Festival [fjúžn] zaostrí na svet, ktorý máme doma

Už o pár dní odštartuje v poradí 16. ročník multikultúrneho festivalu [fjúžn]. Počas deviatich dní od 16.-25.9 prinesieme bohatý program zložený z koncertov, výstav, diskusií a mnoho ďalšieho. Otvárací večer odštartuje vlajkové podujatie Humans of [fjúžn] v Novej Cvernovke, kde sa pod taktovkou divadelnej režisérky Alžbety Vrzgulovej predstaví šesť inšpiratívnych ľudí s cudzokrajnými koreňmi.

Počas festivalu sa môžete tešiť na pestrú zmes viac než 20 podujatí na rôznych miestach a v rôznych formátoch. Koncerty, diskusie, výstavy, divadelné predstavenia aj komunitné podujatia, ktoré vám priblížia svety a životy ľudí s koreňmi v najrôznejších krajinách sveta, no s domovom na Slovensku.

Festival [fjúžn] zaostrí na svet, ktorý máme domaTiago Viganó, Foto: YOLK

Môžeme odstrániť spoločenské bariéry tým, že prekročíme vlastné hranice? Tí z nás, ktorí majú s prekračovaním hraníc väčšiu skúsenosť ako iní, cudzinci žijúci na Slovensku, sú tomu donekonečna vystavovaní zas a znova. Odkiaľ si? Čo robíš na Slovensku? Ako sa ti tu páči?

Vplyvom pandémie sme naše životy začali oveľa intenzívnejšie vnímať v rozmedzí fyzických aj symbolických hraníc – európskych, štátnych či dokonca osobných. Počas 16. ročníka bude festival [fjúžn] hľadať odpovede na otázku, ako pandémia zmenila uvažovanie o hraniciach. Preskúmame aj hranice, ktoré si vytvárame v našich hlavách. Komu sme ochotní a schopní ich otvoriť?

Na Slovensku žije už vyše 150 tisíc cudzincov a cudziniek. Sú našimi susedami, kolegami, priateľkami či dokonca rodinnými príslušníkmi. Tvoria neoddeliteľnú súčasť tejto krajiny a prispievajú k rozvoju slovenskej spoločnosti. Predstavujú svet, ktorý máme doma.

Počas večera Humans of [fjúžn] si vypočujeme tri ženy a troch mužov, ktorých mená, prízvuky či črty často privolávajú predvídateľné otázky. Pri tejto príležitosti na ne však nebudú odpovedať. Sami si vyberú, ako sa chcú predstaviť.

Účinkujú: Milan André Boronell, Kamil Yılmaz, Sheba Juliet Nasi A. Motlagh, Les Paskarenko, Tiago Viganó.

Celý program nájdete na webe festival.fjuzn.sk a na našich sociálnych sieťach: Facebook a Instagram

rNUlife.sk / Festival [fjúžn]

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.