Kaboš prichádza s premiérou dokumentu Architekt drsnej poetiky

Architekt drsnej poetiky je názov nového celovečerného dokumentárneho filmu z dielne režiséra Ladislava Kaboša (Zmenil tvár Šanghaja, Všetky moje deti, Farby piesku, Kapela). "Je objavným príbehom Hansa Broosa, Karpatského Nemca z Veľkej Lomnice, ktorý sa v druhej polovici minulého storočia ako migrant presadil v Brazílii," Médiá o tom informovala PR manažérka Iveta Pospíšilová. Slávnostná premiéra sa uskutoční v utorok v bratislavskom Kine Lumiére.

Z hlbín pamäti postihnutej Alzheimerovou chorobou Hans Broos rozpráva svoj príbeh utečenca, z ktorého sa stal významný brazílsky architekt. "Zanechal za sebou stavby vysokej kvality a dlhý rad nasledovníkov - mladých architektov, ktorí sa inšpirovali jeho dielom, novátorským ponímaním úlohy modernej architektúry a urbanizmu a hlavne jeho humanistickým posolstvom," priblížil Ladislav Kaboš, ktorý v najnovšom filme reflektuje "veľké dejiny 20. storočia v osude jednotlivca". Broos po skončení 2. svetovej vojny musel opustiť Československo, kde jeho predkovia žili po stáročia. Nový domov našiel až v roku 1953 v Brazílii.

Premiéra príbehu slovenského rodáka, ktorý zanechal nezmazateľnú stopu v architektúre modernej Brazílie sa blíži. Je naplánovaná na 5. októbra o 19:30 hod. v kine Lumière. Súčasťou bude malá výstava fotografií brazílskeho fotografa a architekta Cristiana Mascara, ktorý fotografoval diela Hansa Broosa.

"V dramatickej linke filmu sa v úlohe architekta Broosa predstaví člen Jókaiho divadla v Komárne Imre Boráros," dodala Pospíšilová k dokumentárnej snímke venovanej významnému brazílskemu architektovi, karpatskému Nemcovi zo Slovenska, ktorý v Brazílii naprojektoval viac ako 140 budov, jeho dielo sa stalo súčasťou kultúrneho dedičstva Sao Paula.

Hans Broos (1921 - 2011), brazílsky architekt, karpatský Nemec zo Slovenska... rodák z Veľkej Lomnice, sa stal významným predstaviteľom štýlu brutalizmu v Brazílii. Tvoril architektúru ako poéziu z betónu majstrovsky prepojenú s prírodou. Oceňovaný autor 450 projektov, 140 realizácií v Nemecku a Brazílii. Fascinujúci príbeh v našich končinách neznámej osobnosti svetového formátu. Režisér Ladislav Kaboš (v architektonickej obci známy napríklad dokumentom o Ladislavovi Hudecovi - Zmenil tvár Šanghaja/2010/) aktuálne dokončil celovečerný dokumentárny film Architekt drsnej poetiky. Viac informácií o filme, vrátane rozpisu premietaní nájdete na www.hansbroos.eu.

 „Nepoznal som ho osobne a bál som sa nášho prvého stretnutia. Na začiatku bolo ťažké s ním komunikovať. Oslovoval ma veľmi formálne so silným nemeckým prízvukom "Seňóorr Mascaro". Táto trochu škrobená a staromódna zdvorilosť nám Brazílčanom pripadá trochu chladná. Avšak, keď ma sprevádzal po budovách textilky CIA Hering, moje obavy sa rýchlo rozptýlili. Ukázal mi každý kút budovy, jasne vysvetlil riešenia, ktoré vynašiel, nielen čo sa týka dizajnu a technických aspektov, ale všetkého, čo by sa dalo urobiť, aby sa spríjemnil jednotvárny pracovný režim zamestnancov. S obdivom som počúval jeho rozprávanie a uvedomil som si, že mám pred sebou veľkú osobnosť. V tom čase sa začalo medzi nami rozvíjať hlboké priateľstvo.“ (Cristiano Mascaro, Bauwelt 19/2007).

Film mal festivalovú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, do kinodistribúcie vstúpi vo štvrtok 7. októbra.

rNUlife.sk / tasr, archinfo

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.