Cenu európskeho publika a poslancov Európskeho parlamentu Lux 2024 si odniesla nemecká snímka Učiteľský salónik

Dnes podvečer v priestoroch Európskeho parlamentu v Bruseli na slávnostnom ceremoniály LUX 2024 ocenili z pomedzi nominovanej "silnej päťky" napokon jeden víťazný film, a to The Teachers' Lounge (Učiteľský salónik/Zborovňa) režiséra Ilkera Çataka, ktorý má turecký pôvod, no vyrastal v Nemecku.

Víťazný film ceny LUX za rok 2024 The Teachers' Lounge (Učiteľský salónik) bol vyhlásený v hlavnej bruselskej rokovacej sále Hemicycle, ktorá je považovaná za pulzujúce srdce súčasnej európskej demokracie.

Postupne sa na pódiu vystriedali všetky filmové delegácie, kde v dokrútke ku každému nominovanému filmu pustili trailer a k svojmu filmu mal každý zástupca krátky príhovor. Zvýraznili najmä často nerovné postavenie jazykových menšín, zdravotne a sociálne znevýhodnených, sexuálne menšiny a transrodových ľudí, v dnešnej modernej európskej spoločnosti, ktorá sa často práve k týmto ľuďom nespráva najlepšie, čo ukázali aj vo svojich filmoch.

Zástupcovia všetkcýh 5 nominovaných filmov s víťazom v strede a podpredsedníčkou EP vpravo

Cenu za tvorcov víťazného filmu prevzal scenárista filmu Johannes Düncker. S režisérom snímky, Ilkerom Çatakom, sa EP prepojil telemostom.

Spoluscenárista a režisér víťazného filmu İlker Çatak, scenárista Johannes Duncker a producent Ingo Fliess povedali: „Srdečne ďakujeme nášmu publiku a váženým členom Európskeho parlamentu. Sme hlboko poctení skutočne širokým prijatím nášho filmu medzi divákmi v kinosálach Európy aj mimo nej. Toto uznanie podčiarkuje životne dôležitú úlohu učiteľov ako neospevovaných a nedocenených hrdinov našej spoločnosti. S maximálnou úctou im toto ocenenie venujeme.“

"Bojujete so systémom. Bojujete s tým každý deň. Bojujete s rôznymi názormi na ľudí a každý sa snaží robiť správnu vec. Filmy umožňujú ľuďom vidieť svet inou optikou, cez rôzne postavy a v konečnom dôsledku umožňujú divákom rozvíjať empatiu z inej perspektívy, než z bežného pohľadu," povedal scenárista filmu, Johannes Düncker.

Ďalšie štyri filmy, ktoré sa dostali do užšieho výberu ceny, boli: 20 000 druhov včiel španielskeho režiséra Estibaliza Urresola Solagurena, Karaoke blues fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, Na lodi Adamant francúzskeho režiséra Nicolasa Philiberta, Sestry z dymovej sauny estónskej režisérky Anny Hintsovej.

„Kultúra a kino najmä zohrávajú kľúčovú úlohu pri upevňovaní nášho zmyslu pre spoločnú európsku identitu. Hodnoty v srdci našej európskej demokracie sú rovnaké ako tie, ktoré sú zobrazené v dnešných filmoch. Dnes si zároveň spoločne pripomíname, aká vzácna a krehká je naša demokracia, a to najmä teraz, keď do európskych volieb zostáva už len niekoľko týždňov.“ povedala v úvode podpredsedníčka EP Evelyn Regner.

Slávnostná ceremónia odovzdávania ceny LUX 2024 prebehla za účasti zástupcov piatich nominovaných filmov, niektorých europoslancov na čele s podpredsedníčkou EP Evelyn Regner, ktorej patril úvodný príhovor, členov Európskej komisie na čele s Eurokomisárkou pre kultúru a vzdelávanie, Sabine Verheyen, ktorá sa aj prihovorila publiku, filmárov, zástupcov Creative Europe, Europa Cinemas, vybraných študentov zo všetkých členských štátov a v neposlednom rade i zástupcov samotných európskych občanov.

The Teachers' Lounge (Učiteľský salónik) režiséra Ilkera Çataka je nemecký dramatický film z roku 2023. Carla Nowaková, mladá učiteľka telocviku a matematiky, sa na novej strednej škole stretáva s nečakanými výzvami. Vďaka svojmu idealizmu vyniká medzi kolegami, no keď sa objavia nevysvetlené krádeže a obvinený je študent tureckého pôvodu, rozhodne sa pátrať.

Cenu Lux Audience Award, ktorú od roku 2020 organizuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v partnerstve s Európskou komisiou a Europa Cinema, spája hodnotenia európskej verejnosti s hodnoteniami poslancov Európskeho parlamentu, pričom každý z nich predstavuje 50 % konečného výsledku.

Skrytá kamera odhaľuje páchateľa - nenápadnú sekretárku Friederike Kuhnovú, matku jej talentovaného žiaka Oskara. Carla stojí pred dilemou, keďže vedenie školy chce Oskara presunúť. Oskar a jeho matka sa bránia, čo spustí vášnivú diskusiu o pravde a spravodlivosti, odhaľujúc napätie medzi učiteľmi a študentmi.

Smoke Sauna Sisterhood (Sestry z dymovej sauny) je dokumentárny film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Anna Hints vo svojom celovečernom režijnom debute. Uprostred sviežej zelene lesov južného Estónska sa v príbehu skupina žien stretáva v bezpečí tmavej dymovej sauny, kde sa delia o svoje najskrytejšie myšlienky a tajomstvá. V hustej, sparnej horúčave odhaľujú všetko, aby zo svojich tiel vyhnali strach a hanbu a znova tak nadobudli silu.

20 000 Species of Bees (20 000 druhov včiel) je španielsky dramatický film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Estibaliz Urresola Solaguren. Snímka rozpráva príbeh osemročnej Lucie, ktorá sa snaží nájsť svoju identitu. Počas leta v dedinskom dome uprostred úľov dievča skúma svoju ženskosť a bojuje s tým, že si ju ľudia pri oslovovaní mýlia s chlapcom. Jej život i život jej matky sa po tomto lete navždy zmenia.

Francúzsko-japonská koprodukcia On the Adamant (Na lodi Adamant) režiséra Nicolasa Philiberta nás pozýva na palubu lode na rieke Seina v centre Paríža, kde nachádzajú útočisko dospelí trpiaci duševným poruchami. Stretnúť sa môžeme s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí deň čo deň spoluvytvárajú život v tomto zariadení. Táto loď im ponúka starostlivosť, ktorá ich ukotvuje v priestore a čase a pomáha im zotaviť sa alebo zotrvať v psychickej pohode.

Film Fallen Leaves (Karaoke blues) je fínska tragikomédia z roku 2023 od režiséra Aki Kaurismäkiho. Snímka rozprávajúca príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí sa spoznajú úplnou náhodou v jeden večer v Helsinkách a pokúšajú sa nájsť prvú, jedinú a najväčšiu lásku svojho života. V ceste k tomuto vznešenému cieľu im stoja alkoholizmus hlavného hrdinu, stratené telefónne čísla, to, že nevedia, ako sa ten druhý volá ani kde býva, ale i to, že život neraz hádže polená pod nohy tým, ktorí sa usilujú nájsť šťastie.

Cena publika LUX, ktorú od roku 2020 organizuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a spoločnosťou Europa Cinema, spája hodnotenia európskej verejnosti s hodnoteniami poslancov Európskeho parlamentu, pričom každé z nich tvorí 50 % konečného výsledku.

Európsky parlament udeľuje filmovú cenu LUX od roku 2007 s cieľom pomôcť distribuovať európske filmy s vysokou umeleckou kvalitou, ktoré odrážajú kultúrnu rozmanitosť v Európe i mimo nej a ktoré sa dotýkajú otázok spoločného záujmu, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť, nediskriminácia, inklúzia, tolerancia, spravodlivosť a solidarita.

Užitočné odkazy

Ø     Cena publika LUX 

rNUlife.sk / Daniel Mičuda, bruselský spravodajca

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(7 votes, average: 4,57 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.