SOVA prvá on-line premiéra v histórii SND

Slovenské národné divadlo uvedie v piatok 23. októbra 2020 o 19.00 prvú on-line premiéru v histórii SND. Národnému divadli záleží aj v tomto komplikovanom čase pandémie na priamom kontakte s divákmi. Preto z Modrého salóna v novej budove SND môžete sledovať na youtube on-line prenos premiéry hry SOVA z pera Natalie Kocáb.

Ako Sova priletela z Česka na Slovensko

Hru Sova napísala česká spisovateľka, dramatička a speváčka Natalie Kocáb, ktorá na radu dramaturgičky Dariny Abrahámovej nanovo prepísala text hry s desiatimi postavami na komornú hru pre dve skvelé herečky. V réžii Valerie Schulczovej sa predstavia Božidara TurzonovováBarbora Andrešičová.

Nalaďte sa na náš dnešný live stream! :)Slovenské národné divadlo uvedie po prvýkrát vo svojej histórii premiéru...

Zveřejnil(a) Slovenské národné divadlo dne Pátek 23. října 2020

Inscenácia rozpráva smutno-smiešny príbeh starej mamy a jej vnučky. Mladá žena Vendy je slobodná matka s dieťatkom, o ktorom sa jeho otec nestihol pred svojou smrťou dozvedieť. Babička, intelektuálka, tiež ovdovela a nevládze žiť sama vo svojom dome. Hľadajú nový domov, na ktorý sú obe odkázané. Ich spolužitie zďaleka nie je idylické. Naopak, je plné vzťahových a názorových stretov, ale aj narastajúceho, hlbokého porozumenia.

SOVA: prvá online premiéra v histórii SND - Moja kultúra

„Sova je výnimočný text, hovorí režisérka Valeria Schulczová, autorka Natálie Kocáb oplýva dokonalým pozorovacím talentom, vďaka ktorému vytvorila dve hlboké, plastické a mimoriadne rovnocenné postavy babky a vnučky a vsadila ich do silného emotívneho príbehu. Je výnimočný svojou obyčajnosťou. Žiadny autorský manierizmus. Žiadne zbytočné schválnosti. Čisté situácie. Každý z nás ich dôverne pozná. Esencia rodinných vzťahov a medzigeneračných stretov. Natália však presahuje horizont jednej rodiny. Dotýka sa všeobecného problému schopnosti komunikovať, akceptovať odlišné myslenie a hodnoty. Dokonale rozumie bezbrannosti a samote. A potrebe hľadať záchranné člny v rodine, aj keď sa rozpadá.“

Na snímke je dezinfekcia priestorov v SND pred galavečerom OTO.

„Ten text je veľmi živý, je tam veľká osobná skúsenosť Natalie Kocab z jej vlastnej rodiny, ktorú dokázala krásnym spôsobom pretlmočiť do písanej podoby textu," uviedla pre TASR Schulczová s tým, že hra ponúka tiež veľké herecké príležitosti. „Je to aj režijná príležitosť, pretože keď sa stretnete s dvoma kvalitnými herečkami, tá práca je veľká radosť," priznala režisérka, ktorá hru aj preložila. Novinka v repertoári Činohry SND podľa nej zaujme všetky vekové kategórie divákov: „Každý sa v nej nájde."

V Kocábovej Sove excelujú babka a vnučka - Divadlo - Kultúra - Pravda.sk

„Je tak nesmierne aktuálna, rezonujúca a veľmi hlboko ľudská," komentovala pre TASR hru Sova Božidara Turzonovová. „Je vidno, že autorka to má zažité, že má k tomu svoju múdrosť a talent, že to je takto spracované," dodala herečka, ktorá si v súvislosti s prvou online premiérou v histórii SND zaspomínala aj na televízne vysielanie inscenácií naživo. „Dnes sa tomu hovorí 'live', hrali sme inscenáciu a diváci ju už pozerali vo svojom televízore, to som zažila, ale ako je to online a čo je to streamovanie, tú technológiu som ešte nezažila, ani neviem ako sa to udeje a netuším, za akých podmienok sa to dostane k divákovi," priznala dlhoročná členka Činohry SND. Podľa hereckej legendy je veľká škoda, že diváci budú môcť sledovať Sovu na laptope či tablete, a nie v divadelnom hľadisku: „Je to síce škoda, no ale nedá sa nič robiť, žijeme v takom čase."

SOVA: prvá online premiéra v histórii SND - Moja kultúra

Nezabudnite – hlboký, emotívny príbeh, plný vzťahových a názorových stretov, ale aj vzájomného porozumenia, vrúcny i so štipkou cynizmu v podaní skvelých herečiek, vás pozývame sledovať e x k l u z í v n e už tento piatok naživo o 19.00 hod. na snd youtube kanáli.

rNUlife.sk / Izabela Pažítková, PR SND, tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.