Do Ceny Oskára Čepana 2021 sa prihlásilo 42 umelcov a umelkýň

Do Ceny Oskára Čepana 2021 sa v súlade s podmienkami a štatútom projektu prihlásilo 42 vizuálnych umelcov/umelkýň do veku 40 rokov, čo je opäť vyšší počet než vlani. Do medzinárodnej poroty prijali pozvanie aj tohto roku špičkové osobnosti vo svojom obore z USA, Nemecka, Nórska, Švajčiarska, Česka, o finálovej štvorici budú diskutovať na konci apríla, mená tohtoročných finalistov/finalistiek by mali byť známe 26. 4. Výstava 26. ročníka sa uskutoční v Kunsthalle Bratislava. Laureáta/laureátku Ceny spoznáme 9. 12. 2021.

Cenu Oskára Čepana organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia, spoluorganizátorom je platforma pre podporu umenia collective.

„V rámci organizácie Ceny Oskára Čepana je prioritou medzinárodné zloženie poroty. Avšak nakoľko vnímame umenie ako globálnu komunikáciu, ktorej kvality nelimitujú národné ohraničenia, veríme, že je pre prihlásených umelcov a umelkyne prínosom, keď sa na ich dielo nahliada cez univerzálnu optiku vycvičeného oka profesionálok a profesionálov so špičkovou praxou na medzinárodnom poli, bez prílišného zaťaženia lokálnym prostredím, či vzťahmi, “ uviedla riaditeľka Nadácie - Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Lucia Gavulová, riaditeľka Nadácie - Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana

Tento rok prijali pozvanie do poroty Ceny Oskára Čepana traja noví členovia a dvaja pokračujú z minulého roka - Kathrin Bentele z KW Institute for Contemporary Art Berlin a Jan Verwoert z Oslo National Academy of the Arts. Novými členmi sú: Søren Grammel z Kunstmuseum Gegenwart v Bazileji, Edith Jeřábková, ktorá je aktívna ako kurátorka v PLATO Ostrava a zároveň stojí za mnohými neinštitucionálnymi platformami ako Institut úzkosti, LES. Společenství pro pěstování, teorii a umění alebo Are/are-events.org, a Margot Norton, kurátorka z New Museum v New Yorku a súčasne kurátorka New Museum Triennial.

„V aktuálnom zložení poroty sú veľmi dobre zastúpené inštitucionálne trendy aj nastavenie jednotlivcov v rámcoch najaktuálnejších tendencií na poli vývoja súčasného umenia vo svete. Skutočnosť, že porotcovanie v projekte prijali vážené osobnosti, si v rámci jeho organizácie ceníme a veríme, že bude zárukou opäť raz kvalitného výberu finalistiek a finalistov z prihlásených umelkýň a umelcov,“ dodala Lucia Gavulová.

V súvislosti s výstavou finalistov/finalistiek organizátori oslovili rakúsku kurátorku a architektku Lauru Amann, ktorá aktuálne pôsobí v Kunsthalle Wien. Výstava sa uskutoční od 18. 11. 2021 do januára budúceho roku v Kunsthalle Bratislava.

Laureáta/laureátku Ceny Oskára Čepana čaká dvojmesačný rezidenčný pobyt v New Yorku v programe Residency Unlimited, finančná odmena a samostatná výstava.

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v projekte nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom. Zastrešuje ju Nadácia – Centrum súčasného umenia v spoluorganizácii s platformou na podporu umenia collective, s podporou programu Residency Unlimited a nadácie Trust for Mutual Understanding. Z verejných zdrojov projekt podporuje Fond na podporu umenia. Cena je súčasťou medzinárodnej siete ocenení YVAA – Young Visual Artists Awards. Projekt sprevádza aj nová webová stránka oskarcepan.sk, na ktorej sa priebežne pracuje.

www.facebook.com/CenaOskaraCepana/

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.