ONLINE: Rusko dnes napadlo Ukrajinu. Západ sľubuje tvrdé sankcie voči ruskému režimu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

23.55

Ľudia sa zhromažďujú pred Koloseom v Ríme osvetleným ukrajinskou národnou vlajkou na znak solidarity s ľuďmi v Ukrajine, štvrtok 24. februára 2022.

23.47

Ukrajinské vojenské vozidlo prevážajúce vojakov jazdí po ceste na okraji Severodonecka, Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, 24. februára 2022.

23.40

Na snímke v pozadí zadržaný demonštrant ukazuje nápis „Žiadna vojna!“ z policajného autobusu v Petrohrade v Rusku, 24. februára 2022.

23.32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vo štvrtok na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

23.30 https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fvideos%2F353573829971309%2F&show_text=false&width=560&t=023.24

Ľudia z Ukrajiny odpočívajú vo štvrtok 24. februára 2022 v hale železničnej stanice, ktorá sa v poľskom Przemysli zmenila na ubytovacie centrum.

23.18 Prepadnutie Ukrajiny Ruskom je aktom agresie, ktorý Európa v tejto podobe zažila naposledy v roku 1939. Uviedla to Slovenská historická spoločnosť (SHS) pri Slovenskej akadémii vied v stanovisku, ktoré TASR poskytol jej predseda Rastislav Kožiak. Historici odsudzujú agresiu a znepokojuje ich, že agresor odôvodňuje akt násilia historickými argumentami.

23.15

Ľudia kráčajú k vlaku do Kyjeva v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve.

22.57 Spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser sa na protest proti útoku Ruska na Ukrajinu verejne zrieka štátneho vyznamenania Puškinova medaila, ktoré mu Ruská federácia udelila v roku 2004. TASR o tom informoval vo štvrtok večer.

22.52

Na snímke z 24. februára 2022 6-ročný Svyatoslav sa hrá s tabletom vo verejnej pivnici používanej ako protiletecký úkryt v Kyjeve na Ukrajine.

22.40

Ľudia vo štvrtok 24. februára 2022 odpočívajú v kyjevskom metre, ktoré využívajú ako úkryt pred bombami v Kyjeve na Ukrajine.

22.38 Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval vo štvrtok so svojim francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Oznámil to Kremeľ, podľa ktorého Putin poskytol francúzskemu lídrovi "vyčerpávajúce" vysvetlenie "dôvodov", pre ktoré sa Rusko rozhodlo napadnúť Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Na kombo snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

22.32 Tisíce Ukrajincov utiekli od rána do susedných krajín, a to prevažne do Moldavska a Rumunska. Uviedol to vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Zároveň odhadol, že v prvý deň ruskej invázie na Ukrajine opustilo svoje domovy celkovo až približne 100.000 Ukrajincov, píše agentúra Reuters.

22.30 Prehľad avizovaných aj uvalených sankcií na Rusko Lídri EÚ sa na štvrtkovom mimoriadnom summite dohodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" na jeho ekonomiku. CELÝ PREHĽAD NÁJDETE TU.

22.27

Ľudia kontrolujú materiálne škody po ostreľovaní ruskou armádou v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

22.22

Na satelitnej snímke z 24. februára 2022, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies ukazuje poškodenie na letisku Chuhuiv na Ukrajine po útokoch ruskej armády na základňu.

22.13 Iránsky prezident Ebrahím Raísí vo štvrtok vyhlásil, že rozšírenie NATO je "vážnou hrozbou" pre "stabilitu a bezpečnosť nezávislých krajín v rôznych regiónoch". Uviedol to v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa uskutočnil krátko po tom, ako ruské jednotky začali špeciálnu operáciu na Ukrajine.

22.07 Portál TERAZ.sk Kanadský premiér Justin Trudeau vo štvrtok v reakcii na inváziu ruskej armády na Ukrajinu oznámil zavedenie nových sankcií voči 58 ruským jednotlivcom a inštitúciám. Informovala o tom agentúra AFP.

Kanadský premiér Justin Trudeau hovorí počas tlačovej konferencie v Ottawe 24. februára 2022.

22.05 Spojené štáty vyhostili druhého najvyššie postaveného diplomata pôsobiaceho na ruskom veľvyslanectve vo Washingtone. Ide o reakciu na krok Moskvy, ktorá minulý týždeň nariadila odchod zástupcovi šéfa americkej misie v Rusku Bartovi Gormanovi.

22.04 SÚHRN Slovensko odsúdilo štvrtkový vojenský útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za porušenie medzinárodného práva. SR sa pripravuje na možnú migračnú krízu, posilňuje preto kontrolu na východných hraniciach. Očakáva sa aj príchod vojakov NATO, rozhodne o tom vláda a parlament.

Na snímke účastníci sviečkového pochodu za mier na Ukrajine 24. februára 2022 v Bratislave.

21.56 Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že od rána bolo na Ukrajine pri ruskej invázii zabitých už 57 Ukrajincov a ďalších 169 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters aj ukrajinský portál The Kyiv Independent, ktorý spresnil, že uvedené obete zahŕňajú vojakov aj civilistov.

21.55 Ministerstvo financií Spojených štátov uvalilo vo štvrtok sankcie na 24 bieloruských občanov a organizácií, ktoré podporili inváziu Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

21.51

Ľudia sa ukrývajú v metre vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve.

21.46 Vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska havarovalo vojenské dopravné lietadlo An-26. Jeho posádka zahynula. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom informovala agentúra Interfax.

21.45 https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fvideos%2F271689631707469%2F&show_text=false&width=560&t=021.42

Na snímke z 24. februára 2022 poškodený ukrajinský vojenský objekt v dôsledku ruského ostreľovania pri ukrajinskom Mariupole.

21.39 Útok Ruska na Ukrajinu je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. Vyhlásila to expremiérka a dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89 vo vyhlásení, v ktorom vyzývajú na zastavenie vojny v Európe.

21.32 Prezidenti a predsedovia vlád EÚ sa zhodli, že na Rusko uvalia sankcie, ktoré budú mať "masívne následky" pre jeho sektory energetiky, financií aj dopravy. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

21.30 Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali vo štvrtok prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc.

Ľudia sa vo štvrtok 24. februára 2022 zúčastňujú protestu proti ruskej invázii na Ukrajinu v litovskom Vilniuse.

21.22 Spojené štáty vyšlú do Nemecka 7000 ďalších vojakov s cieľom posilniť spojencov v NATO. Tieto sily sú súčasťou väčšieho kontingentu, ktorý bol koncom januára na príkaz prezidenta USA Joea Bidena uvedený do stavu zvýšenej pohotovosti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany USA.

21.12 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKRPZBA%2Fposts%2F1373451036410756&show_text=true&width=500

21.10 Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko "zlikvidovalo" ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou."Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou," povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

21.08 Na Rusko by mali byť uvalené čo najprísnejšie sankcie, povedal v Bruseli slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam pricestoval mimoriadny summit lídrov krajín EÚ v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou. TASR o tom informovala na základe živého prenosu na webovej stránke Európskej rady.

Rada Európy (RE) vo štvrtok oznámila, že zváži uvalenie sankcií na Rusko za jeho útok na susednú Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20.47 Slovensko patrí do východného krídla Severoatlantickej aliancie a je v záujme našej i európskej bezpečnosti, aby sme posilnili naše obranné kapacity. Je to však možné iba v súčinnosti s našimi oveľa lepšie vyzbrojenými spojencami. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol vo štvrtkovom mimoriadnom príhovore v RTVS v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Občanov požiadal, aby prijali ľudí utekajúcich pred vojnou.

Na snímke zástupcovia médií čakajú na príchod lídrov EÚ pred začiatkom mimoriadneho summitu k situácii na Ukrajine v sídle EÚ v Bruseli 24. februára 2022.

20.41 Niekoľko bývalých európskych lídrov vo štvrtok odstúpilo z predstavenstiev ruských spoločností po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20.40 Situácia na Ukrajine sa týka aj nás, upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtkovom mimoriadnom vystúpení v RTVS v súvislosti so začiatkom vojenskej invázie Ruska voči Ukrajine. Ocenila, že na odsúdení ruskej agresie sa zhodla väčšina štátov sveta, ale aj slovenskej politickej reprezentácie. Zároveň upozornila na silnú ruskú propagandu, pôsobiacu aj na Slovensku.

20.36 Niekoľko bývalých európskych lídrov vo štvrtok odstúpilo z predstavenstiev ruských spoločností po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20.21 Viaceré osobnosti ruskej kultúry vyzvali na zastavenie vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine. Text výzvy zverejnil vo štvrtok na Facebooku spisovateľ a novinár Michail Zygar. "Vypuknutie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou je hanba," píše sa v texte výzvy.

Prezident Joe Biden odpovedá na otázky novinárov, keď hovorí o ruskej invázii na Ukrajinu vo východnej miestnosti Bieleho domu vo štvrtok 24. februára 2022 vo Washingtone.

20.16 Poľsko zruší povinnú karanténu a testy na koronavírus pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra PAP s tým, že návrh predmetného nariadenia bol predložený poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckemu.

20.14 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zverejnilo informácie a dôležité kontakty pre občanov SR, nachádzajúcich sa na Ukrajine. Informuje o tom na sociálnej sieti. Rezort diplomacie odporúča všetkým slovenským občanom opustiť územie Ukrajiny.

20.07 Poľský regulačný úrad vo štvrtok odobral viacerým ruským staniciam právo vysielať v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

20.06 Sviečkový pochod za mier na Ukrajine

    20.00 Ceny ropy vo štvrtok prudko vzrástli v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu, pričom cena Brentu po vyše siedmich rokoch prekročila hranicu 100 USD za barel.

19.57 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA voči ruským bankám, elitám a ich rodinám.

Proukrajinskí demonštranti rozvinuli veľkú ukrajinskú vlajku na Times Square v New Yorku vo štvrtok 24. februára 2022.

19.52 Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pozorne sleduje dianie na Ukrajine. Vzhľadom k tomu, že situácia je vážna aj pre dopravcov, vyzýva svojich členov, ktorí sa nachádzajú na území Ukrajiny, aby sa ihneď vrátili na Slovensko. TASR o tom vo štvrtok informovalo predsedníctvo UNAS.

19.50 Mesto Dolný Kubín ponúklo pomoc ukrajinským partnerským mestám Kamenec Podolský a Truskavec, v ktorých žije takmer 130.000 obyvateľov. Primátor Ján Prílepok pre TASR uviedol, že ukrajinským priateľom sú pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc.

19.49 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmzv.sk%2Fposts%2F321660850004954&show_text=true&width=500

Satelitná snímka zobrazujúca stúpajúci dym z leteckej základne Čuhuiv pri ukrajinskom Charkove, 24. februára 2022.
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres sa vo štvrtok 24. februára 2022 v sídle Organizácie Spojených národov rozpráva s členmi médií mimo rokovacej sály Bezpečnostnej rady.

19.39 Na protivojnových protestoch v Rusku bolo vo štvrtok zadržaných viac ako 900 ľudí. Protestné zhromaždenia boli zvolané v reakcii na "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorú na Ukrajine vo štvrtok ráno rozpútal ruský prezident Vladimir Putin.

19.36 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na Twitteri oznámil, že skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) sa zhodla na "ničivých balíkoch sankcií" voči Rusku. Informáciu prevzala TASR z agentúry AFP.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=terazsk&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0Zndfc2tlbGV0b25fbG9hZGluZ18xMzM5OCI6eyJidWNrZXQiOiJjdGEiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd19ob3Jpem9uX3R3ZWV0X2VtYmVkXzk1NTUiOnsiYnVja2V0IjoiaHRlIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH0sInRmd190b3BpY19waXZvdHNfZW1iZWRfMTM1NDUiOnsiYnVja2V0IjoicmVwbGFjZV9hY3Rpb25fYnV0dG9ucyIsInZlcnNpb24iOjR9LCJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1496695560849473536&lang=sk&origin=https%3A%2F%2Fwww.teraz.sk%2Fzahranicie%2Fmimoriadny-online-rusko-napadlo-ukrajin%2F614286-clanok.html&sessionId=4f311bbc9c7d1ab7199d26e7112f4ad44bfb09a9&siteScreenName=terazsk&theme=light&widgetsVersion=2582c61%3A1645036219416&width=550px

19.31Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok večer v prejave k národu varoval, že ruská invázia na Ukrajinu sa nesmie rozšíriť do iných častí Európy. Prisľúbil tiež, že NATO bude brániť svoje členské štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Pohľad na poškodené auto a bytovku po ruskom ostreľovaní na ulici v Mariupole na Ukrajine, 24. februára 2022.

19.28 Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine a jej obyvateľom vyjadruje solidaritu. Odborári dúfajú v mierové urovnanie konfliktu. Rusko, Ukrajinu a predstaviteľov európskych a medzinárodných inštitúcií vyzývajú, aby urobili kroky, ktoré vrátia do regiónu pokoj čo najskôr.

19.18 Najmenej 13 civilistov a deväť vojakov zahynulo v prvý deň ruskej ofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

19.12 Čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú aktuálne osem hodín a na hraničnom priechode Ubľa šesť hodín. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Nevylučuje, že sa doba čakania na týchto hraničných priechodoch s Ukrajinou predĺži.

19.10 Stovky ľudí sa vo štvrtok v Bratislave zúčastnili tzv. tichého pochodu na protest proti útoku ruskej armády na Ukrajinu. Podporu Ukrajine prostredníctvom zhromaždenia vyjadrili aj v Prievidzi či v Košiciach.

19.07 Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Hala železničnej stanice s pridanými táborovými lôžkami v príprave na ubytovanie ľudí z Ukrajiny, ktorí začali prichádzať do Przemyslu v Poľsku vo štvrtok 24. februára 2022.
Demonštranti pochodujú s transparentom s nápisom: "Ukrajina - mier, Rusko - sloboda" v Moskve v Rusku vo štvrtok 24. februára 2022 po ruskom útoku na Ukrajinu.

19.01

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fposts%2F5352919941404851&show_text=true&width=500

Ľudia nastupujú na vlak do Kyjeva v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na Ukrajine vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve.

18.57 Rusko prvýkrát potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia anektovaného Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

18.54 Sviečkový pochod v Bratislave pokračuje. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftasrtv.sk%2Fvideos%2F2153237518165227%2F&show_text=false&width=560&t=0

18.50 Bývalý nemecký spolkový kancelár a v súčasnosti lobista Gerhard Schröder vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a označil ju za neopodstatnenú. Vyzval však súčasne na pokračovanie dialógu s Moskvou.

18.40 Konflikt na Ukrajine bude mať negatívny vplyv na zotavovanie globálnej ekonomiky. Upozornila na to vo štvrtok generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Policajti zatýkajú ženu počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu, v Moskve 24. februára 2022.

18.37 Zámerom ruskej invázie na Ukrajinu je zvrhnúť vládu v Kyjeve a namiesto nej dosadiť nové vedenie lojálne voči Moskve. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl.

18.33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

18.30 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením, Moskva - podľa jeho slov - nemala inú možnosť.

Na snímke Prezidentský palác vysvietený farbami Ukrajiny počas sviečkového pochodu za mier na Ukrajine 24. februára 2022 v Bratislave.
Ilustračné foto.

18.26 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson.

18.24 Takáto je situácia na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Veľké Slemence - Mali Selmenci

    18.23 Slovenské mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu Ukrajine. Zhodli sa na tom zástupcovia samospráv združených v Únii miest Slovenska (ÚMS) na štvrtkovom online rokovaní. V rámci tímu pod vedením Ministerstva vnútra SR spolupracuje so zástupcami štátu i samosprávy pri tvorbe koncepčných riešení potenciálnej utečeneckej krízy. Únia tiež vyzýva na vzájomnú pomoc a súdržnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa UMS Daniela Piršelová.

18.22 Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív v Spojenom kráľovstve. Pred britskými poslancami to oznámil premiér Boris Johnson, informujú televízie BBC a Sky News. Ide o reakciu na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

18.20 Sledujte NAŽIVO sviečkový pochod za mier na Ukrajine. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftasrtv.sk%2Fvideos%2F3121226221426677%2F&show_text=false&width=560&t=0

Ľudia organizujú protest neďaleko ruského veľvyslanectva v Ríme vo štvrtok 24. februára 2022.

18.14

Ukrajinskí vojaci sedia na obrnených transportéroch jazdiacich po ceste v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, štvrtok 24. februára 2022.
Žena drží transparent počas demonštrácie pred Brandenburskou bránou v Berlíne po ruskom útoku na Ukrajinu vo štvrtok 24. februára 2022.

18.02 Počas protivojnových protestov jednotlivcov i zhromaždení proti invázii, ktorú Rusko vo štvrtok začalo na Ukrajine, zadržala polícia v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

Policajt zadržal demonštranta počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu v Moskve vo štvrtok 24. februára 2022.
Žena kráča okolo trosiek po ruskom útoku v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.

17.58 Lídri EÚ vyzvú na štvrtkovom summite na prijatie sankcií voči Bielorusku za jeho podporu ruskej invázie na Ukrajinu. Uvádza sa to v návrhu ich spoločného vyhlásenia, do ktorého nahliadol denník The Guardian.

17.57 Mesto Nitra i obe nitrianske univerzity deklarovali ochotu pomôcť prípadným utečencom i študentom a pedagógom z Ukrajiny. Pred nitrianskym mestským úradom od dnešného dňa veje zástava Ukrajinskej republiky.

17.55 Mobilní operátori na Slovensku evidujú zvýšenie počtu hovorov smerujúcich na Ukrajinu. Reagujú aj cenami, niektorí ju znižujú, iní poskytnú možnosť volať alebo posielať SMS správy na Ukrajinu bezplatne.

Ľudia čakajú na autobusy vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve.

17.51 Slovenská štátna organizácia na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel dočasne sťahuje z vyslania v Moskve svoju zahraničnú zástupkyňu Ľubicu Alušicovú. Informovala o tom vo štvrtok PR manažérka organizácie Karolína Ducká.

17.47 Futbalové zväzy Poľska, Švédska a Česka žiadajú o odloženie marcových barážových zápasov o postup na MS 2022. Poliaci majú nastúpiť 24. marca v B-vetve na pôde Ruska, ktoré vo štvrtok zaútočilo na Ukrajinu.

Na snímke zhromaždenie na podporu Ukrajiny na Hlavnej ulici v Košiciach 24. februára 2022.

17.38 Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

17.37 V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny chce rezort vnútra využívať najprv kapacity svojich azylových zariadení, kapacity samospráv majú prísť na rad ako posledné. Uviedol to pre TASR tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

17.35 Viacerí ukrajinskí lekári a zdravotníci, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, zvažujú návrat na Ukrajinu, aby pomohli pri zachraňovaní v zasiahnutých oblastiach. TASR o tom informovala Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS).

17.34 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FComenius.University%2Fphotos%2Fa.281855168557240%2F4878513525558025%2F&show_text=true&width=500

17.32 Ruská invázia na Ukrajinu je vážnym ohrozením medzinárodného poriadku. Vo štvrtok to po skončení virtuálneho rokovania uviedli vo vyhlásení lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7). TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

Na snímke zhromaždenie na podporu Ukrajiny na Hlavnej ulici v Košiciach 24. februára 2022.

17.28 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, ktorý momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo štvrtok označil ruskú inváziu na Ukrajinu za "zločin proti ľudskosti". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17.27 Solidaritu s Ukrajinou, jej obyvateľmi, ale najmä desiatkami ukrajinských študentov na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku vyjadrili vo štvrtok študenti a zamestnanci univerzity. Spoločne zo sviečok vytvorili srdce pre Ukrajinu. Podujatie pripravili študenti žurnalistiky na Filozofickej fakulte (FF) KU.

17.25 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzcaputova%2Fposts%2F507497864066921&show_text=true&width=50

17.23 V Banskej Bystrici žije viac ako 700 Ukrajincov. Podporu im vyjadrilo mesto aj kraj. "Odsudzujem útok zo strany Ruska na našu susednú krajinu. Svoju podporu som prejavil i primátorovi nášho partnerského ukrajinského mesta Sumy,“ reagoval na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

17.22 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave po mimoriadnej krízovej porade, ktorú zvolal na štvrtok rektor Marek Števček, prijala viaceré opatrenia na pomoc zamestnancom a študentom z Ukrajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller s tým, že napríklad ukrajinským študentom do konca letného semestra odpustí poplatky za ubytovanie na internátoch.

17.22 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pripomína, že povinná karanténa sa nevzťahuje na osoby vstupujúce na naše územie zo susedného štátu, ktoré boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného konfliktu. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková s tým, že tieto osoby nie sú povinné ani registrovať sa cez systém eHranica.

17.20 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

17.19 Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok odsúdil ruský útok na Ukrajinu a po prvý raz obvinil zo zodpovednosti za napätie a násilie priamo Moskvu. Informovala o tom agentúra AP. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a NATO odsudzujeme vojenskú akciu Ruska,“ uviedol Orbán vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

17.15 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fposts%2F5352725261424319&show_text=true&width=500

17.12 Tím Spišskej charity odchádza vo štvrtok podvečer pomáhať na hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Pripravenú majú potravinovú a materiálnu pomoc. Ako pre TASR za charitu potvrdil Anton Frič, ďalší tím s pomocou sa chystá na hraničný priechod v Ubli v piatok (25. 2.).

17.10 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FministerstvovnutraSR%2Fposts%2F324964269660312&show_text=true&width=500

17.09 Biely dom vo štvrtok avizoval tlačový brífing amerického prezidenta Joea Bidena o situácii na Ukrajine, ktorá čelí bezprecedentnému útoku zo strany Ruskej federácie. Biden pred novinármi plánuje vystúpiť vo štvrtok o 18.30 h SEČ, informuje agentúra Reuters.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprezidiumhazz%2Fposts%2F4294211900693994&show_text=true&width=500

17.08 Vedenie nemeckého futbalového klubu Schalke 04 Gelsenkirchen zareagovalo na útok Ruska na Ukrajinu odstránením loga Gazpromu zo svojich dresov. Informovala o tom agentúra AFP.

17.07 RUSKÁ ARMÁDA OVLÁDLA LETISKO NEĎALEKO UKRAJINSKEJ METROPOLE KYJEV. Oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

17.05 Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili "všetky prostriedky" na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla "najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo" inváziu na Ukrajinu.

Žena drží svoje dieťa v autobuse počas evakuácie vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve.

17.03 Česká republika v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov na všetkých zastupiteľských úradoch. Výnimku budú predstavovať len humanitárne prípady. Vo štvrtok to vyhlásil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál ČT24.

17.02 Líderka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská obvinila vo štvrtok Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z "velezrady", keď nechal tisíce ruských vojakov zaútočiť na susednú Ukrajinu z bieloruského územia.

17.01 Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin vo štvrtok zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil dianie na Ukrajine. Agentúra Reuters však upozornila na to, že v texte sa menovite nespomína ruský prezident Vladimir Putin.

17.00 Princípy humanity, demokracie a medzinárodného práva, ktoré Ruská federácia útokom na Ukrajinu porušuje, boli zneužívané už v čase prípravy tohto útoku. Vo svojom stanovisku to zdôrazňuje Ústav pamäti národa (ÚPN).

Ukrajinci žijúci v Ríme protestujú pred ruským veľvyslanectvom v Ríme 24. februára 2022.

16.54 Mesto Prešov je pripravené podať pomocnú ruku Ukrajine v súvislosti s vojnovým konfliktom. Rovnako i svojmu partnerskému mestu Mukačevo. Ako pre TASR uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, v prípade masívnej vlny utečencov je dôležitý predovšetkým spoločný koordinovaný postup.16.52Ruská invázia na celom území Ukrajiny bola jedným z krajných scenárov. Je tragické, že sa stal realitou a ruský prezident Vladimir Putin sa tak rozhodol ísť cestou agresívnej útočnej politiky voči susedovi, ktorý ho k takémuto kroku ničím nevyprovokoval. Pre TASR to uviedol Gabriel Eštok z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Ľudia kráčajú pred budovou ruského veľvyslanectva vo Washingtone 24. februára 2022.

16.44 Poľsko pripravuje zdravotnícky vlak na prepravu Ukrajincov zranených počas ruskej invázie na Ukrajinu. Pre agentúru Reuters to v štvrtok potvrdilo ministerstvo zdravotníctva vo Varšave s tým, že poľské nemocnice sú pripravené prijať tisíce pacientov z Ukrajiny.

16.43 Vyvesením ukrajinskej zástavy sa Slovenské národné múzeum (SNM) symbolicky stavia na podporu obyvateľov Ukrajiny. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

16.42 Použitie agresívnej vojenskej sily na dosiahnutie ruských cieľov považuje opozičná parlamentná strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico s tým, že nejde o konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, ale medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a Ruskom.

16.40 SÚHRN: Najdôležitejšie udalosti konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.Prečítajte si výber najdôležitejších udalostí z konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou počas dňa.16.39Ruské štátne médiá svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.

16.38 Viac ako 30 slovenských mimovládnych a občianskych organizácií iniciovalo spoločne výzvu #KtoPomozeUkrajine. Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine po ruskej vojenskej invázii, v prípade potreby aj tým obyvateľom Ukrajiny, ktorí budú hľadať bezpečie na území Slovenska. Organizácie zároveň vyjadrili solidaritu ukrajinskému ľudu a pripomínajú, že stoja za Ukrajinou ako suverénnym štátom.

16.37 Odborový zväz (OZ) KOVO ostro odsudzuje útok ruských vojsk a ich násilné vniknutie na územie Ukrajiny. Vojna nie je riešením žiadneho konfliktu, vyzdvihujú odborári.16.30

Biela ruža je položená pred vstupom do ukrajinského veľvyslanectva vo Washingtone 24. februára 2022.

16.27 Prešovská univerzita (PU) v Prešove je v prípade potreby pripravená pomôcť svojim študentom z Ukrajiny. Tí sú v kontakte so svojimi blízkymi a pozorne sledujú dianie v ich krajine. Ako tvrdia, situácia je tam zlá.

Muž stojí na poli pred ruským bojovým vrtuľníkom Ka-52 po vynútenom pristátí neďaleko Kyjeva vo štvrtok 24. februára 2022.

16.24 Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

16.21 Európska únia si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čižova, aby mu tlmočila "dôrazné odsúdenie" ruského vojenského útoku na Ukrajinu. Vo vyhlásení to oznámila diplomatická služba EÚ, píše agentúra AFP.

16.15 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fozbrojenesily%2Fposts%2F374139494526299&show_text=true&width=500

16.07 Ruská vláda má k dispozícii voľne dostupné rozpočtové prostriedky vo výške viac ako 4,5 bilióna rubľov (49,52 miliardy eur). Má tiež dostatok zdrojov na zabezpečenie makroekonomickej stability a podporu spoločností postihnutých sankciami Západu. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyhlásenie ruskej vlády.

16.02

Na snímke muž si pozerá zvyšky vojenskej techniky po zjavnom ostreľovaní ruskej armády v Charkove vo štvrtok 24. februára 2022.

16.00 Autobusová spoločnosť eurobus je pripravená pomôcť v presune osôb z ukrajinskej hranice do Košíc. V súvislosti s konfliktom na Ukrajine to pre TASR povedal jej generálny riaditeľ Ľubomír Gerši. Ako spresnil, v uplynulom období o tom rokovali s viacerými zahraničnými zastupiteľstvami, evidujú aj požiadavku z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

15.59 Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.15.58Nemecký pilot F1 Sebastian Vettel tvrdí, že nebude štartovať na septembrovej VC Ruska. Štvornásobný majster sveta odôvodnil tento krok ruskou inváziou na území Ukrajiny.

15.54

Na snímke miestny obyvateľ ukazuje na zničený súkromný dom po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

15.51 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo, že v oblasti bojov na Ukrajine vzdorujú "najmä ozbrojené skupiny nacionalistov"."Ozbrojenci ukrajinských ozbrojených síl sa snažia vyhnúť bojovom a dohodnúť sa na koridoroch na opustenie bojovej zóny bez zbraní," uviedol podľa spravodajského webu Gazeta.ru hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

15.50

Na snímke pohľad na zničený súkromný dom po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

15.49 Situácia na Ukrajine ovplyvnila dopravu na Slovensku. Upozorňuje na to Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Osobná vlaková doprava medzi Slovenskom a Ukrajinou je pozastavená, rovnako ako civilné lety z Bratislavy do Kyjeva.

15.45 Košický a Prešovský samosprávny kraj začali v súvislosti s ruským útokom na Ukrajine realizovať kroky zamerané na pomoc ukrajinským utečencom vrátane zabezpečenia núdzového ubytovania. Informovali o tom ich predsedovia na štvrtkovom rokovaní združenia samosprávnych krajov SK8. 

https://videoservis.tasr.sk/videos/fbLoQaSlbCNQ/embed/high_1080p

15.44 Výbor Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti odsúdil vojenský útok Ruska na Ukrajinu. V uznesení, ktoré jednomyseľne prijal na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí, tiež podporil razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov Európskej únie a NATO a vyjadril plnú solidaritu Ukrajine.

15.40 Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.

15.37 https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fvideos%2F521619186061959%2F&show_text=false&width=560&t=015.36

Na snímke pracovníci sa pripravujú na naloženie častí rakety po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

15.36 Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) odsúdili útok Ruskej federácie na Ukrajinu. Upozornili, že Rusko svojím konaním hrubo porušilo všetky princípy, na ktorých funguje vyspelé medzinárodné právo. RÚZ vyzvala politikov, aby zaujali jednotný postoj a Ukrajine, ako aj jej obyvateľom, poskytli okamžitú pomoc.

15.35 Slovensko zabezpečí potreby pre maloletých ukrajinských utečencov bez sprievodu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR už aktivovalo všetky zložky sociálno-právnej ochrany detí, ktoré pôsobia na úradoch práce v Trebišove, Humennom a Michalovciach. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Monika Hnilicová.

15.34 Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP.

15.33 Slovenská republika nie je závislá od dovozu agropotravinárskych produktov z Ukrajiny. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt. MPRV ubezpečilo, že monitoruje zásoby životne dôležitých tovarov v obchodných sieťach a ich distribučných skladoch.

15.32 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave ubezpečuje ukrajinských študentov, ako aj zamestnancov o solidarite s ich neľahkým existenčným postavením. Tak ako v prípade bieloruskej krízy, aj teraz je najväčšia slovenská univerzita pripravená pomôcť študentom a vedeckým pracovníkom, ktorí budú nútení opustiť svoju vlasť, aby mohli na pôde UK pokračovať v štúdiu a práci. Informuje o tom univerzita na sociálnej sieti.

15.31 Americká ekonomika v poslednom kvartáli 2021 rástla rýchlejšie, ako naznačil predbežný odhad. Podľa revidovaných údajov ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v období október-december zvýšil medziročne o 7 % a nie o 6,9 %.

15.31 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP. Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

15.30 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vo štvrtok ostro odsúdil vojenskú inváziu na územie Ukrajiny. Rusko ňou podľa MOV porušilo olympijské prímerie. To sa začalo 28. januára, teda sedem dní pred otváracím ceremoniálom ZOH v Pekingu, a potrvá do 20. marca, keď uplynie týždeň po skončení zimných paralympijských hier.

15.30 Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií SR odsudzujú porušovanie medzinárodného práva a porušovanie základných ľudských práv a slobôd v súvislosti s napadnutím Ukrajiny Ruskou federáciou. Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan, predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď vyjadrujú podporu zamestnancom súdnych inštitúcií na Ukrajine, ako aj jej občanom a obyvateľom.

15.29 Viaceré slovenské osobnosti z oblasti kultúry, vedy či médií odsudzujú agresiu a násilie zo strany Ruska a vyjadrujú solidaritu voči Ukrajine. Uviedli to v spoločnom stanovisku, ktoré TASR poskytol spisovateľ Michal Hvorecký.

15.28 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev."Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev," napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.

15.26 Predstavitelia samosprávnych krajov Slovenska v združení SK8 odsúdili ruský útok na Ukrajinu. "Samosprávne kraje na znak solidarity s Ukrajinou a ukrajinským ľuďom vyvesili na budovách župných úradov ukrajinské vlajky. Župy sú pripravené poskytnúť humanitárnu pomoc," informovalo združenie SK8 na štvrtkom rokovaní v Košiciach.

15.25 Košické univerzity sú pripravené pomôcť ukrajinským študentom. Technická univerzita v Košiciach (TUKE), Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a Univerzita veterinárskeho lekárstva (UVLF) v Košiciach zároveň odsudzujú vojenský útok na Ukrajinu.

15.25 Ide o viac, ako len o územie. Konflikt dosahuje širší rozmer, v rámci ktorého Ukrajina pre Rusko nepredstavuje reálnu vojenskú hrozbu. Pre súčasné vedenie Ruska je skôr hrozbou z hľadiska svojej jednoznačnej prodemokratickej orientácii. V relácii TASR.TV SVET s Pavlom Demešom to uviedol diplomat a bývalý riaditeľ Strediska OBSE pre prevenciu konfliktov Marcel Peško.

15.24 Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

15.24 Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyzvalo vládu SR a príslušné ministerstvá na zvýšený monitoring situácie slovenskej národnostnej menšiny na Ukrajine v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na území susedného štátu.

15.23 Rusku ide o snahu obnoviť Ruské impérium s množstvom vazalských a deštruovaných satelitných útvarov v okolí, ktoré budú od neho závislé. Pre TASR to uviedol Juraj Marušiak z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV).15.22Trnavský samosprávny kraj i krajské mesto Trnava vyvesili vo štvrtok na svoje budovy vlajku Ukrajiny na znak solidarity.

15.21

Skupina ľudí drží transparenty počas protestného zhromaždenia na podporu Ukrajiny pred ruským veľvyslanectvom vo Varšave 23. februára 2022.

15.19 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP.

15.18 https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmosr.sk%2Fposts%2F317690110391978&show_text=true&width=500

15.15 Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku vyzvalo na modlitby za ukončenie ruskej vojenskej agresie. Zároveň vyzýva aj na mier na Ukrajine a vyriešenie všetkých politicko-národnostných otázok, ktoré destabilizujú tento región. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová.

15.13

Ľudia držia transparenty a ukrajinské vlajky na demonštrácii pred Downing Street v Londýne 24. februára 2022.

15.08 Fjodor Smolov je prvý ruský futbalista, ktorý sa vo štvrtok verejne vyjadril proti ruskej invázii na územie Ukrajiny. Tridsaťdvaročný zakončovateľ Dinama Moskva v príspevku na sociálnej sieti Instagram pod prázdny obrázok s čiernym pozadím napísal "Nie vojne".

15.06 Mesto Nitra i obe nitrianske univerzity deklarovali ochotu pomôcť prípadným utečencom i študentom a pedagógom z Ukrajiny. Pred nitrianskym mestským úradom od dnešného dňa veje zástava Ukrajinskej republiky.

15.02 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravilo v súvislosti so situáciou na Ukrajine pre učiteľov a žiakov odporúčania, ako sa vyrovnať s prežívaním pocitov pri slovách o vojne. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) bude zverejňovať základy klinických krízových rád na zvládanie krízových situácií, ako aj ďalšie podporné materiály.

14.57 Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastňovalo na proteste pred ruským veľvyslanectvom v poľskej metropole Varšava. Demonštrovali proti vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, a zo solidarity s touto bývalou sovietskou republikou. Informovala o tom poľská tlačová agentúra PAP.

14.56 Akcie bánk v eurozóne klesli po tom, čo ruské sily začali rozsiahlu inváziu na Ukrajinu a predstavitelia Európskej únie (EÚ) oznámili, že uvalia na Rusko nové sankcie.

14.55 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorú Rusko vo štvrtok ráno rozpútalo voči Ukrajine, používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k národu vo štvrtok 24. februára 2022.

14.45 Rusko a Čína obvinili z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I.

14.35 Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj český priemysel. Ukrajinskí pracovníci nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu. Navyše, niektorí z nich, ktorí v Česku už pracujú, dostali povolávací rozkaz s okamžitou platnosťou. Pritom zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny. Informoval o tom server e15.cz.

14.34 Bratislavské mestské časti vyjadrujú podporu a solidaritu Ukrajine, deklarujú zároveň pripravenosť pomôcť rôznymi formami v rámci svojich možností a kompetencií. Jednou z nich je napríklad poskytnutie ubytovania. Operatívne by mali zasadnúť aj krízové štáby samospráv. Konkrétne kroky zosúladia mestské časti so závermi Bezpečnostnej rady SR a krízového štábu hlavného mesta, ktorý má byť zvolaný v najbližších dňoch.

14.33 Veľvyslanec SR zostáva v Kyjeve. Slovenská ambasáda funguje v operačnom režime. Na mieste okrem veľvyslanca zostáva aj jeho zástupca i zástupca Ozbrojených síl (OS) SR. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že pôvodne zvažovali nad odchodom celého zastupiteľského úradu.

14.32 Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii.

14.31 Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Vyhlásil to prezident Emmanuel Macron a dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor.

14.30 Naplnil sa ten najhorší scenár, ktorého sme sa obávali a na ktorý sme upozorňovali už niekoľko týždňov. Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) to uviedol v reakcii na útok Ruska na Ukrajinu.

14.25 Taliansky premiér Mario Draghi vyzval Rusko, aby sa bezpodmienečne stiahlo z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. "(Putin) musí okamžite ukončiť krviprelievanie a bezpodmienečne stiahnuť svoje vojenské sily," povedal Draghi a zároveň dodal, že na ruského prezidenta Vladimira Putina nenalieha iba on, ale aj všetci spojenci Talianska.

14.23 Kremeľ je presvedčený, že ruské obyvateľstvo bude "podporovať" vojenskú operáciu Moskvy na Ukrajine, pričom trvanie tejto misie bude závisieť od "výsledkov" a operácia potrvá tak dlho, ako to bude nutné. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Na videozázname ukrajinskej polície, ruské vojenské vrtuľníky letia nad predmestím Kyjeva vo štvrtok 24. februára 2022.

14.20 Letisko Poprad-Tatry nemá aktuálne v letovom poriadku žiadne lety medzi Slovenskom a Ukrajinou. Spustenie pravidelnej zimnej charterovej linky Kyjev – Poprad sa kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii posunulo ešte skôr, aktuálne sú všetky jednania pozastavené kvôli bezpečnostnej situácii.

14.19 Bratislavský hrad bude dnes, vo štvrtok 24. februára nasvietený vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity s Ukrajinou v čase od 19.00 do 23.00 h. TASR o tom dnes informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

14.15 Vahram Chuguryan končí na poste riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS. Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník prijal Chuguryanovu žiadosť o ukončenie pracovného pomeru. Vedenie RTVS zároveň informovalo, že spravodajstvo a publicistiku bude s dočasným poverením viesť riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász.

14.14 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ostro odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Deklaruje pripravenosť pomôcť a poskytnúť dočasné ubytovanie a sprostredkovať humanitárnu a finančnú pomoc. Obyvateľom Ukrajiny vyjadruje podporu a solidaritu.

14.12 Obce v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc sú na pomoc prípadným migrantom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine pripravené. Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.

14.11 Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.

14.10 Polícia v Moskve zadržala niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii.

14.07 Slovenská informačná služba (SIS) pozorne vyhodnocuje aktuálnu situáciu, keď môžu byť ohrozené viaceré záujmy Slovenskej republiky. Novinárom to uviedol riaditeľ SIS Michal Aláč v reakcii na ruskú agresiu na území Ukrajiny.

14.03 Občania SR by mali bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

14.02 Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo južne od hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Záchranné služby uviedli, že "ešte určujú, koľko ľudí presne zahynulo".

14.00 Zastavil sa export, Ukrajina zastavila kamiónové odbery tovaru. Uviedla to pre TASR Nadežda Machútová, prezidentka Zväzu obchodu (ZO) SR, v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

Britský premiér Boris Johnson sa prihovára k občanom v televíznom prejave v Londýne vo štvrtok 24. februára 2022.

13.58 IT Asociácia Slovenska (ITAS) ostro odsudzuje útok na Ukrajinu zo strany Ruskej federácie. Avizuje, že je pripravená pomôcť študentom z Ukrajiny, ktorých Slovensko už v minulosti prijalo cez spoločné študijné programy medzi Ukrajinou a Slovenskom a ktorých rodiny v súčasnosti čelia konfliktu v ich domovskej krajine

13.53 Slovenská akadémia vied (SAV) ako najväčšia vedecko-výskumná inštitúcia na Slovensku odsudzuje agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Vyjadruje podporu a solidaritu občanom Ukrajiny a je pripravená poskytnúť pomoc ukrajinským vedeckým pracovníkom a doktorandom, ktorí sú nútení pre vojenský konflikt opustiť svoju vlasť. Uvádza to SAV na svojom webe.

13.48 Mesto Košice vyjadrilo podporu Ukrajine, ako aj partnerskému mestu Užhorod. Na sociálnej sieti to uviedol primátor Jaroslav Polaček s tým, že rezolútne odsudzujú konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a agresiu Ruska.

13.46 Kremeľ vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak - ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

13.41 Na zabezpečenie kontroly východných hraníc SR posilnia policajné hliadky aj vojaci. Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila návrh vyčleniť denne do 1500 vojakov pomáhajúcich kontrolovať a chrániť štátnu hranicu v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Ukrajine.

13.38 Vojenský konflikt bude mať vplyv aj na ceny surovín potrebných do potravinárskej výroby. Uviedla to pre TASR Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS), v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

13.36 Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. "Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok," povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude "držať mimo" vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

Na snímke v pozadí plameň po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

13.32 Britský premiér Boris Johnson v televíznom prejave k občanom vyhlásil, že západní spojenci pripravujú "masívny" balík sankcií proti Rusku, ktoré zaútočilo na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

13.26 Európska únia s veľkou pravdepodobnosťou v súčasnej situácii neprijme kroky, ktoré by Rusko odstrihli od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT, uviedli zdroje z EÚ. Brusel v súčasnosti pripravuje ďalší balík sankcií proti Moskve po tom, ako Rusko vo štvrtok nadránom zaútočilo na Ukrajinu.

13.22 Slovenská akademická informačná agentúra (SAIA) odporúča občanom Slovenskej republiky, ktorí sa momentálne nachádzajú na študijnom, výskumnom alebo prednáškovom pobyte v zahraničí, najmä na Ukrajine a v Ruskej federácii, aby sa vo vlastnom záujme čo najskôr zaregistrovali na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR

13.21 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj rozhodne odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine, ktorú spustila ruská armáda. Navaľnyj dodal, že táto vojna má "za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska" a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu. Informoval o tom spravodajský web Znak.com.

13.18 Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij apeloval na zastavenie "vojny proti Ukrajine za každú cenu" a vyzval občanov Ruska, aby "využili každú príležitosť na odpor proti vojne".

13.15 Situácia na Ukrajine neovplyvňuje pravidelné lety z letiska Košice. Pre TASR to uviedla jeho hovorkyňa Karolína Linhartová. V súvislosti s nepravidelnými letmi zatiaľ nezaznamenali žiadne mimoriadne požiadavky.

13.14 Pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny zahynulo mnoho ľudí. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala britská stanica Sky News. Dodala, že obetí je najmenej 18.

13.12 Ruské sily prenikli vo štvrtok zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov letiacich smerom k mestu. Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú "prudké boje".

Ukrajinskí vojaci nakladajú techniku, ktorá "prežila" útok ruskej armády na ukrajinský vojenský objekt na predmestí Mariupoľu v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.

13.11 Európska futbalová únia (UEFA) zvolala na piatkové predpoludnie mimoriadne zasadnutie exekutívy k aktuálnej situácii po ruskej invázii na Ukrajinu. UEFA údajne pripravuje pohotovostný plán pre prípadnú zmenu dejiska finále prebiehajúcej edície Ligy majstrov. Finále by sa malo hrať 28. mája v ruskom Petrohrade.

13.07 Z centrály Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym, informovala vo štvrtok stanica BBC.

13.05 Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) odsudzuje akýkoľvek konflikt, vojnu a želá si mierové riešenie situácie na Ukrajine. Uviedol to predseda strany Andrej Danko na sociálnej sieti v reakcii na útok Ruska na Ukrajinu. 

13.00 Nadácia Integra vyhlásila v súvislosti s vojenským útokom na Ukrajine zbierku na pomoc ľuďom zasiahnutým konfliktom. Obyvateľov Slovenska zároveň vyzýva, aby sa pridali k pomoci a vyjadrili solidaritu s ukrajinským ľudom.

12.55 Rusko dočasne uzatvorilo viac než desať letísk na juhu krajiny, ako aj na anektovanom ukrajinskom čiernomorskom polostrove Krym.

Poškodené radarové pole sa nachádza v priestoroch ukrajinskej vojenskej jednotky na predmestí Mariupoľu v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.

12.50 Ruská centrálna banka pristúpi k intervenciám na devízovom trhu. Reagovala tak na prepad kurzu rubľa na historické minimum po tom, ako Rusko v skorých hodinách zaútočilo na Ukrajinu.

12.47 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti nezúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajine, ale v prípade potreby by sa mohli do nej zapojiť.

12.45 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dôrazne odsudzuje bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine.

12.44 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg uviedol, že Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a narušilo tým mier na európskom kontinente. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. "Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie," povedal na tlačovej konferencii Stoltenberg. Situáciu ďalej označil za "vážny moment pre bezpečnosť Európy" a povedal, že ruská invázia ohrozuje nespočetné množstvo nevinných životov.

12.43 Severoatlantická aliancia (NATO) sa dohodla, že posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na východnom krídle NATO blízko Ukrajiny a Ruska. Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu.

12.40 Východné krídlo NATO, vrátane Slovenska, by sa malo vojensky posilniť, ako je to v súčasnosti v Pobaltí. Avizujú to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že ak bude návrh NATO konkretizovaný, predložia ho vláde SR i Národnej rade SR.12.35Konflikt na Ukrajine: J. Naď: Východná hranica by sa mala vojensky posilniť  https://videoservis.tasr.sk/videos/fpgBTcyqwkkM/embed/high_1080p

12.33 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je v každodennom kontakte s partnerskými samosprávami na Ukrajine, zatiaľ nedostalo žiadosť o pomoc či asistenciu.

12.32 Turecko vyhlásilo, že ruská vojenská operácia na Ukrajine je neprijateľná, a vyzvalo Moskvu, aby okamžite zastavila svoju "nespravodlivú a nezákonnú" inváziu. "Vojenskú operáciu považujeme za neprijateľnú a odmietame ju," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. "Vyzývame Ruskú federáciu, aby čo najskôr zastavila túto nespravodlivú a nezákonnú akciu," dodal rezort.

12.30 Prevádzky košických oceliarní U. S. Steel fungujú aktuálne v štandardnom režime. "Podľa súčasného stavu zásob surovín máme naplánovanú výrobu minimálne na 90 dní, aj keby došlo k pozastaveniu dodávok surovín," uviedol podnik v stanovisku pre TASR v súvislosti so štvrtkovým ruským útokom proti Ukrajine.

12.28 Predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Marián Kéry (Smer-SD) odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Útok Ruska voči Ukrajine je podľa neho neospravedlniteľným krokom. Pre TASR tiež uviedol, že spory medzi krajinami, nech sú akokoľvek ťažké, by sa mali riešiť za rokovacím stolom.

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová, vľavo predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a vpravo premiér SR Eduard Heger (OĽANO)

12.23 CELÉ ZNENIE: Vyjadrenie troch najvyšších ústavných činiteľov k Ukrajine

12.22 Nemecko sľúbilo podporu svojim susedom vrátane Poľska, ak bude výsledkom vpádu Ruska na Ukrajinu vlna utečencov. "Veľmi pozorne sledujeme, či vznikne vlna utečencov, ktorí budú prúdiť do našich susedných krajín," povedala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. "Postihnutým štátom - predovšetkým nášmu susedovi Poľsku - poskytneme masívnu pomoc, ak nastane vlna utečencov veľkých rozmerov," dodala.

12.20 Vojenské konflikty v Európe po druhej svetovej vojne12.15Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a varovala pred následkami ozbrojeného konfliktu.

12.13 Šéf Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo, chránili civilistov a základné služby, ako sú dodávky vody a energie.

12.10 Nemecký kancelár Olaf Scholz predpoludním vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu.

12.05 Európa stojí v súčasnosti pred troma výzvami - je nevyhnutné odsúdiť Rusko a sankciami potvrdiť, že jeho kroky skutočne odmietame a snažiť sa čo najviac pomôcť Ukrajine a Ukrajincom. Taktiež je dôležité kolektívne ako NATO sa čo najviac snažiť, aby sa ruský útok na Ukrajinu neúmyselnou eskaláciou či chybou v komunikácii nezmenil na konflikt medzi Ruskom a NATO. Pre TASR to vo štvrtok uviedol odborník na zahraničnú politiku a medzinárodnú bezpečnosť z Erazmovej Univerzity v Rotterdame Michal Onderčo.

11.58 Demokratický svet čelí po útoku Ruska na Ukrajinu zrejme najväčšej výzve. S Ukrajinou je treba sa významne solidarizovať a súčasne prijímať rýchle opatrenia humanitárne, ale aj vojensko-materiálne. Na rade sú najprísnejšie sankcie - ekonomické i personálne. Pre TASR to uviedol bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

11.55 Situácia vo Vyšnom Nemeckom na hraničnom priechode s Ukrajinou.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpoliciaslovakia%2Fvideos%2F323198599859619%2F&show_text=false&width=560&t=011.52https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEuropeanCommission%2Fvideos%2F400590521877433%2F&show_text=false&width=476&t=0

11.50 Konflikt na Ukrajine: Vyhlásenie premiéra E. Hegera po zasadnutí Bezpečnostnej rady Vlády SR https://videoservis.tasr.sk/videos/gxVpCRgTKdfB/embed/high_1080p

11.49 Európske sankcie proti Rusku by sa mali zamerať priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho administratívu, uviedol holandský premiér Mark Rutte. Informáciu priniesla agentúra Reuters. "Holandsko verí, že na Putina a jeho vládu musia byť uvalené maximálne sankcie," povedal Rutte novinárom.

11.47 Tranzit ruského plynu cez Slovensko do západnej Európy sa napriek ruskej invázii na Ukrajinu oproti posledným dvom týždňom vo štvrtok zvýšil na 58 miliónov kubických metrov (m3). Ešte vyššie sú predbežné objednávky prepravy na piatok (25. 2.), keď by malo na Slovensko vo Veľkých Kapušanoch pritiecť až 75 miliónov m3 plynu, vyplýva z informácií zverejnených prepravcom plynu Eustream.

11.40 Konflikt na Ukrajine: Vyhlásenie prezidentky Z. Čaputovej po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR https://videoservis.tasr.sk/videos/yLJpkvfyPqjC/embed/high_1080p

11.39 Východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť. Avizuje to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii. Naď spoločne s ministrom zahraničných vecí SR Ivanom Korčokom (nominant SaS) zároveň informoval, že zasadala Rada NATO a viacerí spojenci požiadali o aktiváciu článku 4. NATO považuje za nevyhnutné vojensky posilniť východné hranice vrátane Slovenska.

11.38 Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg oznámila, že pre eskalujúci konflikt zastavila produkciu v dvoch svojich pivovaroch na Ukrajine. Spoločnosť je druhým najväčším výrobcom piva na ukrajinskom území.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po skončení mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady SR 24. februára 2022 v Bratislave.

11.35 Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informovala o tom agentúra AFP. Konašenkov pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu "až tri kilometre" a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky "postúpili o jeden a pol kilometra".

11.31 Moldavsko oznámilo, že uzatvorí svoj vzdušný priestor a odkloní lety na iné letiská v dôsledku bezpečnostnej situácie v regióne. Na sociálnej sieti Facebook to oznámil tamojší podpredseda vlády, informuje agentúra Reuters. Prezidentka Maia Sanduová krátko predtým uviedla, že Moldavsko zavedie výnimočný stav a je pripravené prijať desaťtisíce ľudí prichádzajúcich zo susednej Ukrajiny.

11.30 Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj a chladnú hlavu. Uviedol to po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Povedal, že naše ozbrojené sily a polícia aj v tejto výnimočnej situácii budú zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie.

11.29 Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca, ktorému takéto stanovisko SR oznámili.

11.26 Najsledovanejšie slovenské televízie reagujú na situáciu, ktorá sa odohráva na Ukrajine, a do vysielania zaraďujú mimoriadne spravodajské bloky.

Dym stúpa z poškodeného radarového poľa, ktoré sa nachádza v priestoroch ukrajinskej vojenskej jednotky na predmestí Mariupoľu v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.

11.24 So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

11.22 Civilné lety Bratislava - Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová.

11.20 Na Ukrajine celkovo pôsobí šesť slovenských učiteľov - päť na základných školách a jeden vysokoškolský lektor. Dvaja sa už nachádzali na Slovensku, tri učiteľky pred malou chvíľou prešli hranicami na Slovensko a jeden učiteľ svoj pobyt na Ukrajine ešte zvažuje.

11.15 Akt nevyprovokovanej agresie Ruska je potrebné dôsledne odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obeť ruského ľudu v 2. svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť s tým, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinom proti mieru. Uviedol to v prejave k národu český prezident Miloš Zeman.

11.12 Pozrite si chronológiu vojenských konfliktov na území niekdajších republík bývalého Sovietskeho zväzu.

11.11 Počas invázie Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala nadránom, bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov. Informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

11.10 Polícia varuje pred dezinformáciami a lživou propagandou, ktoré sa šíria v súvislosti s útokom Ruska na UkrajinuV posledných hodinách zaznamenala zintenzívnenie aktivít rôznych účtov, stránok a skupín na sociálnej sieti Facebook, ktoré takmer každú hodinu zverejňujú statusy týkajúce sa rusko-ukrajinského konfliktu. 

11.09 Po Bezpečnostnej rade vlády SR. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=280&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftasrtv.sk%2Fvideos%2F693104925378265%2F&show_text=false&width=560&t=0

11.05Juraj Hrabko komentuje vojenský útok Ruska na Ukrajinu. Začala sa vojna, začal sa meniť európsky a svetový poriadok. Prepadnutím Ukrajiny Ruskou federáciou sa skončilo bezmála osemdesiat ročné obdobie mieru v Európe a teda aj na Slovensku.

11.00 V celej Moskve vládol ráno chaos. Na Starom Arbate, jednej z najrušnejších moskovských ulíc pre peších, mnohí ľudia vyjadril šok nad tým, že Rusko začalo plošný útok na Ukrajinu. Píše o tom novinár britského denníka Guardian Pjotr Sauer.

10.58 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová hrubo odsúdila násilné útoky zo strany Ruska. Zároveň vyjadrila podporu a solidaritu susednej Ukrajine a jej obyvateľom. Uviedla to na sociálnej sieti.

10.55 Nové sankcie voči Rusku, ktoré sú pripravené na prijatie na mimoriadnom summite EÚ, "oslabia hospodársku základňu Ruska a jeho schopnosť modernizácie", vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), zástupcovia vlády, armády a ekonomických inštitúcií počas krízového zasadnutia v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022.

10.48 Najväčšia ruská banka Sberbank je pripravená na "akýkoľvek vývoj" po tom, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Vojenská akcia Moskvy s veľkou pravdepodobnosťou povedie k rozšíreniu sankcií západných štátov proti Rusku, čo by sa dotklo aj Sberbank.

10.45 Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

10.43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho krajina prerušuje diplomatické styky s Ruskom. Zelenskyj zároveň vyzval všetkých Rusov, aby vyšli do ulíc protestovať proti vojne, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin.

10.42 Ukrajinské štátne letové prevádzkové služby uzavreli pre civilné lety vzdušný priestor krajiny, ktorú napadli ruské ozbrojené sily. Všetky lety sú pozastavené od 2.45 h kyjevského času (1.45 h SEČ) "kvôli vysokému riziku leteckej bezpečnosti pre civilné letectvo... Poskytovanie letových prevádzkových služieb civilným užívateľom vzdušného priestoru Ukrajiny je pozastavené".

10.41 Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) apeluje na vysielateľov, aby v kontexte súčasnej situácie na Ukrajine zachovali pri vysielaní spravodajských a publicistických relácií najvyššie možné profesionálne štandardy.

10.40 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že členovia Európskej únie, Severoatlantickej aliancie (NATO) a skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) budú pracovať na potrestaní Ruska "masívnymi sankciami" po tom, ako Kremeľ spustil vzdušný a pozemný útok na Ukrajinu.

10.38 Rada slovenských exportérov (RSE) odsúdila ruskú vojenskú operáciu a vyjadrila solidaritu Ukrajine. Rada zároveň vyzvala kompetentných na proaktívny postoj vo vzťahu k ochrane občanov, slovenských investícií, majetku a hospodárskych záujmov na Ukrajine.

10.35 Po udalostiach z dnešnej noci musíme byť naozaj pripravení na všetky varianty. Aj keď sme sa snažili o vyriešenie situácie diplomatickou a mierovou cestou, Rusko si vybralo cestu vojny. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský to vyhlásil vo štvrtok na tlačovom brífingu ako reakciu na inváziu Ruska na Ukrajinu.

10.29 Strana ĽSNS v žiadnom prípade neschvaľuje útok na Ukrajinu. V stanovisku to uviedol poslanec parlamentu za ĽSNS Martin Beluský. "Veríme, že tento konflikt neprerastie do globálneho krviprelievania. Opätovne zdôrazňujeme potrebu vojenskej neutrality Slovenskej republiky," skonštatoval Beluský.

Ľudia skandujú a držia transparenty počas protestného zhromaždenia proti ruským útokom na Ukrajine, v Sydney 24. februára 2022.

10.27 Litovský parlament v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu rozhodne o vyhlásení výnimočného stavu. Uviedol to litovský prezident Gitanas Nauséda. Pobaltský štát, ktorý je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), tiež navrhne uvalenie ďalších sankcií voči Minsku, keďže ruské jednotky zaútočili na Ukrajinu aj z Bieloruska.

10.23 Napriek týždňom diplomatického úsilia, keď svetoví lídri navštevovali ruského prezidenta Vladimira Putina, sa zdá, že úplná invázia na Ukrajinu bola po celý čas v pláne, napísal moskovský korešpondent BBC Steve Rosenberg.

10.19 Svetoví lídri odsúdili vojenskú inváziu Ruska voči Ukrajine. Americký prezident Joe Biden uviedol, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. zároveň zdôraznil, že tento útok spôsobí "katastrofálne straty na životoch".

10.15 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu, informovali bieloruské štátne médiá. "Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii," uviedol Lukašenko, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva má v Bielorusku rozmiestnené desaťtisíce svojich vojakov.

Ľudia, ktorí opúšťajú Kyjev, kráčajú v metre v ukrajinskej metropole vo štvrtok 24. februára 2022.

10.10 Česká republika oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát v Ľvove. "Vzhľadom na ruskú inváziu bol na Ukrajine vyhlásený vojnový stav. Ministerstvo zahraničných vecí ČR varuje pred cestami na Ukrajinu a vyzýva občanov ČR, aby okamžite opustili Ukrajinu," uviedol rezort diplomacie na sociálnej sieti Twitter.

10.03 Hlavné mesto SR Bratislava vyjadrilo podporu Ukrajine. Zároveň avizuje ochotu pomôcť svojmu partnerskému mestu Kyjev i všetkým Ukrajincom. Pripravené je na to vyčleniť aj financie z rozpočtu. Vyhlásenie na podporu Ukrajine prijalo vo štvrtok mestské zastupiteľstvo, podpísali sa podeň vedenie hlavného mesta, mestskí poslanci i bratislavskí starostovia.

10.00 Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zastavuje všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu až do odvolania. Dôvodom je mimoriadna udalosť konfliktu na ukrajinskom území.

9.55 Rusko bude v súvislosti so svojím útokom na Ukrajinu čeliť "bezprecedentnej izolácii", ako aj "najtvrdším sankciám", aké kedy Európska únia uvalila. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. "Toto nie je otázka blokov. Toto nie je otázka diplomatických mocenských hier. Je to záležitosť života a smrti. Ide o budúcnosť našej globálnej komunity," uviedol Borrell v odvysielanom vyhlásení. "Európa zažíva jeden zo svojich najtemnejších momentov od konca druhej svetovej vojny," dodal.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas tlačovej konferencie v spojitosti s krízovou situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou v Bruseli 24. februára 2022.

9.50 Útok Ruska na Ukrajinu otriasol ruskými trhmi a kurz rubľa sa tak oproti doláru, ako aj oproti euru prepadol na historické minimum. Prepad zaznamenal aj ruský akciový trh, pričom akciový index RTS klesol o 26 %.

9.45 Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok o 11.00 h prednesie prejav k národu. Oznámil to jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter. Zeman sa občanom prihovorí zo zámku v Lánoch prostredníctvom živého prenosu Českej televízie. Český prezident ešte v utorok vyhlásil, že vstup ruskej armády na územie oboch samozvaných východoukrajinských separatistických republík podľa neho zvyšuje riziko vojenského konfliktu.

9.39 Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler, vyhlásil bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň". Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19.

9.35 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. "Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty," uviedol Zalužnyj.

9.30 Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým a neospravedlniteľným porušením medzinárodného práva. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Hnutie v plnom rozsahu útok odsudzuje a stojí pri ukrajinskom ľude.

9.25 Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva odsúdili vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine "ako zločin proti ukrajinskému ľudu". Ministri zahraničných vecí týchto troch krajín v spoločnom vyhlásení ostro odsúdili "otvorenú, rozsiahlu agresiu Ruska proti nezávislej, mierumilovnej a demokratickej krajine".

Ľudia kontrolujú materiálne škody po ostreľovaní ruskou armádou v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti.

9.15 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o rusko-ukrajinskej kríze v stredu neskoro večer vyhlásil, že vojenská operácia Moskvy proti Ukrajine si berie za cieľ "chuntu", ktorá je v Kyjeve pri moci.

9.08 Austrália uvalila na Rusko za jeho útok na Ukrajinu "druhú fázu" sankcií. Očakáva sa aj celá "séria" nových medzinárodných sankcií na potrestanie Moskvy. Austrálsky premiér Scott Morrison odsúdil "ilegálny vpád" Ruska na Ukrajinu.

9.07 Ministri odsudzujú vojenskú agresiu. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) tvrdí, že vojenská agresia, ktorej obeťou sa stal náš východný sused, je absolútne neprípustná. Vyjadrujú podporu a solidaritu Ukrajine.

Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

9.05 Pri štvrtkovom ostreľovaní ukrajinských pozícii ruskými silami zahynulo sedem ľudí, informovala stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinskú políciu.9.00Francúzsky prezident Emmanuel Macron ostro odsúdil vojenskú operáciu Ruska proti Ukrajine a zaviazal sa, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť.

8.55 Ruský útok na Ukrajinu je podlým aktom agresie bez precedensu v modernej histórii Európy. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku (PS) Tomáš Valášek. Strana útok odsudzuje a žiada vládu SR, aby podnikla všetky dostupné kroky na zastavenie ruskej agresie a pomohla Ukrajine.

8.53 Vedenie Ruskej federácie porušilo všetky princípy, na ktorých stojí slobodný svet a mierový poriadok. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker.8.48Západ a Európa musia byť jednotní, musia sa rázne postaviť voči vojenskej agresii. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina sa nedá ospravedlniť a dostatočným spôsobom odsúdiť. Uviedol to predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos.

8.40 Mimoparlamentná strana Hlas-SD jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN.8.28Ruské pozemné sily začali vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

8.26 Európska únia uvalí na Rusko nové "masívne a bolestivé" sankcie, uviedli vo vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Plameň je vidieť z oblasti blízko rieky Dneper v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

8.20 Strana SaS ostro odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin podľa SaS dokázal, že stojí na strane bezprávia a svojvôle. "Argumenty o mierovej misii sú absurdné klamstvá. Ostro toto konanie odsudzujeme a stojíme na strane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol predseda SaS Richard Sulík. 

8.19 Ruský prezident Vladimir Putin skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad.

8.15 Hnutie OĽANO dôrazne odsudzuje ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine. Pripája sa k výzve, "aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil".

8.12 Ceny ropy vyskočili vo štvrtok zhruba o 5 USD, čo znamená, že cena Brentu prvýkrát za viac než sedem rokov prekonala kľúčovú hranicu 100 USD za barel (159 litrov). V raste pokračovala ďalej a nakrátko dosiahla takmer 102,50 USD/barel.8.11

Ľudia čakajú pred bankomatom, aby si vybrali peniaze v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

8.15 Veľvyslanci členských krajín NATO dopoludnia mimoriadne zasadnú v spojitosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. "Môžeme potvrdiť, že Severoatlantická rada (NAC) vo štvrtok dopoludnia uskutoční mimoriadne zasadnutie," povedal nemenovaný predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podľa neho po skončení tohto rokovania vystúpi na tlačovej konferencii. Tá sa očakáva okolo 12.30 h.

Letecká snímka na KYjev vo štvrtok 24. februára 2022. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

8.03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

7.59 Ruský útok na Ukrajinu "otriasa základmi medzinárodného poriadku", vyhlásil vo štvrtok japonský premiér Fumio Kišida a ostro odsúdil vojenskú inváziu.7.56Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Oznam prišiel niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu proti susednej krajine.

Snímka z internetovej stránky Flightradar24 zobrazuje uzatvorenie vzdušného priestoru nad územím Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022.

7.43 Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. "Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla hovorkyňa.

7.40 Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne ráno Bezpečnostná rada SR. TASR o tom informovali z Úradu vlády SR.7.39Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník. TASR o tom informuje na základe spravodajského servisu tlačovej agentúry AFP.

7.38 Ukrajinská pohraničná stráž ráno oznámila, že ruská armáda zaútočila na Ukrajinu zo susedného Bieloruska. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Pohraničná stráž uviedla, že ruskí vojaci spustili počas útoku podporovaného Bieloruskom aj delostreleckú paľbu. Ukrajinská pohraničná stráž dodala, že paľbu opätovala a že zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

7.37 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a britský premiér Boris Johnson odsúdili vojenskú operáciu Ruska, ktorú v noci na štvrtok začalo vo východnej časti Ukrajiny. TASR prevzala informácie z agentúr AFP a DPA.

7.32 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu. 

07.24 Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že vo štvrtok približne o štvrtej hodine ráno slovenského času sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine.

7.20 Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

07.16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil stanné právo a vyzval občanov, aby nepodliehali panike po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP.

7.06 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok ráno rázne odsúdil priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu, krajinu susediacu so Slovenskou republikou. TASR o tom informuje na základe Korčokovho vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter. 

6.17Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia "totálnej invázie" na Ukrajinu.

6.04 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine.

5.40 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil "ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok" Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

5.35 Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že "svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť" za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí "katastrofálne straty na životoch". TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

5.30 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP. Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Chronológia konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou

2013

28. – 29. novembra - Na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse sa Ukrajina rozhodla nepodpísať Asociačnú dohodu s Európskou úniou (EÚ).

1. decembra - Na kyjevskom centrálnom Námestí nezávislosti (Majdan) sa za účasti približne pol milióna ľudí začali dlhodobé masové pouličné protesty v reakcii na násilný zásah polície proti proeurópskym demonštrantom, ku ktorému došlo deň predtým.

2014

22. februára – Proruský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč bol parlamentom zosadený z funkcie. Poslanci ukrajinského parlamentu zvolili za dočasného prezidenta Ukrajiny vtedajšieho predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova.

27. februára - Ozbrojení muži bez označenia obsadili v noci sídlo regionálnej vlády a parlamentu v Simferopole, metropole Krymskej autonómnej republiky na Ukrajine.

16. marca - Konalo sa referendum o štatúte Krymu, v ktorom podľa oficiálnych výsledkov 96,7 percenta voličov podporilo opätovné pripojenie Krymského polostrova k Rusku, pričom účasť predstavovala 83,1 percenta.

18. marca - Krymská republika a mesto Sevastopol boli vyhlásené za subjekty Ruskej federácie. Kyjev ani väčšina medzinárodného spoločenstva tento krok neuznali.

7. apríla - Proruskí aktivisti na východe Ukrajiny vyhlásili nezávislú Doneckú ľudovú republiku. Proruskí demonštranti tiež prenikli do sídla Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Luhansku a v tamojšej zbrojnici sa zmocnili zbraní.

13. apríla - Kyjev sa rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl.

27. apríla - Došlo k vyhláseniu Luhanskej ľudovej republiky, ktorá bola potvrdená referendom 11. mája 2014. Obe samozvané republiky mali tvoriť tzv. Novorusko.

17. júla - Na východe Ukrajiny zostrelili malajzijské dopravné lietadlo. Zahynulo všetkých 298 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube Boeingu 777 smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

5. septembra - Predstavitelia ukrajinskej vlády a proruských separatistov zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky podpísali na rokovaniach v bieloruskom Minsku v prítomnosti zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohodu o prímerí v regióne Donbas.

2015

12. februára - Po zlyhaní dohody o prímerí z Minska bola v tomto meste podpísaná nová mierová dohoda. Uzavreli ju zástupcovia tzv. normandskej štvorky (Francúzsko, Nemecko, Ukrajina, Rusko). Dohodu podpísali aj zástupcovia separatistov.

2017

1. septembra - Nadobudla účinnosť Asociačná dohoda Ukrajiny s EÚ.

2018

11. júla - Lídri členských štátov NATO vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje sily, ktoré má umiestnené na území Ukrajiny, ale aj separatistických oblastí Gruzínska a Moldavska.

2019

20. mája – Po víťazstve v aprílových prezidentských voľbách na Ukrajine sa funkcie hlavy štátu ujal Volodymyr Zelenskyj.

2021

začiatok apríla – Rusko začalo s presunom vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami.

16. júna - V Ženeve sa stretol americký prezident Joe Biden so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, hovorili aj o konflikte na Ukrajine, avšak nijaký zlom rokovania nepriniesli.

november – Rusko opäť začalo zhromažďovať v hraničných oblastiach s Ukrajinou značné počty svojich vojsk – podľa rôznych zdrojov išlo o cca 100.000 vojakov, ich počet sa ďalej zvyšoval. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg varoval Moskvu pred vojenskou agresiou.

1. decembra - Ruský prezident Putin vyhlásil, že Kremeľ bude od Západu žiadať záruky, že NATO nebude rozmiestňovať svoje vojenské sily a techniku v blízkosti ruských hraníc a že sa nebude ďalej rozširovať smerom na východ.

7. decembra – Konal sa virtuálny summit amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského náprotivku Vladimira Putina. Šéf Bieleho domu varoval ruského prezidenta pred vážnymi ekonomickými sankciami v prípade ruskej invázie na Ukrajinu.

2022

január – Napriek intenzívnemu diplomatickému úsiliu sa nepodarilo nájsť riešenie napätej situácie.

17. januára - Bieloruský prezident Alexandr Lukašensko oznámil, že Bielorusko a Rusko uskutočnia vo februári spoločné vojenské cvičenia. Následne začali ruské jednotky prichádzať do Bieloruska.

22. januára - Americké veľvyslanectvo v Kyjeve požiadalo rezort diplomacie USA, aby schválil odchod všetkých jej zamestnancov. Viaceré krajiny začali z Ukrajiny sťahovať svojich zamestnancov.

7. februára - Viac než päť hodín trval rozhovor prezidentov Ruska a Francúzska, Vladimira Putina a Emmanuela Macrona. Nemecký kancelár Olaf Scholz sa s Putinom stretol 15. februára. Medzi predstaviteľmi Ruska a európskych štátov resp. USA sa uskutočnilo tiež viacero telefonických rozhovorov.

11. februára - Prezident USA Biden odporučil všetkým americkým občanom na Ukrajine, aby stadiaľ vzhľadom na hrozbu útoku zo strany Ruska ihneď odcestovali. Podobné inštrukcie vydalo viacero krajín.

21. februára - Ruský prezident Vladimir Putin sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty a vyslať do nich ruské ozbrojené zložky.

TASR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.