Ako si zapamätať 90% všetkého, čo sa naučíte?

Prajete si nájsť spôsob ako sa učiť rýchlejšie a hlavne efektívnejšie? Hľadáte metódy ako si zapamätať čo najviac z toho, čo sa naučíte?

 

Či už sa venujeme štúdiu nejakého cudzieho jazyka, učíme sa hrať na hudobný nástroj alebo praktizujeme obľúbený šport, zo schopnosti učiť sa rýchlo a efektívne by sme vyťažili všetci. Má to však jednu prekážku a tou je limitovaný čas v priebehu dňa. Kľúčom k rýchlejšiemu učeniu však nie je len viac času, ale hlavne jeho efektívnejšie využitie.

 

Ako si zapamätať 90% všetkého, čo sa naučíte?

 

So zaujímavými poznatkami o fungovaní ľudskej pamäte prišiel Inštitút NTL v americkom štáte Maine, ktorý jasne naznačil, kedy je naša schopnosť pamätať si učivo najlepšia.

 

Ako dokazuje výskum, človek si dokáže zapamätať :

 

  • 5% toho, čo sa naučí na prednáške (na univerzitách, na kurzoch)
  • 10% toho, čo sa naučí čítaním (v knihách, v článkoch)
  • 20% toho, čo sa naučí pomocou audiovizuálnych programov (z aplikácií, z videí)
  • 50% toho, čo sa naučí počas rozhovorov v diskusnej skupine
  • 75% toho, čo sa naučí opakovaním učiva
  • 90% toho, čo sa naučí, keď poznatky praktizuje alebo ich odovzdáva ostatným

 

 

learning-pyramid-synap-2

 

Štúdie sú zaujímavé, ale ako sa reálne učiť efektívne?

 

Dôsledkom výučby pomocou kníh, prednášok profesorov a videí je únik 80-95% informácií, ktoré idú jedným uchom dnu a druhým von. Namiesto toho, aby sme nútili mozog zapamätať si viac informácií pasívnymi metódami, svoj čas a energiu môžeme zamerať na participatívne metódy, ktorí prinesú efektívnejšie výsledky a to za kratší čas.

 

V praxi to znamená, že :

 

  • ak sa chceme naučiť španielčinu, miesto kníh a slovníkov by sme mali komunikovať s rodeným Španielom a dialógom s ním získavať okamžitú spätnú väzbu
  • ak sa chceme zdokonaliť vo fitness, miesto sledovania videí oslovme priamo trénera
  • ak sa chceme naučiť hrať na klavír, najmime si nejakého šikovného učiteľa hudby

 

Efektívne využitie času ako najvzácnejšej komodity  

 

Koľkokrát ste niekoho počuli povedať, „Nemám na to čas.“ Čas je najvzácnejšia komodita a bez ohľadu na to, koľko úsilia vynakladáme, deň nemá nikdy viac ako 24 hodín. Ako je však potom možné, že mladí ľudia sú milionármi alebo študent sa naučil plynule hovoriť po španielsky za 3 mesiace? Odpoveď je jednoduchá, naučili sa maximalizovať účinnosť výučby.

 

Povedzme, že osoba A strávi hodinu učením španielčiny metódou komunikácie so Španielom, pričom si zapamätá 90% informácií. Osoba B číta španielsku knihu, pričom za hodinu prijme 10% informácií, takže potrebuje až 9 hodín, aby sa naučil to, čo osoba A. Poučenie je zrejmé, vyberať si najúčinnejšie metódy výučby a sústrediť sa na riešenia, ktoré prinášajú najrýchlejší výsledok.

 

Spôsob, ako sa učiť menej a zapamätať si viac existuje, iba musíme využiť efektívne metódy a zamerať sa na získavanie nových poznatkov namiesto neustáleho opakovania tých starých. Všetci máme málo času, takže otázkou je, ako ho minúť čo najlepšie.

 

depression1-thinking

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.