/Luke88128/videos

Apple Music: https://music.apple.com/us/album/on-a-computer/1584837345?uo=4

Bandcamp: https://breathethevapor.bandcamp.com/album/on-a-computer

Soundcloud:

Instagram: https://www.instagram.com/lukasklinec/

Facebook: https://www.facebook.com/lukas.klinec

Podcast s Lukášom Klincom „TVORcast“ v Barmuseu: https://fb.watch/9zsdd0vZVl/

Tanečný film Selfmotion: https://www.hithit.com/cs/project/10167/selfmotion-bakalarsky-filmhttps://www.instagram.com/selfmotionfilm/

rNUlife.sk / Lukáš Klinec

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.