Globálny Index cien potravín v januári klesá a dosahuje najnižšie úrovne za 3 roky

Index svetových cien Potravinovej agentúry OSN v januári klesol na najnižšiu úroveň za takmer tri roky, čo spôsobil pokles obilnín a mäsa. Cenový index Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý sleduje najviac globálne obchodované potravinové komodity, dosiahol v januári v priemere 118,0 bodu, čo je pokles zo 119,1 v predchádzajúci mesiac, uviedla agentúra v piatok. Januárová hodnota bola najnižšia od februára 2021.

"Globálne vývozné ceny pšenice v januári klesli v dôsledku silnej konkurencie medzi vývozcami a príchodu nedávno zozbieraných zásob úrody do krajín južnej pologule," uviedla FAO vo svojej mesačnej aktualizácii. FAO tiež uviedla, že ceny kukurice (kukurice) prudko klesli, čo odráža zlepšenie podmienok úrody a začiatok zberu v Argentíne a väčšie zásoby v Spojených štátoch.

Index cien mäsa klesal už siedmy mesiac po sebe, keďže bohaté dodávky z popredných exportujúcich krajín stlačili medzinárodné ceny hydinového, hovädzieho a bravčového mäsa, uviedla FAO. V samostatnej správe FAO uviedla, že svetová produkcia obilnín v roku 2023 bola na ceste k dosiahnutiu historického rekordu 2,836 miliardy ton – o 1,2 % viac ako v roku 2022.

Celosvetová produkcia hrubého zrna bola po úprave o 12 miliónov ton tento mesiac na historickom maxime, a to 1,523 miliardy ton. "Prevažná časť revízie odráža nové oficiálne údaje z Kanady, Číny (pevninská časť), Turecka a USA, kde kombinácia vyšších výnosov a väčších zberových plôch, než sa pôvodne očakávalo, viedla k vyšším odhadom produkcie kukurice (kukurice)," uvádza FAO.

rNUlife.sk / FAO, CNBC

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.