Košický zlatý poklad vyhrala Andy Lou s piesňou Vesmír

V sobotu 24. októbra odvysielalo Rádio Slovensko finálové kolo 36. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. Prvýkrát vo svojej histórii sa finále vzhľadom na aktuálne opatrenia súvisiace s pandémiou nerealizovalo ako verejný koncert, ale odznelo v rozhlasovom éteri ako súťaž nahrávok finálových piesní. Finále ovládli protagonisti zo západného Slovenska - bolo ich šesť.  Zo stredného Slovenska boli dvaja a z východného Slovenska štyria.


Andrea Loužecká alias Andy Lou / Foto: archív speváčky

Víťazkou tohto ročníka sa stala speváčka Andrea Loužecká, vystupujúca pod umeleckým menom Andy Lou. Prvenstvo a prémiu 1000 eur získala za pieseň Vesmír. Súčasťou hlavnej ceny je aj priestor na nahrávanie víťaznej piesne v bratislavskom rozhlasovom nahrávacom štúdiu.

Druhé miesto a finančnú cenu 750 eur získal Gabriel Vohlárik alias Gabo za pieseň Tak blízko. Hudobník dostal aj Cenu za najlepší text, vďaka ktorej si prilepšil o ďalších 200 eur. "Už roky píšem vlastné skladby a priznám sa, že napriek tomu, že verím svojim textom, naučil som sa nemať očakávania. To, že som získal cenu za najlepší text, ma preto veľmi prekvapilo. Keď som počas vyhlasovania výsledkov započul svoje meno z druhej priečky, boli to silné emócie a objavili sa aj slzy. Slzy šťastia, pokory a vďačnosti," hovorí Gabo.

Gabriel "Gabo" Vohlárik
Gabriel "Gabo" Vohlárik / Foto: archív hudobníka

Tretie miesto a finančnú cenu 500 eur získala skupina Parketový Lev za pieseň Bejbe z pera speváka Jána Hrčku.

Parketový Lev
Parketový Lev / Foto: Dorota Holubová

O víťazných skladbách rozhodla odborná porota, ktorej súčasťou boli známe osobnosti slovenskej populárnej hudby Sima Martausová,  Peter BičIgor TimkoĽuboš ZemanVlado Krausz, a tiež riaditeľ Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Richard Jajcay a riaditeľ programových služieb SRo Michal Dzurjanin. Predsedom poroty bol hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš, ktorý vyhlásil výsledky. Program moderoval Roman Bomboš.

Košický zlatý poklad predstavuje nové talenty už 40 rokov

"Som veľmi rád, že aj v tomto neľahkom čase pandémie mohlo vďaka pesničkovej súťaži Košický zlatý poklad na vlnách Rádia Slovensko zaznieť 12 nových slovenských piesní. Pevne verím, že sa pesničky poslucháčom páčili a že si nájdu svoje miesto v rozhlasovom éteri. Ich protagonistom želám úspešnú hudobnú kariéru a taktiež ďakujem všetkým, ktorí sa do súťaže prihlásili. Poďakovanie patrí aj osobnostiam našej hudobnej scény za prácu v porote a samozrejme všetkým, ktorí túto súťaž podporujú," povedal riaditeľ súťaže Košický zlatý poklad Juraj Hidvéghy. "Víťazom v mene Štúdia RTVS Košice blahoželám. Ďakujem porotcom, že sú nám i mladým autorom stále verní, a to aj napriek tomu, že mnohí z členov poroty sú už hudobnými legendami. Ďakujem tiež poslucháčom za to, že fandia slovenskej hudbe," dodal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Tohtoročná dvanástka finalistov vzišla na základe rozhodnutia výberovej komisie a SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko z celkového počtu 220 prihlásených skladieb. Finálové kolo okrem súťažných skladieb ponúklo aj rozhovory s dvojicou porotcov - známymi textármi Ľubošom Zemanom a Vladom Krauszom. Za dlhoročnú spoluprácu a podporu súťaže získal špeciálne ocenenie Juraj Vančík

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980, jej vyhlasovateľom a organizátorom je Štúdio RTVS Košice. Doposiaľ na nej zaznelo 397 nových, pôvodných slovenských piesní a k jej úspešným finalistom patrili aj Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Iconito, Marián Čekovský, Peter Cmorik či Tomáš Buranovský.

rNUlife.sk / rtvs

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.