Zvrátené hodnoty spoločnosti očami fotografa Mylesa Little

Problém nerovnosti vo svete je stále ťažšie ignorovať. Priepasť medzi bohatstvom a chudobou sa stále zväčšuje a človeku priam bije do očí. Kurátor a editor fotografií Myles Little sa snaží prostredníctvom knihy a cestujúcej expozície „1% privilegovaných v čase globálnej nerovnosti“ (1% Privilege in a Time of Global Inequality) poukázať, aké až neetické rozmery to naberá.

 

,,Moja ranná prechádzka po Manhattane mi poskytuje záblesky otrasnej chudoby a nekonečného bohatstva zároveň. Každý, od podnikateľa- miliardára až po Pápeža, sa už vyslovil proti tomuto znepokojujúcemu vývoju.“

Aj keď si myslíme, že problému rozumieme, vidíme len špičku ľadovca a nevieme si ani len predstaviť, aké rozmery priepasť reálne má. Pravdou je, že 1% ľudskej populácie vlastní 50% globálneho bohatstva, zatiaľ čo spodných 50% vlastní iba 1% bohatstva. Keď sa na Harvard Business School opýtali študentov, o koľko si myslia, že CEO zarába viac ako jeho zamestnanci, priemerne odhadovali 30 ku 1. V skutočnosti je to viac ako 350 ku 1!

,,Chcem, aby ľudia začali dialóg o ekonomickej férovosti, o našich prioritách a o našich hodnotách ako spoločnosti,“ vyjadril sa Myles Little pre Business Insider.„Oslavujeme tých pravých hrdinov? Zaobchádzame dobre so správnymi ľuďmi? Alebo sú naše sympatie zavádzajúce?“ Verí, že tieto otázky si začne pokladať stále viac a viac ľudí, možno aj ako reakcia na jeho knihu, či expozíciu. To by mohlo byť prvým krokom ku zmene.

Teraz sa pozri na horkosladké fotografie, niektoré spolu s Mylesovými komentármi. Kniha a expozícia taktiež obsahuje eseje od Josepha Stiglitza, výhercu Nobelovej ceny za ekonómiu a odborníka na nerovnosť a Geoffa Dyera, spisovateľa a držiteľa ceny National Book Critics Circle Award. Expozícia pricestuje tento rok aj do Európy, bohužiaľ na Slovensku ani v Českej republike sa neobjaví.

 

A man floats in the 57th-floor swimming pool of the Marina Bay Sands Hotel, with the skyline of the Singapore financial district behind him. 2013 Paolo Woods & Gabriele GalimbertiÑINSTITUTE

Muž, plávajúci v bazéne na 57. poschodí v Marina Bay Sands Hotel, s mrakodrapmi vo finančnej štvrti Singapore v pozadí.

foto: 2013 Paolo Woods a Gabriele Galimberti

 

2

Šéfkuchár čaká na svojich hostí, kým prídu z exkurzie lietajúcim balónom, aby im mohol naservírovať šampanské v strede Maasai Mara národnej rezervácie v Keni.

foto: 2012 Guillaume Bonn

 

 

Lake Las Vegas/Macdonald Ranch 05.2012

foto: 2012 Michael Light

“Romana Hills“ domy s rozlohou 3000-8000m2 v Henderson, Nevada.

Tento obrázok hovorí o enviromentálnom efekte privilegovaných. Takto zelená tráva na púšti v Nevade si vyžaduje veľa vody a je na tom niečo veľmi neprirodzené. Koľko to asi tak môže byť udržateľné?

 

4

foto: Jeff Koons, Stedelijk Museum, Amsterdam’ 2012 Henk Wildschut

 

5

foto: Varvara in Her Home Cinema, Moscow 2010 Anna Skladmann

Fotografia ukazuje, aké je to vyrastať ako malé privilegované dieťa v Rusku. Little povedal Skladmannovej, že mu to pripomína “motýľa, ktorí sa pokúša uniknúť”.

 

A crowd protests the G8 Summit in Heiligendamm, Germany. 2007 Jšrg BrŸggemannÑOSTKREUZ

foto: 2007 Jorg Bruggenmann

Dav protestujúci proti G8 summitu v Nemecku.

Paradise Now Nr. 18 2008 Peter Bialobrzeski

foto: “Paradise Now 18“. 2008 Peter Bialobrzeski

Little sa snažil nevybrať prvoplánové zábery bohatstva, aké nám predostierajú noviny, či Hollywood. Táto fotka zobrazuje prírodu, ktorá je umelo osvetlená veľkými ázijskými mestami.

 

Demolition Of One Of Shanghai'S Traditional Lane Neighborhoods With New Office Towers And Apartment Buildings In Background.

foto: Rozpadávajúci sa Shanghai. 2002 Greg Girard

Little sa snažil vo svojej expozícii predísť cliché, darebákom, tlstým úlisným bankárom. Táto fotka si ho získala tým, ako silne ukazuje blízkosť bohatstva a chudoby, krásy a skazy.

 

The future site of the Highline in New York City, which would grow to be a 1.45 mile long park built on an elevated section of rail line. Funded largely by private donations, some of them reaching into the tens of millions of dollars, the park is now a beloved fixture of the city. 2004-05 Jesse Chehak

foto: Above 34th Street Eastward. 2004 Jesse Chehak

Little chce poukázať na to: “Nemyslím si, že všetci bohatí ľudia sú darebáci, vôbec. To je dôvod, prečo som zaradil aj Line Park High v New Yorku, ktorý bol postavený s obrovskými darmi od bohatých jednotlivcov. Je to jednoducho skvelý prírastok do mesta.”

 

10

foto: Packard Motor Car Company závod v Detroite. 2009 Andrew Moore

 

11

foto: 2005 Juliana Sohn

Beznohý muž leští hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

A street preacher in New York appeals to Wall Street to repent. 2011 Christopher AndersonÑMagnum Photos

foto: 2011 Christopher Anderson

Pouličný kazateľ v New Yorku vyzýva Wall Street kajať sa.

 

13

foto: Mine Safety, North Mara Mine, Tanzania. 2011 David Chancellor

“Tento snímok pochádza z diamantovej bane v Tanzánii. V rámci tejto kolekcie Chancellor má aj zábery zbedačených miestnych, ktorí sa pokúsili zo skál získať aspoň stopy diamantu,” komentuje Little. ” Jednoducho milujem tento perfektný destilát v jednej fotografii, aj luxus, aj ekologické náklady na ťažbu, aj násilie, ktoré sa dá využiť na spochybnenie privilégii.”

 

OpŽra de Monte-Carlo, Monte Carlo, Monaco 2009 David Leventi

foto: Opera v Monte Carlo, Monaco. 2009 David Leventi

Odhliadnuc od neuveriteľnej dekadencie, Little miloval myšlienku, že táto budova opery v Monte Carle bola tiež vnútri kasína, miesto “s vysokým rizikom a množstvom peňazí.”

 

15

foto: Prach. 2012 Sasha Bezzubov

 

Princess Studio, a wedding photo studio in Shanghai. China. Tong (29) posing for her wedding pictures.

foto: 2013 Guillaume Herbaut

Tong, pózuje na svoje svadobné fotografie v Princess Studio v Shanghai, Čína.

 

17

foto: Živý plot. 2010 Nina Berman

 

Harvard University 2006 Shane Lavalette

foto: Harvard University. 2006 Shane Lavalette

Little zaradil aj tento obraz Harvardu, aby poukázal na problém vo vzdelávacom systéme v Amerike. “Myslím, že je nesmierne dôležité hovoriť o rozdiele vo vzdelaní,”povedal.

 

19

foto: 2010 Nina Berman

Niektorí z 25,000 účastníkov znovuzrodenia pastora Eddieho Longa v Baptistickom kostole v Atlante, ktorý vyzbieral milióny od svojich veriacich. Ich motto je Boh odmeňuje ľudí s bohatstvom.

 

Nose job (rhinoplasty) surgery. James, 25, a British driving instructor, receives a 'nose-job' (Rhinoplasty surgery), to reduced the size of his nose for cosmetic reasons.

foto: 2011 Zed Nelson

25-ročný brit absolvuje plastickú operáciu na zmenšenie nosa.

 

21

foto: Chrystler 300. 2007 Floto + Warner

Okrem nádhernej palety farieb a textúr “Chrysler 300,” videl Little v tejto fotografii príležitosť ukázať automatizáciu a ako ovplyvňuje strednú triedu. “Je dôležité hovoriť o tlaku, ktorý vytvára na strednú triedu, a myslím, že automatizácia je do značnej miery, súčasťou tohto rozhovoru,” povedal. “Produkujeme neuveriteľné technológie, technológie, ako napríklad títo roboti. Ale nemusí to vždy znamenať, že je to pre nás dobré v každom smere.”

 

22

foto: Projektor. 2012 Mike Osborne

“Projektor” je z knihy, ktorá skúma novo vybudované kasína. “Čo mám rád na tomto je, že máme tento neuveriteľne zvodný, žiarivý objekt túžby, a napriek tomu, že je iluzórne. – Ide o strop namiesto dverí Je to koniec namiesto začiatku,” povedal Little.

 

23

foto: Votrelci na skalnej stene, Tanzania, 2011 David Chancellor

Tieto zaujímavé zábery sme objavili na Startitup.sk

Zdroj: businessinsider.com Foto: onepercentshow.com

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.