V zlínskom múzeu sú opäť otvorené pestré výstavy

Múzeum juhovýchodnej Moravy v Zlíne po niekoľko mesačnom zatvorení z dôvodu koronavírusu je opäť sprístupnené pre verejnosť. V 14. budove historického zachovaného baťovského areálu si možno pozrieť niekoľko výstav a expozícií.    

Jednou z nich je do 10. januára 2021 s názvom Príbeh železa. Geologická časť predstavuje typy železných rúd a spôsoby spracovania tohto vyše 5000 rokov veľmi používaného materiálu, archeologická časť obsahuje nálezy železných predmetov od doby latenskej po stredovek. Návštevník môže prejsť maketou bane, spozná železo vo všetkých podobách i jeho fenomenálne nálezy aj detektorom kovov, spôsoby experimentálneho spracovania magnetitu, hematitu a iných železných rúd, tiež železné meteority, siderit, jílovec a ďalšie minerály železa. Nechýbajú nože, sekery a iné praktické či umelecké železné výrobky.Oveľa dlhšie, do 13. júna 2021, potrvá výstava Poslovia z vesmíru, ktorá predstavuje pozoruhodné meteority a tektity. Vraj prvýkrát vôbec sú prezentované unikátne rezy meteoritu z Canyon Diablo v Arizone, spoznať možno aj jedinečný príbeh sazovického meteoritu z roku 1934, ktorý je tiež vystavený. Interaktívnymi prvkami si možno nasimulovať dopad meteoritu alebo pocítiť napätie pri hľadaní vltavínov. Z múzejného depozitu sú vybrané ďalšie poklady z vesmíru i prírodné skla, ktoré vznikli pri dopade mimozemských telies na Zem. Vo výbere sú tektity rôznych veľkosti, tvarov a farieb z viacerých časti sveta i vltavíny z južných Čiech. Tieto zelené sklíčka poskytli súkromní zberatelia, aj sú spracované v podobe šperkov. Vystavené sú tiež umelecké kameňorezby (takzvané glyptiky) od Evy Víškovej a ukážky šperkov družstva umeleckej výroby Granát z Trutnova.  

Na rozdiel od týchto prírodných výstav je tretia o tradičnej ľudovej kultúre a folklóre, čo potvrdzuje názov Valašsko očami Kornelie Němečkovej. Táto výtvarníčka a vsetínska rodáčka žijúca od roku 1953 v Prahe pôvodnú techniku vystrihovačiek povýšila na vlastné originálne umenie. Neobyčajnými papierovými vystrihovačkami predstavuje podobu, vývoj a premeny malo známej a takmer zabudnutej ľudovej kultúry výzdoby interiéru alebo používanej pri obradných príležitostiach. Interaktívna hravá výstava nielen pre deti potrvá do 30. mája 2021.V iných častiach vysokej tehlovej budovy sú stále expozície trvale späté s mestom Zlín. Najväčšia Princip Baťa: Dnes fantázia, zajtra skutočnosť dokumentuje históriu svetoznámej firmy Baťa od jej založenia v roku 1894 do znárodnenia československej časti koncernu po druhej svetovej vojne. Jej súčasťou je zbierka obuvi z celého sveta, obsahuje vyše 600 historických, exotických a baťovských topánok, čižiem, lodičiek a iných druhov obuvi. 

Baťov filmový ateliér je základom pre expozíciu o histórii zlínskeho filmu. Obrazom a textom pripomína priekopnícku tvorbu svetoznámych autorov animovaného filmu Karla Zemana, Hermíny Týrlovej a ďalších generácií tvorcov najmä filmov pre deti a mládež, ktoré majú dlhoročnú podobu vo významnom svetovom festivale v tomto moravskom meste. S ním súvisí aj expozícia o legendárnej cestovateľskej dvojici, keďže Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund začínali svoje cesty po svete ako obchodní cestujúci podobne ako Baťovci.  

Pavol Erdziak / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.