Le Payaco vydáva album Pohybliví v nehybnom. Prekvapí samotnou atmosférou či dvojhlasmi

Skupina Le Payaco práve dnes (17.4.) teda vlastne po dlhých piatich rokoch vydáva nový album Pohybliví v nehybnom s osobitou, až filmovou atmosférou, ktorá dopĺňa typické payácovsky hravé postupy a texty. Novinka je výnimočná aj z hľadiska spevu - kým doteraz si líder Tomáš Sloboda a basgitarista Martin Stempel pesničky väčšinou delili, teraz spievajú dvojhlasom.

Le Payaco, nahrávanie albumu Pohybliví v nehybnom

"Tak nejako k tomu prirodzene prišlo. S Martinom spievame na tomto albume väčšinu pesničiek spolu. Doteraz to bolo skôr naopak. Dobre nám to spolu znie a dvojhlasy sa v poslednej dobe z pesničiek takmer vytratili, čo je škoda, pretože sú nám veľmi blízke. Väčšina  folklórnych pesničiek je na dvohlasných spevoch postavená a my máme trošku výhodu oproti iným, že nie sme kapela s jedným spevákom," hovorí spevák, skladateľ a gitarista Tomáš Sloboda.

Le Payaco mali v pláne nový album odpremiérovať naživo deň pred oficiálnym vydaním, vo štvrtok 16. apríla, na koncerte v bratislavskom Majestic Music Clube. Kvôli karanténnym opatreniam ho však museli presunúť na 24. septembra. Koncert v hlavnom meste tak bude napokon súčasťou jesenného turné, na ktorom predstaví kapela album Pohybliví v nehybnom  po celom Slovensku.

Je sa na čo tešiť, na novom albume totiž dostali popri speve omnoho viac priestoru aj inštrumentálne plochy a celkovo má nahrávka veľmi bohatý zvuk.

"Od začiatku nám bolo jasné, že tento album bude iný. Celý proces bol, ako vždy, veľmi slobodný, len s tým rozdielom, že teraz sme zistili, že naša nová hudba pripomína skôr hudbu do filmu, a že to asi nebude len taký ďalší pesničkový album. To nás celkom príjemne prekvapilo a parádne nakoplo. Zamerali sme sa tak hlavne na atmosféru, ktorá sa preniesla aj do textov. Prvýkrát sme si medzi sebou vymieňali nástroje a veľa experimentovali. Veľmi sme si to užívali. Myslím, že je tú pohodu z albumu cítiť," vysvetľuje Tomáš Sloboda.

Súčasná situácia, kedy sú ľudia uzavretí spolu v jednom priestore, bez možnosti socializácie, je pre umelcov známym stavom, ktorý mnohokrát sami vyhľadávajú, aby dosiahli maximálne možné sústredenie na tvorbu. To je aj prípad kapely Le Payaco, ktorej nový album vznikal z veľkej časti na chalupe bez rušivých vplyvov bežného života.

"Na albume sme pracovali priebežne počas roka 2019. Spravili sme si niekoľko kapelových sústredení na chalupe, kde sme si zobrali nástroje a tvorili v úplnej izolácii. Tak sme to robili kedysi a veľmi sa nám táto taktika osvedčila. Máme tam čas ponoriť sa úplne do našej hudby a vytiahnuť tak zo seba maximum," hovorí (takisto spievajúci) bubeník a perkusionista Juraj Vitéz.

Výsledkom dobrovoľnej tvorivej "karantény" je album, o ktorom členovia kapely hovoria ako o vyzretejšej verzii samých seba, kde sa naplno odhalila ich spoločná kapelová myseľ. Už po prvom vypočutí je pritom jasné, že nejde len o klasické PR frázy, v tomto prípade to naozaj sedí a oproti predošlej platni ide o posun, aký sa u kapelách, ktoré sú na scéne viac ako dve dekády, nepočuje často. Až natoľko, že si možno skalní fanúšikovia budú musieť na novinku zvykať o niečo dlhšie. Nechať si ju preniknúť hlbšie pod kožu sa však naozaj oplatí.

Le Payaco - Pohybliví v nehybnom, CD, 2020


Album vychádza vo vydavateľstve Bruuder Records ako LP na 12" čiernom vinyle, na CD (digipack) a digitálne na stiahnutie či počúvanie na všetkých známych streamovacích službách. Fyzickú podobu albumu je možné zakúpiť si zatiaľ výhradne na stránke vydavateľstva www.bruuder.eu. Videoklip k titulnej piesni (viď vyššie) nakrútil známy režisér Branislav Vincze, v ktorom hlavné postavy stvárnili populárni herci a zároveň životní partneri Zuzana Norisová a Ondrej Kovaľ.

Vypočujte si album Pohybliví v nehybnom na Deezeri:

Informácie a foto redakcii NUlife.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.