Pripomíname si svetový deň alergie. Ako sme na tom s alergiou u nás?

Alergénová imunoterapia lieči, aj šetrí náklady. Napriek tomu ju Slováci nevyužívajú. Alergia v súčasnosti postihuje 1 z 3 ľudí a podľa odhadov ňou do roku 2025 bude trpieť až polovica svetovej populácie. Napriek tomu veľká časť pacientov nie je správne diagnostikovaná a liečená. Neliečená alergia ročne pripraví slovenskú ekonomiku o stovky miliónov eur. Podľa nových dát zdravotných poisťovní by situáciu mohla zlepšiť alergénová imunoterapia, ktorá nielen lieči, ale aj významne šetrí náklady.

Každý desiaty Slovák trpí alergiou, mnohí sú však stále zle ...

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrté najčastejšie sa vyskytujúce vo svete a v oblasti kvality života predstavujú nielen spoločenskú, ale aj ekonomickú záťaž. „Neliečenie alergie môže okrem výraznej progresie ochorenia a zhoršenia kvality života pacienta viesť aj k rastu zdravotných a sociálnych nákladov“, pripomína jeden z výsledkov analýzy priamych a nepriamych nákladov alergie a astmy na Slovensku, prof. PhDr. Róbert Babeľa, PhD., MBA, MSc (HTA), z Ústavu zdravotníckych disciplín, Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Neliečená alergia môže poškodiť zdravie. Mnohým uľaví imunoterapia ...

Základom je správna liečba

Väčšina alergikov, ktorí sa liečia, používajú iba symptomatickú liečbu, ktorá nebojuje priamo s ochorením, ale len s jeho príznakmi. „Liečba alergie patrí do rúk alergológa. Aj keď pacienti často siahajú po množstve voľne dostupných protialergických liekov, ktorých úlohou je potláčať príznaky alergie, jedinou účinnou liečbou je alergénová imunoterapia,“ opisuje prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie, mim. prof. MUDr. Martin Hrubiško, PhD.

Každý desiaty Slovák trpí alergiou, mnohí sú však stále zle liečení.

Ide o liečbu, pri ktorej je alergikovi v nízkych dávkach podávaný alergén, na ktorý je alergický. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu na tento alergén nereagovať. Okrem vyliečenia odborníci hovoria aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy.

Špecifická alergénová imunoterapia - ImunoVital

Alergénová imunoterapia môže ušetriť milióny eur

Najnovšie dáta ukazujú, že alergénová imunoterapia by okrem medicínskych prínosov mohla aj významne šetriť financie. „Najnovšou analýzou sme sa pozreli na to, či vďaka liečbe môžeme hovoriť o úsporách a výsledky nás pozitívne prekvapili. Dáta od zdravotných poisťovní hovoria, že adekvátna terapia, vrátane cielenej imunoterapie, má s vysokou pravdepodobnosťou veľmi zaujímavú úroveň návratnosti z pohľadu priamych nákladov. Napríklad po trojročnej liečbe alergénovou imunoterapiou hovoríme až o viac ako 40 % úspore nákladov.“ hovorí o výsledkoch analýzy, autor štúdie, prof. Babeľa.

Čo je alergia na prachové roztoče a ako sa rieši? | ExAller®

Problémom však zostáva vysoké percento neliečených pacientov

Napriek tomu, že na Slovensku je alergénová imunoterapia dostupná, lieči sa ňou približne len 10 % pacientov. Pomôcť by okrem zvyšovania povedomia u pacientov mohla aj zmena kritérií hodnotenia lekárov. „Je dôležité, aby sa zo strany zdravotných poisťovní zmenil pohľad a  kritéria hodnotenia kvality lekárov, ktorí liečia alergénovou imunoterapiou,“ hodnotí mim. prof. MUDr. Peter Pružinec, CSc., hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre klinickú imunológiu a alergológiu. „Zároveň je dôležité pristupovať k alergii ako k závažnému ochoreniu, správne ho liečiť, nielen potláčať jeho príznaky, a sústrediť sa na ďalšie investície do modernej a kvalitnej liečby, ktoré majú v konečnom dôsledku vysokú úroveň návratnosti.“ dopĺňa prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA. Dott.Ric.,MHA, z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Alergia na ambróziu: pomôže príroda (1.)

rNUlife / Marianna Dubravická, SEESAME

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.