15. ročník prestížnej súťaže “Kultúrna pamiatka roka – Fénix” štartuje už v novembri

Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Médiá o tom informovali z rezortu kultúry.

Ministerstvo kultúry SR a partneri súťaže – Nadácia SPP, Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) a mediálny partner RTVS vyhlasujú ďalší, v poradí už 15. ročník súťaže, ktorá inšpiruje, motivuje a podporuje vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu. 

Príbehy skrývajúce sa za každou pamiatkou

Prežili živelné pohromy, vojnu, rôzne katastrofy, ale aj necitlivé zásahy ľudskej ruky a strojov. Ich prednosti a krásy boli často zamurované, zamaľované, či dokonca zaasfaltované. Mnohé slovenské národné kultúrne pamiatky sú inšpirujúcimi príbehmi o tom, ako neúnavné úsilie dobrovoľníkov, odhodlanie majiteľov  a  zanietených zástupcov samospráv dokázalo túto krásu a históriu povzniesť z trosiek ruín, bahna a popola. Presne takéto príbehy sa skrývajú za súťažou Kultúrna pamiatka roka – Fénix, ktorá oceňuje aktivity smerujúce k zachovaniu nášho kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie.

Prestížne ceny a finančné dary

Ministerka kultúry SR udelí na návrh odbornej poroty maximálne tri ceny „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ za obnovu/reštaurovanie objektu národnej kultúrnej pamiatky alebo jeho ucelenej časti, resp. za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky. Laureáti 15. ročníka získajú priamo z rúk ministerky kultúry Natálie Milanovej osvedčenie o udelení ceny „Kultúrna pamiatka roka – Fénix“ – plastiku bájneho vtáka Fénixa, ktorej autorom je akademický sochár Stanislav Mikuš, a tiež finančnú odmenu 10 000 eur od generálneho partnera súťaže, Nadácie SPP, ktorá spolu s SPP dlhodobo podporuje obnovu a záchranu kultúrnych pamiatok na Slovensku.

Odborná porota môže zároveň udeliť titul „Čestné uznanie“. Toto ocenenie za mimoriadny prínos k ochrane a obnove pamiatky môže získať právnická alebo fyzická osoba, ktorá zásadným spôsobom vstúpila do procesu obnovy/reštaurovania pamiatky.

Verejnosť môže ovplyvniť výsledok hlasovaním

Okrem vyššie uvedených cien udelí generálny partner súťaže, Nadácia SPP, cenu „Kultúrna pamiatka roka – Cena Nadácie SPP“. Cena bude udelená na základe výsledkov hlasovania verejnosti za najkrajšiu obnovenú/zreštaurovanú pamiatku.

Ministerstvo kultúry, odborná porota a partneri súťaže môžu na základe spoločného rozhodnutia vybrať pamiatku, nachádzajúcu sa v prebiehajúcom procese obnovy/reštaurovania a udeliť jej vlastníkovi titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“. Cieľom udelenia tejto ceny je podporiť vlastníkov národných kultúrnych pamiatok, nachádzajúcich sa v procese obnovy/reštaurovania, upozorniť verejnosť na túto národnú kultúrnu pamiatku a proces jej obnovy a vytvoriť priestor pre sledovanie celého procesu až po jej úspešne ukončenú obnovu/reštaurovanie.

Prihlásiť pamiatky do súťaže je možné do 15. januára

Pamiatky je možné prihlásiť do súťaže od 2. novembra 2021 do 15. januára 2022. O prestížnu cenu sa môžu uchádzať pamiatky, ktoré boli obnovené či zreštaurované v rokoch 2020 a 2021. Prihlášku do súťaže spolu s kompletnou dokumentáciou je potrebné podať elektronicky na adresu: sutaz@kpr-fenix.sk a zároveň aj do podateľne Ministerstva kultúry SR alebo poštou. Pri organizovaní súťaže ministerstvo spolupracuje s poprednými vedeckými a odbornými inštitúciami z oblasti ochrany pamiatkového fondu na Slovensku. Štatút súťaže a ďalšie informácie budú zverejnené na webovej stránke ministerstva kultúry.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.