ITAPA 2019 bola najmä o kyber bezpečnosti

Počas necelých troch dní sa vystriedalo takmer 100 spíkrov z viac ako 10 krajín, ktorí sa venovali množstvu aktuálnych tém, ako sú eGovernment, teda digitalizácia úkonov a procesov vo verejnej správe, inteligentné zdravotníctvo, teda eZdravie, verejné obstarávanie, Smart Cities či Smart Mobilita, či stále aktuálna téma kybernetickej bezpečnosti, ktorá je momentálne jednou z horúcich tém doma i v zahraničí. „Výzvy súvisiace s bezpečnosťou a ochranou súkromia sa netýkajú len inštitúcií a firiem, ale aj jednotlivcov. Je to napríklad nová hrozba - bezpečnosť mobilných telefónov, “ uviedol Andrej Aleksiev, riaditeľ pobočky Check Point Software Technologies na Slovensku a jeden z TOP spíkrov na ITAPA 2019.

Budúcnosť práce je v našich rukách a bude do veľkej miery závisieť od politických rozhodnutí krajín. Od týchto rozhodnutí, našej schopnosti využiť potenciál bezprecedentných digitálnych a technologických zmien a schopnosti vyrovnávať sa s prekážkami závisí, či uspejeme alebo zlyháme,“ zdôrazňuje Andrew Green z OECD. Slovensko je pritom stále výrobne orientovanou ekonomikou, a to s relatívne nízkym stupňom digitalizácie verejných služieb, automatizácie a robotizácií kľúčových sektorov.

O téme digitalizácie priemyslu a verejného života hovoril aj Petr Očko, námestník ministra priemyslu a obchodu ČR. Susedné Česko so systematickou digitalizáciou už začalo, a to cez nový program Digitálne Česko. „Dôležitá je predovšetkým podpora vedy a výskumu – a to zďaleka nielen finančná – v rýchlo sa rozvíjajúcich technológiách, akými sú umelá inteligencia, HPC (super-výkonné počítače), alebo blockchain (dynamická kódovaná databáza). Toto je kľúčom pre našu budúcu konkurencieschopnosť. Je potrebné prepájať kapacity naprieč celým jednotným trhom EU,“ vysvetľuje Očko.

Čoraz väčší tlak na digitalizáciu a prácu s obrovským množstvom dát otvára novú otázku: Ako spravovať veci verejné po novom? ITAPA 2019 sa pozrie aj týmto smerom. Analytický svet „núl a jednotiek“ a jeho potenciálny prínos pre štát bližšie predstavili zástupcovia The Behavioural Insights Teamu Daniela B. Gibbonsa a Kristíny Londákovej, najmä vzťah medzi zlepšením služieb štátu pre občanov v spojitosti s analýzou údajov, textov či obrázkov.

Digitálnej ekonomike sa v časoch globalizácie už nevyhneme, no spolu s množstvom výhod prináša aj otázniky. Týkajú sa napríklad toho, čo sa udeje v prípade, ak budú vybrané regióny profitovať z „digitálu“ výrazne viac ako iné. A pokračovať môžeme ďalej. Ako sa takáto situácia prejaví v sociálnych systémoch krajín? Fabio Pianesi z EID Digital sa preto na ITAPA 2019 zameral na politickú perspektívu digitálnej transformácie priemyslu naprieč Európou.

Inteligentné zdravotníctvo stojí na dátach. Neustále pribúdajú možnosti zapojenia inteligentných IT nástrojov aj v oblasti zdravotníctva. Dáta môžeme využívať pri diagnostike a následnej terapii pacientov. Aj o tom je tzv. inteligentné zdravotníctvo. V paneli s rovnomenným názvom sa na eHealth pozreli z pohľadu čísel zástupcovia Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). „Ako veľmi úspešné hodnotíme dve kľúčové funkcionality systému eZdravie, a to eRecept a eVyšetrenie. Svedčia
o tom aj čísla – vyše 91 miliónov predpísaných eReceptov a 30 miliónov záznamov z vyšetrení zapísaných od januára 2018, kedy sa systém spustil. Dnes je do eZdravia pripojených vyše 70 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“
hodnotí riaditeľ sekcie produktového manažmentu NCZI Ján Tomášik. Úlohu systémového integrátora tohto projektu plní spoločnosť Asseco Central Europe, jeden z partnerov ITAPA 2019.

Technológie rýchlo prenikajú do bežného života, a neprinášajú len výhody. Kybernetické útoky a hybridná vojna predstavujú veľký problém. Štáty dnes totiž nevedia tieto útoky predvídať, nevedia od koho prídu a ani kam budú namierené. „To, čo dnes vidíme na svetovej úrovni, môže mnohých vystrašiť. Kybernetické útoky neprichádzajú len od počítačových maniakov a zločincov, ale aj od politických skupín a štátov – sú silno motivovaní a majú k dispozícii bohaté prostriedky. Kybernetické útoky môžu prísť odvšadiaľ a byť namierené proti hocikomu. Nástroje sa stali zbraňami: každé elektronické zariadenie môže byť zneužité na útok. Stávky sú vysoké, nie je to len o ochrane našich počítačov a údajov v nich, no aj o bezpečnosti celej spoločnosti,“ vysvetľuje Vladimir Radunović z DiploFoundation.

„Kedysi vám stačil bystrý zrak a pohľad na policu, aby ste zistili, že vám niekto ukradol šanón. V dobe elektronických dokumentov je však odhalenie ich úniku a prevencia pred ním zložitejšia,“ hovorí Michal Sekula, odborník spoločnosti Atos na bezpečnosť.

CENA ITAPA 2019 = 18. ročník súťaže Ocenenie ITAPA pre najlepšie projekty digitalizácie spoločnosti

Víťazom Ceny ITAPA 2019 v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Slovenska získal projekt eZdravie od konzorcia firiem Asseco a Beset, LeikTec, LYNX, NESS Slovensko. Zadávateľom bolo Národné centrum zdravotníckych informácií. Projekt umožnil vytvorenie bezpapierového zdravotníctva, a to zdieľaním receptu, elektronickej lekárskej správy, pacientskeho sumáru bez toho, aby musel pacient doručiť papierovú verziu osobne svojmu všeobecnému lekárovi. Vytráca sa aj povinnosť tlačiť lekárske nálezy a správy, a tiež sa zaviedla archivácia zdravotnej dokumentácie v elektronickej podobe so zdokonaleným elektronickým podpisom. „Tento projekt považujem za veľký úspech, posunul nás v rámci európskeho priestoru na vysokú pozíciu – medzi krajiny, v ktorých tento systém majú a funguje,“ povedal pri oceňovaní Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií.

Súvisiaci obrázok

Na druhom mieste sa umiestnil projekt Elektronizácia potvrdení o návšteve školy, od spoločnosť DITEC na základe zadania od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Cieľ projektu je jasný už z názvu, potvrdenia o návšteve školy už viac nie je potrebné predkladať úradom na papieri. „Napriek tomu, že ľudia o potvrdeniach vedeli, mnohí z nich si ich napriek tomu pýtali na školách. Je však len otázkou času, kedy naplno nabehneme na nový systém. Plánujeme ho samozrejme rozšíriť z úradov aj na ďalšie inštitúcie,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.

Na treťom miesto skončil projekt Zelená nafta 2019+. Riešiteľom je Atos IT Solutions and Services na základe zadanie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry a ÚPVII. Projekt elektronicky integroval 8 potvrdení, ktoré predtým žiadatelia museli predkladať pri žiadosti o štátnu dotáciu pre zelenú naftu písomne. Celý tento proces sa tak skrátil na asi 10 minút.

Redakcia NUlife.sk / ITAPA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.