Album, s ktorým na alternatívnu hudobnú scénu prichádza z karanténnych obývačiek trio z Nitry, dnes premiéruje prvý videklip

Projekt Protiklad, v zložení Lukáš Kniebügl – spev, gitara, Ján Kostolány – basa a Oliver Beer – bicie, perkusie, vydáva svoj debutový album Pandemický mix, ktorý vznikol počas druhej vlny pandémie v minulom roku.  

Ide o indie rock, ktorý čerpá inšpiráciu z klasického slovenského bigbítu. Textovo reflektuje súčasné spoločenské výzvy, s dôrazom na komplikovanosť medziľudských vzťahov a apatiu k celospoločenským otázkam značnej časti obyvateľstva. Skladby predstavujú výber z tvorby tria od roku 2018. Tri z nich vznikli počas pandémie v roku 2020 (Demagóg, Stoj, Ľudovo-elitárska). Staršie skladby vznikli spontánne najmä v dôsledku spoločenských zmien koncom februára 2018. Zameriavajú sa na politické dianie a spoločenskú apatiu, ktorá s krízou riadenia krajiny úzko súvisí.

PREMIÉRA VIDEOKLIPU "DOM A DVOR" DNES 5.3.2021 O 18:00 https://www.facebook.com/events/913654789177530

Piesne sú hudobne priamočiare bez tendencie umelo zaujať muzikantskými zvratmi alebo neurčitými metaforami. Naliehavosť v textoch (Nemáme čas) strieda pokojnejšia poloha (Pokora) keďže album nechce budiť pocit monotónnosti alebo banálnosti. Žánrovo sa pohybuje od Radiohead (Splín) cez grunge (Demagóg) až po hip-hopový sound v skladbe Námaha. Chalani ochutnali aj experimentálnejšiu formu v skladbe Rácio.

Všetkých 12 autorských skladieb Lukáša Kniebügla nahrávali od októbra do decembra v domácich “karanténnych” podmienkach. Tvorbe nezabránila ani pandémia a album vznikal na diaľku v Nitre, Bratislave a Prahe.

Napriek rôznym zákazom sa na albume Pandemický mix stretli veľké mená. Na albume vystupujú okrem iných aj Marián Slávka (bicie), Marián Jaslovský (saxofón), Robert Kolář (trúbka) či Juraj Janík (piano).

Finálne skladby boli zmixované a mastrované Majom Džubákom v Smile 4 You Records štúdiu v Bratislave, ktorý na album prispel čiastočne aj producentsky. Vďaka svojím skúsenostiam zdôraznil „message“ jednotlivých skladieb. Ilustráciu čerta venoval Lukášovi slovenský výtvarník Marek Ormandík pri návšteve v jeho ateliéri.  

Album vychádza vo februári 2020 v prvotnom náklade 200 ks, spolu s 15 ks LP platní. Nájdete ho aj na Spotify:
https://open.spotify.com/album/6rvaVDmjw6dJNE6MtwlZpo?si=od5OQ6F9T7Co2L80c1wrYA alebo Youtube kanály:
https://www.youtube.com/watch?v=8tg_JLBQgzw

Zdroj: FB Protiklad

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.