Cez víkend divákov prekvapí premiéra stand-up komédie v SND s názvom SME V POHODE

Činohra Slovenského národného divadla pripravuje na víkend 27. a 28. januára 2024 premiéru hry amerického spisovateľa Paula Rudnicka podnázvom Sme v pohode. Je to stand-up komédia o základných emóciách, o slobodnom prejave identity a potrebe či priam nutnosti pristupovať k ľudsky citlivým témam bez predsudkov a nevraživosti.

Žijeme v čase, keď potrebujeme viac empatie, tolerancie i lásky. Tri výstupy účastníkov tejto divadelnej stand-up komédie sú dôkazom, že aj príbehy pre niekoho kontroverzné či možno až bizarné sú v mnohom a pre mnohých poučné.  

Energetické, zábavné, bez zdvihnutého prsta

Energická dáma divákom rozpovie príbeh svojich troch LGBTI+ detí, je suverénna, nešetrí vtipom, ale je aj strojená, zakrývajúca svoj vnútorný nepokoj. Ďalšia matka je akási neistá, dojemne divákom rozpráva o nekonečných variáciách ručných prác, aby napokon pochopili, že sa utieka k tejto „záľube“ preto, aby prekonala životný otras zo straty mladého syna, ktorý zomrel na AIDS.

Sme v pohode, Gabriela Dzuríková (Barbara Ellen), foto Radovan Dranga

Divákov si určite získa vystúpenie extravagantného afektovaného televízneho zabávača, geja, ktorý sa predvádza a súčasne i sám seba zhadzuje. Tri zaujímavé príbehy, tri skvelé umelecké výkony. 

Sme v pohode, Zuzana Fialová (Helene), foto Radovan Dranga

Všetci sme zraniteľní, sympatické na uvádzanom texte je to, že nepoúča, necháva diváka vytvoriť si vlastný názor a konfrontovať sa s videným i počutým. Vzácna je zábavná forma, príbehy sú podávané s nadhľadom, často s iróniou a humorom tak, aby divák odchádzal s dobrým pocitom a konštatovaním, že nech sa deje čokoľvek, pri deklarovaní identity a sexuality je vždy najdôležitejšia láska.

New Century alebo čo nám prinesie 21. storočie...

Paul Rudnick napísal hru, ktorú SND uvádza pod názvom Sme v pohode, v roku 2008 a nazval ju New Century – teda 21. storočie. Je uvedenie tohto titulu s odstupom mnohých rokov stále výzvou? Ambíciou tvorivého tímu stand-up komédie Sme v pohode je priniesť viac porozumenia do témy, ktorá v spoločnosti rezonuje. Veď čo je cieľom stand-up comedy ako žánru – zaujímavou témou pobaviť, rozosmiať, v tom najlepšom zmysle slova provokovať, a ak je interpret výborným tlmočníkom témy, oslovený divák zažije tak prepotrebnú katarziu.

Sme v pohode, Ľuboš Kostelný (Mr. Charles), foto Radovan Dranga

Paul Rudnick píše o nie ľahkej téme sexuality zrozumiteľne, na základe konkrétnych príbehov o tom, že svet nie je čierno-biely, ale napriek všetkému príťažlivý a farebný. V tomto duchu tvorcovia inscenácie Sme v pohode ponúkajú pozitívny motivačný odkaz. Táto hra, ktorú uvádzali v Národnom divadle v Prahe v roku 2016, mala veľmi priaznivý ohlas a podľa informácií na ňu chodievali diváci opakovane.

Sme v pohode, Lukáš Herc (Shane), foto Radovan Dranga

V réžii Daniely Špinar, ktorá na tlačovej besede vyslovila názor,žetéme prospelo „premiešanie“ českej a slovenskej tvorivej energie,zaujmú silné herecké výkony troch standupistov Zuzany Fialovej, Gabriely DzuríkovejĽuboša Kostelného, ktorým „asistujú“ poslucháči Vysokej školy múzických umení Anna Magdaléna HroboňováLukáš Herc. Slovenské národné divadlo uvádza novú premiéru sloganom „Atraktívna šoková terapia, ktorá vám otvorí oči, roztopí srdcia a nadvihne kútiky úst“. Príďte sa presvedčiť do Štúdia v novej budove SND.

Sme v pohode | Slovenské národné divadlo (snd.sk)

rNUlife.sk / TS SND

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.