IRON MAIDEN zverejnili po šiestich rokoch nový singel "The Writing On The Wall"

Skupina IRON MAIDEN  zverejnila nový singel. Skladba The Writing On The Wall je prvou novinkou metalovej legendy po šesťročnej pauze. V parádnom animovanom videu kapela naviac predstavuje najnovšiu Eddieho inkarnáciu v ohromujúcej 3D podobe.

Legenda Iron Maiden sa vracia s otvorene politickým animovaným eposom od umeleckého režiséra a zároveň fanúška, Nicosa Liveseyho. Šesťminútový filmový klip pre novú skladbu The Writing On The Wall čerpá odkazy zo sci-fi a heavy metalu v nadväznosti na množstvo umeleckých inšpirácií od Petera Jonesa (umelec a ilustrátor, ktorý vytvoril veľké množstvo ilustrácií žánrov fantasy a science fiction), Rogera Deana (anglický umelec, známy pre svoju prácu na obaloch albumov hudobníkov, ktoré začal maľovať koncom 60. rokov minulého storočia a ktoré väčšinou predstavujú exotické a fantazijné krajiny) a Mika Plooga (americký umelec storyboardov a komiksov a vizuálny dizajnér filmov, o.i. marveloviek).

Skladbu spoločne napísali gitarista Adrian Smith a spevák Bruce Dickinson, o produkciu sa postarali Steve Harris a Kevin Shirley, ktorý s Iron Maiden točil napríklad albumy The Final FrontierThe Book Of SoulsDance Of DeathA Matter Of Life And Death alebo Brave New World. Koncept videa vytvoril Bruce Dickinson, realizácie sa následne ujali dvaja bývalí manažéri štúdia Pixar a dlhoroční fanúšikovia skupiny Mark Andrews a Andrew Gordon. Obaja majú  za sebou päťdesiat rokov skúseností s animáciami, podieľali sa na filmoch ako Hľadá sa Nemo, Príšerky s.r.o. či Ratatouille. Ich partnerom pri tvorbe klipu sa stalo londýnske animačné štúdio BlinkInk, ktoré je známe kampaňami pre Adidas a Coca-Colu.

Počas ôsmych mesiacov lockdownu sa na výslednej podobe klipu piesne podieľalo celkovo 60 členov animačného štábu pracujúcich na diaľku po celom svete vo Veľkej Británii, Francúzsku, Španielsku, Nórsku, Brazílii, Írsku, Taliansku, Maďarsku, Rumunsku, Nemecku, Grécku, USA a Kanade. Výsledkom je práca lásky; s prepychovo namaľovanými pozadiami, expresívnym a živým dizajnom znakov a Eddie v príjemne textúrovanej sláve s CG virtuálnymi animačnými prvkami, ktorá spája rockové pavučiny.

nicos livesey mark andrews blinkink iron maiden the writing on the wall animation itsnicethat 16.png

Animovaný videoklip kombinuje 2D animáciu s CG prvkami a vytvára tak vizuálnu hostinu pre oči, ktorá zapadá do veľkých posolstiev piesne. Oživuje príbeh, ktorý napísal hlavný spevák skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson, a ktorý je inšpirovaný biblickými príbehmi o Belshazzarovej hostine a Danielovi, ktorý je „zmiešaný“ s Adamom a Evou a Štyrmi jazdcami apokalypsy. Livesey vysvetľuje: „Všetci sme priam zabalení v mnohých správach o ľudskej chamtivosti a ničení našej planéty. Najvýznamnejší jednopercentní hráči ako "kvázi elita" sedia vo svojich okázalých a lesknúcich sa hradoch a nechávajú všetkých ostatných akoby vonku hniť na umierajúcej planéte. Je to myslené hlavne tak, že máte byť v strehu ohľadne súčasnej svetovej ekologickej katastrofy a celkovej planetárnej situácie, ktorú sme spôsobili.“

nicos livesey mark andrews blinkink iron maiden the writing on the wall animation itsnicethat 15.png

Klip prevedie divákov dystopickým svetom zničeným znečistením a suchom, ktorému vládne elitná trieda pri akejsi príprave na párty večierok. Medzitým záhadná maskovaná postava predvolá Štyroch motorkárov apokalypsy do púšte, kde upír hoduje z duší mladých.

Kreatívny riaditeľ Mark Andrews dodáva, že boli silne ovplyvnení Maidenovskými umeleckými obalmi albumov, ktoré vychádzali z „vysoko grafického, takmer komiksového dizajnu“, s mnohými vstupmi do konečnej umeleckej podoby postáv od samotného Brucea Dickinsona. "Najmä naša postava Daniela a štyria jazdci boli všetci Bruce."

nicos livesey mark andrews blinkink iron maiden the writing on the wall animation itsnicethat 7.png

Aj keď je toto video zaujímavé a zábavné pre každého, kto miluje dobré dystopické sci-fi, vytvorili ho fanúšikovia pre fanúšikov. Aj koniec je primerane vhodne dramatický. „Rovnako ako všetky videá od Iron Maiden, ani my nechceme hovoriť našim fanúšikom všetko, radi by sme boli, aby na to prišli,“ uzatvára Smallwood. "Koniec je, no otvorený - je to víťazstvo pre dobrých ľudí a nová budúcnosť pre našu planétu i pre nás všetkých, alebo nás zničí apokalypsa a všetci sa usmažíme?"

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, Warner music / itsnicethat.com/ Galéria animácií Nicos Livesey, Mark Andrews, Blinkink: video for The Writing On The Wall for Iron Maiden (Copyright © Iron Maiden, 2021)

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.