Nový Bebjakov film o holokauste Správa provokuje predvolebným bilbordom Tisa

Film Správa rozpráva menej známy príbeh dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, dvoch Slovákov, ktorí v roku 1944 utiekli z pekla najohavnejšieho koncentráku, Osvienčimu. Nielenže sa im podarilo odtiaľ utiecť, ale zároveň spísali a priniesli správu o jeho fungovaní maďarskej židovskej obci, čím zachránili takmer 200 000 maďarských Židov. Film Správa, ktorý od novembra minulého roka nakrúca režisér Peter Bebjak a spoločnosť DNA Production, má plánovanú premiéru už v tomto roku.

A. Wetzler o svojich zážitkoch napísal knihu, Čo Dante nevidel, ktorá slúžila ako predloha. Producentom pripravovaného filmu je spoločnosť DNA Production, pre ktorú ide z hľadiska rozpočtu o zatiaľ najväčší projekt. Režisérsky je Správa pod taktovkou Petra Bebjaka a v hlavnej úlohe sa predstaví Noël Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér. Kvôli hereckej úlohe si musel Noël vyholiť hlavu a schudnúť neuveriteľných trinásť kíl, aby vyzeral na obraze naozaj identicky. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt noel czuczor sprava
Noël Czuczor v hlavnej úlohe filmu Správa

Režisér Bebjak získal do pripravovaného filmu aj škótskeho herca Johna Hannaha, ktorý je známy z filmov Múmia, Štyri svadby a jeden pohreb, ale aj zo seriálov Spartakus či Agenti S.H.I.E.L.D. V Bebjakovej novinke stvárni postavu Warrena.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt natáčanie filmu správa

Film Správa reaguje politickou antikampaňou na rastúci extrémizmus v slovenskej spoločnosti

„Pravdu o holokauste na Slovensku stále mnohí popierajú. Rastie vlna xenofóbie a sľuby súčasných politikov až nápadne pripomínajú temné odbobie Slovenského štátu. Tak ako Správa Vrbu a Wetzlera zastavila transporty, je čas zastaviť tých, ktorí nás vracajú do Slovenska z roku 1942,“ hovorí o kampani agentúra MUW Saatchi & Saatchi. 

Na bilbordoch s Tisom, ktoré pripomínajú aktuálne predvolebné vizuály v slovenských uliciach, zalepili ústa bývalého prezidenta Slovenského štátu „Správou“.  

„Vytvorili sme osvetovú kampaň, ktorou poukazujeme na to, že holokaustu predchádzali podobné politické heslá ako využívajú politici v súčasnosti. V najrušnejšom období predvolebnej kampane do NR SR ukazujeme, ako by vyzerala volebná kampaň Hlinkovej ľudovej strany s dnešnými možnosťami,“ dodáva agentúra.

"Dennodenne vidíme, ako sa v spoločnosti šíri nenávistná rétorika a ako veľmi je to podobné tomu, čo sa dialo počas Slovenského štátu. Vidíme ju v uliciach, medzi tými, ktorí by chceli riadiť tento štát, medzi mladými, rovnako ako medzi staršími, mužmi aj ženami,“ približuje kampaň producent filmu Rasťo Šesták.

„Silne sociálne siete túto nenávisť robia ešte nebezpečnejšou. Neostáva zatvorená len pri debatách v malej krčme. Stále viac ľudí má pocit, že vyhrážať sa násilím, alebo až zabitím, je úplne v poriadku. Pod vlastným menom. S fotkou dieťaťa na profilovej fotke. Toto je podľa nás skutočná hrozba - že nenávisť sa stáva niečím úplne bežným a akceptovaným," približuje producent dôvody, prečo sa rozhodli na situáciu v spoločnosti upozorniť kampaňou #NeverAgain.

Na kampaňovom webe budú môcť ľudia okrem teaseru na film Správa vidieť Správu o súčasnom Slovensku v porovnaní so Slovenským štátom v roku 1942. V online sú do zdieľania kampane zapojení viacerí herci i influenceri.

Redakcia NUlife.sk / https://www.sprava.sk/ / DNA Production / Continental Film

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.