ZSSK oslavuje 175. výročie železníc na Slovensku pojazdnou výstavou s kaviarňou vo vlaku medzi Bratislavou a Košicami

  • Slovenský výtvarník Luka Brase predstaví svoju tvorbu vo vlakoch ZSSK
  • Medzi hlavným mestom a metropolou východu bude na TATRANOCH Ex 602 a Ex 609 dva týždne jazdiť spoločenský vozeň plný výtvarného umenia 
  • Cestujúci majú počas cestovania príležitosť pokochať sa obrazmi znázorňujúcimi najrôznejšie motívy z každodenného života a osviežiť sa nápojmi či malým občerstvením
  • V spoločenskom vozni bude vo vybraných dňoch rozprávať o svojej tvorbe aj Luka Brase

Pri príležitosti 175. výročia železníc na Slovensku Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) cestujúcim predstavuje unikátnu výstavu s pojazdnou kaviarňou.

ZSSK dnes 4. septembra na bratislavskej hlavnej stanici na nástupišti číslo 6 o 11:30 za účasti predstavenstva ZSSK predstavila spoločenský vozeň s novým dizajnovým polepom, ktorý vo svojom vnútri odprezentuje umelecké diela slovenského výtvarníka Luku Braseho. Na tlačovej besede sa zúčastnil aj samotný výtvarník. Zároveň sa v ňom budú môcť cestujúci osviežiť, spoločenský vozeň bude totiž plniť aj funkciu pojazdnej kaviarne s občerstvením vďaka sprostredkovateľovi reštauračných a spacích služieb vo vlakoch národného dopravcu, firme WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS).

Luka cestuje vlakmi pravidelne dlhé roky, a to ho viedlo k osloveniu ZSSK na bezodplatnú spoluprácu. V reštauračných vozňoch vznikli niektoré z jeho programových diel. Svoje vlakové zážitky chce práve touto formou sprostredkovať cestujúcim ZSSK. Vlaky ho fascinovali od útleho detstva. V dospelosti nimi začal cestovať pravidelne po celej Európe. Pri mihotajúcej sa krajine, pocite slobody a radosti vytvára svoje vizuálne denníky. Popri cestovaní vlakom ho priťahujú osobné stretnutia s novými ľuďmi spojené s diskusiami o živote a umení.

Luka, ktorý nevlastní vodičský preukaz, si vždy hovorí: „Nemám čas strácať čas...“ a práve pre časté cesty vo vlakoch ho na tvorbu využíva na 100 %. Častokrát ho spätná väzba priamo od ľudí vo vlaku priviedla k skvelým nápadom.

Výstava bude pozostávať z 10 obrazov vo formáte 50 x 50 cm umiestnených v spoločenskom vozni. Zaujímavosťou bude 3D rozšírená realita prostredníctvom aplikácie Illustory. Cestujúci si ju môžu stiahnuť priamo pri vozni, prostredníctvom QR kódu, ktorý je vyobrazený priamo na vozni.

Aplikácia IlluStory – Oživuje umelecké diela v rozšírenej realite a ukazuje tak ich skryté príbehy. Svet, kde sa umenie stretáva s technológiou. Kúzlo, pri ktorom diela ožívajú. Zážitok zo sledovania rozšírenej reality a nová dimenzia umeleckého vyjadrenia.

Premeňte svoj telefón alebo tablet na okno do sveta nového umenia. Obrazy sa rozprestierajú do tretieho rozmeru. Pohltia Vás symfóniou animácií, zvukov a hudby.

Dizajnový polep, ktorý pokrýva celý povrch spoločenského vozňa, je taktiež z dielne slovenského výtvarníka. Luka Brase ho navrhol spolu s grafickým dizajnérom, pričom stvárňuje aj motívy na tému 175. výročia príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska. Svojou veľkosťou sa radí medzi najväčšie umelecké diela na Slovensku.

Cestujúci budú môcť využiť pojazdnú kaviareň s výstavou obrazov vo vlakoch Ex 602 TATRAN (Košice 7:07 – Bratislava hl. st. 12:33) a Ex 609 TATRAN (Bratislava hl. st. 13:27 – Košice 18:53), ktoré budú jazdiť medzi Bratislavou a Košicami 13 dní, teda od 4. 9. do 17. 9. 2023. V niektorých dňoch sa cesty zúčastní aj samotný výtvarník Luka Brase. To, ktoré dni to budú, sa záujemcovia o kontakt s umelcom dozvedia cez sociálne siete Facebook a Instagram ZSSK.

„Sme veľmi radi, že 175. výročie železníc na Slovensku môžeme osláviť takouto netypickou formou. Sme priamou súčasťou zlúčenia ekologického cestovania spolu s kultúrnym zážitkom. Preto sme ani na chvíľu neváhali a Lukovi umožnili predviesť svoje diela na najfrekventovanejšej linke z Bratislavy do Košíc a späť počas 13 dní. Tešíme sa, že dnes vypravíme prvý expres na túto cestu zážitkami,” povedal Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Viac informácii o výtvarníkovi Lukovi Brasem a umeleckých dielach si môžete pozrieť aj na jeho webe à https://lukabrase.nl/.

Spoločenský vozeň bude na TATRANOCH plniť funkciu bistro vozňa, pričom sa v ňom budú ponúkať teplé nápoje ako napríklad káva a čaj, balené nealkoholické (voda, sladené nápoje, džúsy) aj alkoholické nápoje (pivo, víno), rozlievaný alkohol a čapované pivo. Čo sa týka jedla, cestujúci si môžu pochutnať na bagetách a sendvičoch, sladkých a slaných pochutinách ako tyčinky, chipsy, horalky atď.

Ďalšie pripravované zaujímavé akcie v spoločenskom vozni:

  • 18. 9. 2023 – 21. 9. 2023 à Liga proti rakovine
  • 22. 9. 2023 – 24. 9. 2023 à Európsky týždeň mobility
  • 25. 9. 2023 – 27. 9. 2023 à Biela pastelka

BiO

*Luka Brase sa narodil v roku 1983 v Dolnom Kubíne. Študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Absolvoval 33 samostatných výstav v Nórsku, Belgicku, Holandsku, Rakúsku, Nemecku, Írsku, na Slovensku, vo Veľkej Británii, Maďarsku, Švajčiarsku, Iráne, Českej republike, USA – New York, Washington DC, Philadephia, Los Angeles, Číne – Šanghaj a Peking.

Má za sebou 18 skupinových účastí v Holandsku, Rakúsku, Českej republike, na Slovensku, v Írsku, Francúzsku, medzi nimi významné výstavy v Künstlerhaus Wien, Affordable art fair Amsterdam, Accessible art fair Bratislava a Cite Internationale Des Arts v Paríži. Jeho diela sú súčasťou stálej zbierky v Múzeu umenia – SUPEC Šanghaj v Číne. V roku 2012 boli jeho diela zaradené do viedenskej aukcie v Bank Austria Kunstforum, spoločne s osobnosťami ako Andy Warhol, Marc Chagall a Christo.

Ilustroval aj niekoľko knižných publikácií, naposledy knihu o Fride Kahlo v pražskom vydavateľstve. Jeho diela patria do súkromných zbierok v mnohých krajinách sveta. Je zakladateľom projektu Art on the way a zastupuje ho DE Galerie v Den Haagu v Holandsku a galéria Artgogo v Šanghaji v Číne. Luka Brase pracuje a žije po celej Európe.

rNUlife.sk / Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca / Zdroj foto: ZSSK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.