Do slovenských kín mieri nová česká komédia POSLEDNÁ ARISTOKRATKA

Pred rokmi našiel režisér Jiří Vejdělek v kníhkupectve humoristický román Posledná aristokratka, ktorý ho hneď zaujal natoľko, že sa začal zaujímať o jeho sfilmovanie. Práva na knihu spisovateľa a zároveň najdlhšie slúžiaceho kastelána v Českej republike Evžena Bočka však už boli predané. Nakoniec ho ale ku sfilmovaniu Poslednej aristokratky oslovili producenti Ondřej Zima a Silvie Michajlova z producentskej spoločnosti Evolution Films, ktorá práva na sfilmovanie získala. „Keď som si Poslednú aristokratku prečítal, hneď som si povedal , že by z toho mohla byť dobrá komédia. Napriek tomu, že som sa vtedy dozvedel, že autorské práva na sfilmovanie sú predané, osudovo sa ku mne aristokratka vrátila,“ doplňuje Vejdělek.

„Bolo to po dlhej dobe, čo sa v Česku objavil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do svojej Poslednej aristokratky s nadsázkou a ľahkosťou premietol svoje dlhoročné sprievodcovské a kastelánske skúsenosti. Mne tým dal príležitosť znovu sa scenáristicky a režijne pustiť do najnáročnějšieho kráľovského filmového žánru - žánru komédie,“ hovorí režisér a autor scenára Jiří Vejdělek.

„Z mojej filmografie je Posledná aristokratka skutočne asi najčistejšia komédia, pretože tentokrát divákov ušetrím toho, že by som nechal zomrieť niektorú z dôležitých postáv. I keď niektoré majú namále. Jediný prívlastok, ktorý by som možno Poslednej aristokratke pridal, je zimná komédia,“ dodáva režisér.

A čo na celovečerný film hovorí samotný autor knihy Evžen Boček? „To, že podľa Poslednej aristokratky vznikol film, ma naplňuje neskonalým úžasom, pretože keď som ju písal, tak som vôbec netušil, ani nedúfal, že tá knižka vôbec vyjde. A keď som sa dozvedel, že napríklad domácu pani Tichú hrá Eliška Balzerová, bol som úplne nadšený“.

Pieseň k filmu zložila v Čechách veľmi populárna slovenská kapela No Name. Skladba s názvom I prokletí může být štěstí je prvou českou skladbou kapely a vznikla pomerne rýchlo, autorom textu i hudby je spevák Igor Timko. „Kto píše alebo tvorí, vie, že keď Vám cinkne hlavná téma, ostatné už ide rýchlo. Krátko na to, čo nám tvorcovia pustili niečo z filmu, som kolegom navrhol, či by sme pieseň nevystihli sloganom I prokletí může být štěstí. Reakcia bola fantastická,“ hovorí líder kapely Igor Timko.

Pieseň a klip: https://www.youtube.com/watch?v=IJc80IVTLvI

HYNEK ČERMÁK o postave Franka Kostky

"V Poslednej aristokratke hrám otca predstaviteľky poslednej aristokratky Marie. Frank Kostka je mi možno blízky svojím snívaním, snílkovstvom, možno i tou predstavou, že ak bude konať dobro, tak sa mu dobro vráti. Pretože to je naozaj naivný chlapík, predstavuje si romantický život na zámku, ktorý získal vďaka svojim predkom, bez toho, aby ho napadlo, že realita je úplne iná. A keď dorazí na miesto, zisťuje, že bude mať po zvyšok života ruky ponorené do hliny.."

TATIANA Vilhelmová DYKOVÁ o filme a postave Vivien

ELIŠKA BALZEROVÁ o postave paní Tiché

TÁŇA PAUHOFOVÁ o postave Jess

VOJTĚCH KOTEK o postave právnika Bendy


POSLEDNÁ ARISTOKRATKA, ČR 2019, 110min.

scenár a réžia Jiří Vejdělek hrajú Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Yvona Stolařová, Martin Pechlát, Eliška Balzerová, Pavel Liška, Zdeněk Piškula, Vojtěch Kotek, Tatiana Pauhofová, Zdenka Procházková, Petr Nárožný, Dana Syslová a ďalší

Rodený Newyorčan Frank získa vďaka svojim šľachtickým predkom dávne rodové sídlo – zámok Kostka. Potomok emigrantov sa tak po viac než štyridsiatich rokoch chystá s dcérou Marií a temperamentnou ženou Vivien na veľký návrat do Čiech. Čerství aristokrati nevedia o miestnych pomeroch, svoju vlasť a zámocký život poznajú len z dávneho rozprávania príbuzných. Všetky záležitosti spojené s navrátením majetku, pre nich rieši právny zástupca Benda. Po príjazde rodina zisťuje, že je zámok v stave pozvoľného rozkladu, bokom od akéhokoľvek spoločenského diania. Jedinými stálymi obyvateľmi Kostky sú spiatočnícky kastelán Josef, bodrá kuchárka pani Tichá a hypochondrický údržbár Krása. Zatiaľ čo osadenstvo Kostky pozvoľna precitá z mátožného spánku porevolučných deväťdesiatych rokov, rodina Kostkovcov stojí pred ťažkou voľbou; či generáciami vybudované sídlo predať a vrátiť sa do Ameriky, alebo sa pokúsiť zámok Kostka zachrániť.

 

Jana Studená, Fórum Film/youtube.com/úprava a preklad DM/Redakcia NUlife.sk

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.