Predaj energetických nápojov mladým sa nezakáže

Predaj energetických nápojov pre mladých do 15 rokov sa na Slovensku nezakáže. Návrh zákona o obmedzujúcich opatreniach pri predaji energetických nápojov Národná rada (NR) SR v utorok neposunula do druhého čítania. Návrh predložila skupina poslancov OĽANO a Sme rodina.

Od roku 2025 sa malo podľa návrhu zakázať predávať alebo podávať energetické nápoje osobám mladším ako 15 rokov. Obce by získali možnosť obmedziť alebo zakázať v určitých hodinách alebo dňoch predaj, podávanie alebo požívanie energetických nápojov v zariadeniach spoločného stravovania a v predajniach potravín, ale aj na iných verejne prístupných miestach.

Britský reťazec zakázal predaj energetických nápojov mladším ako 16 rokov

Návrh tiež určoval kontrolnú právomoc nad dodržiavaním tohto zákona viacerými kontrolnými orgánmi a sankčnú právomoc Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) vo vzťahu k porušeniu povinnosti uvádzania varovných označení.

Podobný problém riešili zákonodarci aj v susednej ČR

Cieľom návrhu bola ochrana zdravia osôb mladších ako 15 rokov. "Práve u mladých ľudí je vysoké nebezpečenstvo dosahov na zdravie. Detskému organizmu spôsobuje problémy najmä vysoká dávka kofeínu a ďalších stimulačných alebo tonických látok, ktoré sa v energetických nápojoch nachádzajú," zdôvodnili predkladatelia.

Je nergetický nápoj vhodný pre eti a mládež? Odpovedá Chat GPT

Energetické nápoje nie sú všeobecne považované za vhodné pre deti a mládež. Obsahujú vyššie množstvo kofeínu a stimulantov, ako je taurín a guarana, ktoré môžu mať negatívne účinky na zdravie a správanie detí a mladistvých. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by sa mali obmedziť alebo úplne vyhnúť konzumácii energetických nápojov deti a mladiství:

  1. Kofeín: Energetické nápoje obsahujú vysoké množstvo kofeínu, ktorý môže mať negatívny vplyv na spánok, koncentráciu, srdcový rytmus a nervový systém u detí a mladých ľudí.
  2. Vysoký obsah cukru: Väčšina energetických nápojov obsahuje veľké množstvo pridaného cukru, čo môže viesť k problémom s hmotnosťou, zubnému kazivu a nerovnováhe v energetickom výkyve.
  3. Neprimeraná stimulácia: Kombinácia stimulantov, ako je kofeín a taurín, môže spôsobiť nadmernú stimuláciu nervového systému a mať nepredvídateľný vplyv na náladu, správanie a koncentráciu detí a mladých ľudí.

Okrem týchto rizík sú energetické nápoje často navrhnuté pre dospelých a ich účinky na rastúce telo a vývoj detí a mladistvých nie sú dostatočne skúmané. Preto je dôležité zvážiť zdravé alternatívy, ako je pitie vody, ovocných štiav alebo mlieka, ktoré podporujú hydratáciu a poskytujú potrebné živiny bez negatívnych vedľajších účinkov.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.