Mesiac autorského čítania (MAČ) 2021 - čestný hosť Česko

Program 22. ročníka Mesiaca autorského čítania je známy. K 22. ročníku najväčšieho literárneho festivalu v strednej Európe na trati Brno - Ostrava - Ľvov sa po prvý raz pridá aj Bratislava.

Do Bratislavy napriek pandemickej situácii prídu svoje texty čítať obľúbená prozaička Alena Mornštajnová, najpredávanejší český básnik J.H. Krchovský či český pesničkár Vladimír Merta a mnoho ďalších významných autorov a autoriek z Česka i Slovenska. Mesiac autorského čítania 2021(MAČ) budú môcť Slováci navštíviť v Bratislave po prvý raz a to počas celého júla, hneď na troch miestach: kostol Klarisky, Rómerov dom a Zichyho palác.

Program žačína vždy o 18:00 / Klarisky / Rómerov domZichyho palác

Klarisky:
04.07.
Mária Ferenčuhová: Hypnotická meditácia

Všestranne sa zaoberá poéziou, prózou aj umeleckým prekladom z francúzštiny. Publikuje napríklad v periodikách Fragment, Host, Romboid či Vlna. Debutovala básnickou zbierkou Skryté titulky (2003).

Petr Borkovec: Dílo, které okouzluje
Píše poezii, prózu, knížky pro děti; věnuje se překladu, redakční práci, publicistice. Dramaturg pražské literární kavárny Fra. Debutoval sbírkou Prostírání do tichého (1990). Naposledy vydal: Sebrat klacek (2021), Každá věc má něco společného se štěstím (2020), Petříček Sellier & Petříček Bellot (2018), Herbář k čemusi horšímu (2018), Věci našeho života (2017), Lido di Dante (2017).

05.07.
Mária Modrovich: Sonda do života členky kultu

Jej zbierka desiatich textov Flešbek bola nominovaná na Cenu Európskej únie za literatúru 2019, píše v nich o životných zmenách a očakávaniach okolia vyplývajúcich z materstva.

Petr Stančík: Chrujda, nebo Pravomil?
Vydal několik desítek knížek, naposledy Pravomil (2021), Praha ožralá (2021, s R. Kopáčem), Jezevec Chrujda krotí kůrovce (2020), H2O a pastýřové snů (2019), Jezevec Chrujda zakládá pěvecký sbor netopejrů (2019), Fíla, Žofie a Smaragdová deska (2018) nebo H2O a poklad šíleného oka (2018).

06.07.
Ivana Gibová: Singles po tridsiatke

Jej novela Borderline bola predlohou pre rovnomennú inscenáciu Divadla Stoka a pražského Nekroteatro. Obe jej posledné knihy boli nominované aj na cenu Anasoft litera.

Petra Soukupová: Nastal jedinečný čas
Za své knihy získala četná ocenění a nominace, celkem je v České republice prodáno zhruba 80 000 výtisků knih Petry Soukupové a její knihy vyšly v překladech v sedmi zemích a do dalších jazyků se překládají. Je laureátkou ceny Magnesia Litera 2010.

 07.07.
Milo Janáč: Za barom aj pod ním

Jeho debut Milo nemilo z prostredia východoslovenskej krčmy bol nominovaný na cenu Anasoft litera, v ktorej získal aj Cenu čitateľov: „Spolu s autorom sa vydáte na cestu unikátnym, no zaručene skutočným svetom ukrytým za barovým pultom, a niekedy aj pod ním. Pri čítaní tejto knihy možno dostanete chuť si vypiť, alebo naopak, s pitím okamžite prestať.“

Alena Mornštajnová: Vymýšlet & sepisovat
Vydala pět románů (Slepá mapa, 2013; Hotýlek, 2015; Hana, 2017; Tiché roky, 2019; Listopád, 2021) a knížku pro děti Strašidýlko Stráša (2018). Patří mezi nejúspěšnější české spisovatelky po roce 1989.

08.07.
Silvester Lavrík: Historia magistra, viete?

V prozaickej tvorbe sa zaujíma o históriu, verejnosť zaujal románom Nedeľné šachy s Tisom. V zatiaľ najnovšej knihe Posledná k. & k. barónka spracoval príbeh Margity Czóbelovej, netere maliara Ladislava Mednyánszkeho

Jan Novák: Co on ví ...
Nejvýrazněji na sebe upozornil románem Zatím dobrý (2004), scénáři ke komiksům Zátopek: … když nemůžeš, tak přidej! (2016) a Čáslavská (2020; oba s Jaromírem 99) a monografiemi Miloše Formana (Co já vím?, 2013) a Milana Kundery (Kundera: Český život a doba, 2020). Příležitostně se věnuje dokumentárnímu filmu.

09.07.
Peter Balko: O písaní a sile fantázie

Naposledy sme od neho mohli čítať novelu Østrov, ktorá mieša niekoľko žánrov. Čitatelia a čitateľky v nej nájdu prvky hororu aj detektívky: „Čo majú spoločné záhadné úmrtia spisovateľov, cintorín písacích strojov, ukradnuté rukopisy a tajomný symbol Ø? Strhujúci nový román autora bestselleru Vtedy v Lošonci je o písaní a sile fantázie.“

Arnošt Goldflam: Bankéř sestupuje po schodech…
Publikoval třicet knížek, naposledy Hlavně o mamince (2021). Na otázku „Máte nějakou oblíbenou židovskou anekdotu?“ odpovídá: „Bohatý bankéř sestupuje po širokých schodech, pod kterými klečí žebrák. Když ho bankéř míjí, žebrák natáhne ruku a prosí o almužnu: ,Prosím vás, už několik dní jsem neměl v ústech.‘ Na to bohatý bankéř odpoví: ,Pane, člověk se musí nutit!"

10.07.
Peter Šulej: Bratislava ako megapolis

Píše poéziu aj prózu. Jeho zatiaľ posledný román Fytopaleontológia je zavŕšením trilógie prozaických diel (prvé dve časti boli História a Spolu) a bol nominovaný na cenu Anasoft litera: „Dystopická vízia budúcnosti plná kyberpunkovo temnej atmosféry opisuje Bratislavu ako preľudnený megapolis, kde každý deň je bojom o prežitie. Román je písaný experimentálnou formou, využíva množstvo žánrov a (post)moderných techník.“

Hana Lundiaková: Chaos je nutností
Její psaní v sobě zběsile míchá jazykové hry, stylový experiment, surreální fantazie a syrovou sexualitu. „Chaos je pro mě životní nutností,“ říká autorka.

----------

Rómerov dom

11.07.
Agda Bavi Pain
Markéta Pilátová

12.07.
Etela Farkašová
Mirka Ábelová
Maňas & Škrabal

13.07.
Ondrej Štefánik
Bianka Bellová

14.07.
Katarína Kucbelová
Oldřich Janota

15.07.
Erik Jakub Groch
Zuzana Dostálová

16.07.
Laco Kerata
Jan Němec

17.07.
Ivan Medeši
Andrea Vatulíková & Tomáš Hrubiš

18.07.
Ivan Štrpka
Sylvie Richterová

19.07.
Zuzana Šmatláková
Richard Erml

20.07.
Marek Vadas
Petr Placák

21.07.
Alena Sabuchová
Ondřej Štindl

22.07.
Dominika Moravčíková
Šimon Leitgeb

-------------

Zichyho palác

23.07.
Veronika Šikulová
Anna Fodorová

24.07.
Michal Hvorecký
Ondřej Hübl

25.07.
Pavel Rankov
Petr Hruška & František Hruška

26.07.
Mila Haugová
Vladimír Merta

27.07.
Zuska Kepplová
Jaroslav Rudiš

28.07.
Petr Repka
Lucie Faulerová

29.07.
Michal Tallo
Jan Škrob

30.07.
Balla
Daniel Hradecký

31.07.
Dominika Madro
Marek Šindelka

01.08.
Vlado Janček
J. H. Krchovský

„Mesiac autorského čítania ponúkne po mesiacoch v izolácii skutočný kultúrny pôžitok. Môžete sa rozhodnúť, či budete akýmsi lovcom zážitkov a atmosféry a absolvujete si všetky čítania viac než 60-tich autorov a autoriek, ktorí počas 31 dní trvania festivalu vystúpia, alebo pôjdete “na istotu” a vychutnáte si vystúpenie svojho obľúbenca či obľúbenkyne,” hovorí organizátor podujatia za slovenskú stranu, František Malík z občianskeho združenia literarnyklub.sk.

Počas 22. ročníka Mesiaca autorského čítania, ktorý dnes patrí medzi najvýznamnejšie literárne podujatia v Európe, o zážitky určite nebude núdza. Festival totiž ponúkne naozaj to najlepšie z českej a slovenskej literárnej scény. Prozaička Alena Mornštajnová, herec a spisovateľ Arnošt Goldflam, spisovateľka Sylvie Richterová, Petr Placák, Jaroslav Rudiš či mladý nádejný básnik Šimon Leitgeb. Slovensko nezostane v úzadí: predstavia sa Osamelí bežci Ivan Štrpka, Peter Repka, oceňované prozaičky Etela Farkašová, Veronika Šikulová, Katarína Kucbelová, úspešní prozaici Balla, Ivan Medeši, Pavol Rankov, Michal Hvorecký, Marek Vadas, či básnici a poetky Erik Jakub Groch, Mila Haugová či Mária Ferenčuhová.

Tretieho júla o 18.00 festival slávnostne otvorí slovenská prozaička Jana Beňová, ktorá nedávno vydala úspešnú knihu Flanérova košeľa, spolu s českým kolegom, básnikom a hudobníkom Petrom Vášom (známy z kapely Jasná Páka či Ty syčáci).

Festival špeciálne predstaví viacero videopohľadníc od významných autorov a autoriek z Islandu, ktorý bude čestným hosťom na budúci rok.

Vstup na podujatia je voľný.

VIAC NA : https://www.autorskecitanie.sk/

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.