V Bratislave sa chystá ďalší ročník Festivalu mladého vína

Primaciálne námestie na dva dni ožije hudbou, dobrým jedlom a najmä ponukou mladých vín z tohtoročnej úrody bratislavských vinárov. Festival mladého vína, ktorý sa koná 10. a 11. novembra, sa tento rok rozšíri na nádvoria v blízkosti námestia.

Kým v susednom Česku a Rakúsku sa prvé vína tohtoročnej úrody otvárajú na svätého Martina, na Slovensku sa môžu uvádzať na trh od prvého novembrového pondelka. Mladé vína sa vyznačujú sviežosťou a ľahkosťou a odporúča sa rýchlo ich vypiť, ideálne do fašiangov.

Foto: Katarína Bubeníková

Festival, na ktorom budú zastúpené mladé vína vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov, nadväzuje na dlhoročnú tradíciu vinárstva v hlavnom meste. Dvojdňové podujatie organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci s mestskými organizáciami.

Festival sa rozširuje na ďalšie nádvoria

V minulom roku sa festival konal na nádvoriach Primaciálneho paláca, tentoraz sa rozšíri na aj na Primaciálne námestie a nádvoria v jeho blízkosti. Vinárov z Devínskeho, Vajnorského a Račianskeho vinárskeho spolku nájdete na Nádvorí sv. Juraja, gastro zónu s jesennými špecialitami, ale aj vegánskou ponukou, na Nádvorí Jána Nepomuckého. Do podujatia sa zapája programom aj Galéria mesta Bratislavy.

Foto: Katarína Bubeníková

V piatok vás na nádvorí Mirbachovho paláca od 17:00 do 22:00 čaká DJ set Adama Kvasnicu a kvalitné slovenské vína združenia Víno spod vulkánu, ktoré vám sprostredkujú z kaviarne Emil. Múzeum mesta Bratislavy bude mať v Expozícii vinohradníctva počas oboch festivalových dní predĺžené otváracie hodiny do 20:00. Lokálne víno z ponuky Túlavej vinotéky nájdete na nádvorí Apponyiho paláca, kde v piatok večer od 18:00 do 22:00 zahrá DJ Brunovský a v sobotu v rovnakom čase DJ Kinet. Počas soboty bude sprístupnený aj Národný salón vín SR.

Foto: Marek Velček

Návštevníkov a návštevníčky prevedú celou vínnou cestou so zastaveniami na jednotlivých nádvoriach morky z Divadla Š.E.M. Pouličnú estrádnu šou predvedú v piatok aj sobotu so začiatkom o 19:00 a 21:00 na Primaciálnom námestí.

Veľa rozmanitej hudby aj vinársky kvíz

Podľa tradície víno z úrody daného roka požehnáva cirkevný hodnostár. Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Na pódiu vystúpia slovenské hudobné mená ako Katka Koščová, Puding Pani Elvisovej, DIS IS MARKĒTA či cimbalová ľudová hudba Andreja Záhorca.

Foto: Marek Velček

Priestor dostane aj obľúbený bratislavský kvíz či rozhovory o víne s odborníkom na históriu vinohradníctva Štefanom Hrivňákom z Archívu mesta Bratislavy.

Vinárske rande s mestom aj pre nevidiacich a nepočujúcich

V celoročnom cykle tematických vychádzok BKIS Rande s mestom pribudnú počas Festivalu mladého vína tri špeciálne prehliadky na tému vinárskych tradícií. V sobotu o 14:00 sprievodca Ivan Chylák prevedie nevidiacich a slabozrakých po stopách Márie Terézie a vinárskej Bratislavy, o 14:30 sprievodkyňa Iveta Šimove predstaví vínnu stopu Bratislavy Nepočujúcim spolu s tlmočníkom do slovenského posunkového jazyka. Rovnomenná prehliadka pre počujúce účastníčky a účastníkov začne o 16:00. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

Foto: Marek Velček

Partnerom podujatia je Bratislavská organizácia cestovného ruchu www.visitbratislava.com. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Program Festivalu mladého vína 2023

PIATOK 10.11.2023

16:00 Otvorenie vínnych trhov (Nádvoria sv. Juraja a sv. Jána Nepomuckého)
17:00 Požehnanie mladého vína (Kaplnka sv. Ladislava)
17:00 DJ Adam Kvasnica (Nádvorie Mirbachovho paláca)
18:00 DJ Brunovský (Nádvorie Apponyiho paláca)
18:00 Koncert: Katka Koščová (Primaciálne námestie)
19:00 Rozhovory o víne so Štefanom Hrivňákom a vinármi (Primaciálne námestie)
19:00 Vínna cesta s morkami z Divadla Š.E.M. (Primaciálne námestie)
19:30 Koncert: Puding Pani Elvisovej (Primaciálne námestie)
21:00 Vínna cesta s morkami z Divadla Š.E.M. (Primaciálne námestie)
21:00 Koncert: Old Shatterband (Primaciálne námestie)
22:00 Záver prvého dňa

SOBOTA 11.11.2023

14:00 Rande s mesto pre nevidiacich a slabozrakých: Po stopách Márie Terézie
14:30 Rande s mestom pre Nepočujúcich: Vínna stopa Bratislavy
15:00 Otvorenie vínnych trhov (Nádvoria sv. Juraja a sv. Jána Nepomuckého)
15:00 Ako víno menilo Bratislavu - komentovaná prehliadka Expozície vinohradníctva so Štefanom Hrivňákom (Apponyiho palác)
16:00 Rande s mestom: Vínna stopa Bratislavy
16:00 Koncert: DIS IS MARKĒTA (Primaciálne námestie)
17:00 Bratislavský kvíz na tému vinárstva (Primaciálne námestie)
18:00 Ľudová hudba Andreja Záhorca (Primaciálne námestie)
18:00 DJ Kinet (Nádvorie Apponyiho paláca)
19:00 Predstavenie vinárstiev + súťaže (Primaciálne námestie)
19:00 Vínna cesta s morkami z Divadla Š.E.M. (Primaciálne námestie)
19:30 Koncert: Milo Kráľ Band (Primaciálne námestie)
21:00 Vínna cesta s morkami z Divadla Š.E.M. (Primaciálne námestie)
21:00 Koncert: King Shaolin (Primaciálne námestie)
22:00 Záver

rNUlife.sk / Barbora Lehocká, PR BKIS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.