Ako si vybudovať návyk vstávať skoro ráno?

Už je to niekoľko mesiacov, čo som sa rozhodol ovládnuť svoj timemanagement. Skoncoval som s prebdenými nocami a dal som sa na éru skorého vstávania. O piatej ráno! Čo ma k tomu viedlo a ako sa o to môžete pokúsiť vy?

4 hodinový spánok, veľa kávy, málo oddychu

Najprv vám skúsim priblížiť situáciu v akej som sa nachádzal, aby ste chápali aké dôležité a zároveń nesmierne náročné bolo zmeniť svoje návyky. Uplynulý rok som pôsobil ako školiteľ neformálneho vzdelávania, čo bola moja doteraz najlepšia pracovná a lektorská skúsenosť.

Prostredníctvom mojej práce som si vybudoval nový životný štýl. Tisícky precestovaných kilometrov, fast foody a nepravidelný spánok. Čo to znamená nepravidelný? Niekedy som sa do postele dostal pred jednou v noci, častejšie však pred štvrtou hodinou ráno. Víkend za víkendom. Za to som však vstával o ôsmej a čo som nestihol v noci, to som dospal v autobuse. Moja produktivita, no predovšetkým efektivita upadala a tak som sa s týmto životným štýlom rozhodol skončiť.

 

21174_971899422828046_3040397176119330799_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inšpiroval som sa Martinom Mažárom, ktorý ako expert na predaj vďaka vybudovanému návyku zvyšuje svoj výkon. Od začiatku roka preto dodržiavam pravidelný spánok a vstávam o piatej ráno. Prestal som piť 6 káv denne a gúľať sa v posteli 3 hodiny. V dnešnom blogu sa preto dozviete ako sa to môže podariť aj vám. Poďme teda postupne.

 

#1 Chce to pevné rozhodnutie

Toto ešte môžete považovať za akýsi motivačný nástroj. Lebo ako vieme, každé rozhodnutie môžeme zmeniť ďalším rozhodnutím. Ak to však myslíte so svojim zdravím vážne, začnite už dnes.

 

#2 Zaviažte sa svôjmu okoliu

Asi najpraktickejšia rada, akú vám môžem odovzdať. Hneď po mojom rozhodnutí skoro vstávať, som sa verejne zaviazal, že to dokážem aj svojim priateľom a rodine. Niekoľkými statusmi. Na čo to bolo dobré? Občas mi ráno niekto zavolal, aby ma zobudil no predovšetkým ma priatelia hnali večer skôr spať.

 

#3 Nie je dôležité ráno, ale večer

Prvé tri týždne som sa snažil dať si budík na piatu, no nijako to nepomáhalo. Problém bol v tom, že som stále chodil neskoro spávať. Preto tretí krok znie – dnes choďte spať ešte pred desiatou. Zaručujem vám kvalitnejší spánok a menší problém postaviť sa ráno z postele. Ak to nespravíte, ďalšie rady vám budú zbytočné…

 

#4 Nestačí o desiatej vypnúť facebook

Ďalšie zistenie, ktoré bolo pre mňa doslova kľúčové. Vypnúť o desiatej facebook neznamená ísť o desiatej spať. Cestou na vás ešte zaútočí otvorená chladnička, zapnutá televízia či klient, ktorý vám zavolá. Potom si umyjete zuby a zrazu…zrazu je jedenásť hodín. Preto počítajte s tým, že potrebujete minimálne polhodinu pred spaním na podobné činnosti.

 

dodok jaroslav

#5 Začnite plánovať

To je neprehliadnuteľný krok, ktorý vám trvalo zabezpečí, že váš návyk vydrží viac ako týždeň. Už len samotný akt plánovania podporuje vo vašom mozgu procesy, ktoré sa viac sústredia na budúcnosť, než na súčasnosť. Aj preto úspešní ľudia, ktorí plánujú, dokážu skôr zaspať. Pretože túžia ráno skoro vstať, aby sa pustili do úloh, ktoré si naplánovali.

 

#6 Motivácia a odmena

Keďže sme odstránili všetky prekážky, ktoré by vám bránili v tom ísť skôr spať, nazrieme do rannej časti dňa. Na to, aby ste sa zobudili o piatej, potrebujete celkom silnú motiváciu. Tou mojou bol autobus. Prvé dni počas môjho návyku som svoje stávanie viazal na odchod autobusu. Všetko alebo nič. Vstanem alebo zaspím a na Bratislavu môžem zabudnúť. Ak máte strach, že toto je pre vás príliš riskantné, dohodnite si na ráno svojho frajera alebo frajerku, pracovnú poradu alebo kávu. Niečo, čo vás dostane z postele…

 

#7 Myslite do detailov

Od momentu, keď vám zazvoní budík si naplánujte každý jeden krok, ktorý vás dostane do práce či do školy. U mňa to vyzerá následovne: vstať a vypnúť budík, ktorý je na druhej strane izby. Nevracať sa do postele, ísť do kúpeľne. Opláchnuť si tvár studenou vodou a vypiť 2 poháre čistej vody. Usmiať sa a ponaťahovať. Pripomenúť si, aká je moja životná vízia a čo je mojim týždenným cieľom. Prečítať si knihu. Dať si sprchu. Spraviť si raňajky. Vydať sa do práce. To, že poznáte každý svoj krok, zvyšuje vašu nádej na vydarené ráno.

 

#8 Bude to trvať minimálne 21 dní

Budovať nový návyk si však vyžaduje trpezlivosť. Princípy osobnostného rozvoja hovoria o tom, že pre získanie nového návyku potrebuje telo približne 21 dní.

 

#9 Nevynechajte ani víkendy

Hlavne pokiaľ práve začínate. A to hovorím opäť z vlastnej skúsenosti. To, že som si v sobotu dal budík na deviatu bola najväčšia chyba, akú som mohol spraviť. Telo si na môj návyk nestihlo zvyknúť, a tak som si celé moje snaženie rozbil. Nevylučujem, že po istej dobe môžete víkendy prepínať na iný režim, no v začiatkoch to neodporúčam.

 

#10 Nezabúdajte na víťazstvo!

Prvé dni sa budete cítiť ako mačka s vrecom na hlave. Neraz vám priatelia povedia, že vyzeráte ako chodiaca múmia. Aj preto je dôležité každý deň si uvedomiť, aké veľké víťazstvo sa vám podarilo dosiahnuť!

Je to možné vstávať tak skoro ráno?

Zistíte to jedine tak, že sa o to pokúsite. Moja skúsenosť hovorí, že po dvoch mesiacoch sa zapnú vaše biologické hodiny, ktoré vám vo všetkom pomôžu. O čom hovorím? Po 2 mesiacoch som už budík nepotreboval, môj organizmus sa dokázal načasovať tak, aby som sa zobudil 2 minúty pred piatou. Zrazu som sa nepotreboval pozerať na hodiny, pretože som dokázal odhadnúť čas s odchýlkou 10 minút.

 

Dnes nemám problém vstať pokojne aj o štvrtej

Môj nový návyk je veľkým prínosom pre každý jeden deň. Kľúčové úlohy mám hotové už pred obedom. Ráno ma nik pri práci nevyrušuje, o siedmej ešte nezvonia telefóny ani neprichádzajú maily. Na to, ako si vytvoriť svoj timemanagement existuje veľa osvedčených princípov. Tie vám v prípade záujmu prezradím na individuálnej konzultácii alebo súkromnom školení.

 

zdroj: jaroslavdodok.com

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.