V slovensko-českej fotografickej súťaži o slušnej spoločnosti zvíťazil T. Benedikovič

Jubilejné 30. výročie Nežnej revolúcie bolo inšpiráciou pre fotografickú súťaž Z totality k slušnému Slovensku a Česku. Vyhlásili ju bratislavská spoločnosť PRO.Laika s agentúrou CzechTourism Slovensko pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku. Zámerom súťaže bolo zmapovať dianie v českej a slovenskej spoločnosti od pádu Železnej opony dodnes.

„Je to tretia podobná spolupráca tejto fotografickej spoločnosti so slovenským zástupcom CzechTourism. Opäť sme dali príležitosť amatérskym a profesionálnym fotografom z oboch krajín nášho bývalého spoločného štátu, ale Slováci sa viac zapojili. Obmedzenie bolo historickými udalosťami v novembri 1989 až po súčasnosť. Nechali sme im voľnosť, aby tá čiernobiela a farebná obrazová paleta bola čo najpestrejšia: ľahko ironizujúca, dokumentárna alebo historizujúca,“ na vyhodnotení súťaže a otvorení výstavy povedala riaditeľka CzechTourism Slovensko Nora Gill.

Podľa nej je zaujímavé, ako ľudia vnímajú uvedené obdobie premien, či sme sa a ako posunuli. Vidieť, že radikálnu zmenu v spoločnosti silno vnímajú, aj keď na demokraciu je to ešte krátka doba. Je dobre, že občianska spoločnosť sa viac prebudila, že ľudia majú viac odvahy, slobodne sa vyjadrujú. Tiež majú oveľa väčší výber kandidátov vo všetkých voľbách, ako v predchádzajúcom komunistickom období vlády jednej strany.

Do súťaže prišlo okolo 300 fotografií. Odborná porota určila poradie ôsmich najlepších, ktoré získali vecné fotografické ceny. Momentkou prvej  slovenskej prezidentky zvíťazil Tomáš Benedikovič z Denníka N. Poradie ďalších autorov je nasledovné: 2. Peter Bodor, 3. Boris Németh, 4. Ľuboš Paukeje, 5. Jana Sedláková, 6. Tomáš Tkáčik, 7. Jozef Fekete, 8. Juraj Bartoš. Najlepších 30 fotografii je na výstave v PRO.Laika do konca novembra. 

Pavol Erdziak / Redakcia NUlife.sk FOTO: PRO.Laika

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.