Prečo ženy potrebujú viac spánku?

Najnovšia štúdia vykonaná výskumníkmi z Duke univerzity zistila, že ženy potrebujú viac spánku ako muži

Impulzom k výskumu bolo pozorovanie, že v prípade nedostatku spánku, ženy ťažšie znášajú následky mentálnej a fyzickej vyčerpanosti. Čo vedci zistili, mužov veľmi prekvapí.

Klinický psychológ a expert na spánok Michael Breus viedol výskum, ktorý sa snažil odhadnúť potreby spánku u mužov a žien. Usiloval sa odhadnúť ich kapacitu na zvládanie následkov nedostatočného odpočinku.

Jeho experiment odhalil, že medzi pohlaviami je dramatický rozdiel.  „Zistili sme, že ženy mali viac depresie a hnevu v skorých ranných hodinách“, informoval Breus.

Portrait of a radiant woman sleeping lying on her bed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img: zenskyweb.sk

Kto potrebuje koľko spánku?

Rozdiel v potrebe spánku vyplýva z mnohých biologických faktorov. Aj napriek tejto skutočnosti sa vedci zhodujú v tom, že primárnym faktorom je spotreba mentálnej energie. Tvrdia, že ženy používajú svoj mozog viac ako muži.

Jim Horne, riaditeľ Výskumného centra spánku, vysvetľuje:

“Jednou z najhlavnejších funkcií spánku je umožniť mozgu zotavenie a regeneráciu. Počas hlbokého spánku sa mozgová kôra odpojí od zmyslov a podstupuje regeneračný proces. Čím viac používate mozog počas dňa, tým viac regenerácie si vyžaduje v noci a tým viac spánku potrebujete. Ženy zvyknú vykonávať multitasking, teda vykonávanie viacero vecí naraz a sú tiež flexibilnejšie. Výsledkom je fakt, že ženy používajú svoj mozog viac ako muži.”

Tým sa naznačuje, že aj muži by potrebovali viac spánku, ak by intenzívnejšie využívali svoj mozog počas dňa. „Muži, ktorí majú náročné povolania, vyžadujúce si veľké množstvo rozhodovania a rozmýšľania, budú vyžadovať viac spánku ako priemerní muži – hoci zrejme stále nie tak veľa, ako ženy“, dodal Horne.

 

Štúdia odštartovala niekoľko vedeckých bádaní ohľadne dôsledkov nedostatku spánku. Výskumníci z Lekárskej fakulty na Case Western Reserve Universite objavili spojitosť medzi nedostatkom odpočinku a zrýchleným starnutím pokožky. Iné štúdie spájajú spánkové zlozvyky so zvýšeným rizikom psychiatrických ochorení, chorôb srdca, embóliou a mozgovou mŕtvicou.

Jedno je však isté, a to, že až 80% ľudí v západných krajinách spí menej ako sa tradične odporúča (7 až 9 hodín denne).

woman-sleeping-work

Zdroj: vedelisteze.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.