Vychádza výročná reedícia legendárneho art-rockového albumu Svět Hledačů

Tento rok je niekoľkonásobne významný pre pripomenutie si albumu Svět Hledačů z roku 1979. Okrem  zásadných jubileí, 75-ky speváka, klávesáka, skladateľa Leška Semelku a rovnakého, no žiaľ nedožitého výročia gitaristu, skladateľa a kapelníka Radima Hladíka, sú tu tiež rôzne okrúhle pripomienky odchodov bubeníka Vlada Čecha a textára Pavla Vrbu. Tí všetci a tiež ďalší spevák a klávesák Oldřich Veselý, výtvarník Petr Sís a fotograf Alan Pajer majú zásadný podiel na albume vtedy vydanom pod vynúteným názvom M. Efekt. Pražský krst v Lucerna Music Bare sa presúva na jar 2022.

Rozsiahle kompozície, básnické texty, ktoré nájdeme v booklete, i muzikantské majstrovstvo výborne zapadli do éry soundu trebárs anglických Yes. Album obsahuje päť skladieb, z ktorých „Hledám své vlastní já“ a „Rajky“ sa stali súčasťou repertoáru nového Blue Effectu. Druhá z nich v koncertnej podobe z roku 2007 tvorí záver siedmich CD bonusov. Dopĺňajú ju dobové singlové nahrávky, či už M. Efektu či voľnejšej zostavy Semelka–Hladík–Čech.

„Svět Hledačů stojí za vydanie kedykoľvek, ale tento rok je špeciálny. Novembrová 75-ka Leška Semelku a bohužiaľ nedožitá decembrová Radima Hladíka rovnako ako výročia odchodov spolutvorcov Vlada Čecha a Pavla Vrbu sú silnými momentmi. Napínavé, hoci nakoniec márne, bolo hľadanie originálov stratených výtvarných a fotografických podkladov Petra Sísa a Alana Pajera. Rekonštruovaná reedícia však myslím jasne dokazuje, aká výborná muzika to bola i aké štýlové je jej balenie,“ dodáva editor reedície Karel Deniš.

Legendárny Blue Effect Radima Hladíka nahral v prvej polovici 70. rokov s jazzovým orchestrom tiež dve kultové LP platne s názvom Nová syntéza, ktoré vyšli v reedícii vlani. Nadčasové nahrávky rockovej kapely s veľkým big bandom vrátil Hladík na pódiá znovu v roku 2016, niekoľko mesiacov pred svojou smrťou.

Teraz sa unikátny projekt pod dohľadom Hladíkovej rodiny zhmotní tretíkrát. Pražská premiéra bola naplánovaná na 30. novembra do Lucerna Music Baru, ale z dôvodov pretrvávajúcej pandémie sa presúva na jar 2022. Účasť prisľúbil i oslávenec Lešek Semelka, zástupcovia rodiny Radima Hladíka a vydavateľstvo Supraphon. Tí všetci pokrstia aktuálny starostlivo remasterovaný album Nová syntéza/Komplet, ktorý vychádza na dvoch LP a dvoch CD s doposiaľ nevydanými bonusmi, a aktuálnu reedíciu M. Efekt – Svět Hledačů, ktorá vychádza taktiež na LP, CD i digitálne.

rNUlfie.sk / Adriána Čahojová, SUPRAPHON

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.