Unikátny betlehem je na moravsko-slovenskom pomedzí    

Moravská obec Horní Lideč pri našej západnej hranici má vyše desať rokov veľké lákadlo v podobe Česko-slovenského pohyblivého betlehemu. Spolu s tohtoročným moderným Trezorom prírody sa stávajú turistickými perlami a symbolmi malej obce s 1400 obyvateľmi.

Betlehem je unikátny tvorbou aj zobrazením, keď z pätnástich rezbárov sa na ňom podieľali traja Slováci (Anton Kadura z Podvysokej, Igor Prilinský a Tibor Vido z Prievidze), ktorí okrem rôznych figúrok s českými kolegami vytvorili drevorezby najzaujímavejších historických objektov Zlínskeho a Trenčianskeho kraja.

Nechýbajú jasličky s malým Ježiškom ani biblický príbeh o jeho narodení prepojený so životom, remeslami a tradíciami ľudí tohto pomedzia v podobe polhodinovej filmovej projekcie sprevádzanej pútnikom. Počas nej sa v tme postupne nasvecujú spomínané časti betlehemu. Multimediálny zážitok umocňuje hudba Jiřího Pavlicu známeho zo skupiny Hradišťan. Prehliadka mechanického betlehemu je sprístupnená aj zrakovo hendikepovaným.   

“Som Čechoslovák a mám rád betlehemy. Tento sme z lipového dreva postavili za rok, bolo to krásne obdobie tvorby. Obsahuje vyše 100 stavieb a 250 figúr z nich 65 je pohyblivých. Takmer metrový Jozef z jedného kusa dreva bola prvá figúra. Sú tu Jurkovičove objekty, Velehrad a iné putne miesta, hrad Buchlov, Vsetínsky zámok, Archeoskanzen Modrá, ale i hrady v Trenčíne a Beckove, Bojnický zámok, Štefánikova mohyla či slovenské drevenice. Novú časť betlehema tvoria makety objektov, kde tiež pôsobili Cyril a Metod: Kostol sv. Dmitrija v Solúne, chrám Hagia Sophia v Istanbule, Bazilika sv. Klementa v Ríme. Napriek zložitému pohybovému mechanizmu s množstvom pracujúcich figúr sa nám doteraz tento systém nepokazil,“ hovorí iniciátor jediného česko-slovenského betlehemu a dlhoročný starosta obce Josef Tkadlec.           

Celoročne prístupný betlehem je v novej atypickej budove Informačného centra Horní Lideč vedľa nového kostola. Na rozdiel od tejto modernej cirkevnej stavby je zaujímavejší v neďalekej obci Veľké Karlovice pamiatkovo chránený drevený kostol Panny Márie Snežnej z roku 1754 postavený bez kovových klincov. Je to zrubová stavba v štýle ľudového baroka s pôdorysom gréckeho kríža so štyrmi ramenami. Polkruhové zakončenie ramien bolo nahradené 24-uhlovým polygónom.

Drevený hlavný oltár je z roku 1894, tri krištáľové lustre vyrobené v karlovických sklárňach daroval kostolu ich židovský majiteľ a starosta obce Salomon Reich v roku 1892. Drevená polychrómovaná krstiteľnica je z konca 18. storočia, varhany s deviatimi registrami zo začiatku 19. storočia. Zvony sú ovládané ručne, väčší 120 kilový je z roku 1861 a 80 kg z roku 1929, oba boli vyčistené a vrátené do cibuľovitej veže v roku 2015. Vtedy sa začala dvojročná generálna oprava vonkajšieho opláštenia kostola. „V roku 2016 boli obnovené pôvodné drevené lavice, tie sú však pre štíhlejšie osoby. Kostol má elektrické vykurovanie, v nedeľu býva na omši 200 až 300 ľudí. Hlavnú púť mávame 5. augusta,“ informuje kaplán František Kantor.

V blízkosti kostola je Karlovské múzeum v bývalom kupeckom dome zo začiatku 19. storočia. Prezentuje život ľudí v regióne, ich bývanie, vybavenie kuchyne s pôvodným nábytkom, poľnohospodárske a salašnícke nástroje, kroje, hračky, remeselné výrobky, produkty dvoch zaniknutých sklárni s ukážkou výroby lisovaného a fúkaného skla.

Nechýba ukážka pečenia frgálov, postup spracovania vlny a ľanu, originálny miestny betlehem, svadobný sprievod spred 150 rokov a iné výjavy valašského života. Striedajú sa tam výtvarné výstavy regionálnych umelcov. Budova múzea je čiastočne murovaná, väčšia zrubová časť je s vyrezávanými štítmi a manzardovou strechou, vpredu sídli informačné centrum. Kupecký dom pozostáva z dvoch budov a spolu s dreveným dvorom tvoria národnú kultúrnu pamiatku.  

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK / titl. foto: valasskeklobucko.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.