Minister Káčer k Svetovému dňu slobody tlače: Novinári sú naším hlasom

Bez nich by bol svet miestom plným prehliadania korupcie, porušovania práv a nespravodlivosti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer 3. mája 2023 pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače opätovne potvrdil záväzok chrániť bezpečnosť novinárok a novinárov. Vyzval tiež spoločnosť, aby si význam slobodných médií ako piliera demokracie pripomínala nielen v tento deň.

„V posledných rokoch sme boli svedkami alarmujúceho nárastu útokov na novinárky a novinárov, porušovania slobody tlače a cenzúry na celom svete. Žiaľ, aj minulý týždeň sa rozšírili rady mŕtvych žurnalistov, keď po streľbe ruských ostreľovačov pri Chersone zomrel ukrajinský novinár Bohdan Bitik, jeho taliansky kolega Corrado Zunino utrpel zranenia,“ upozornil minister Káčer.

Minister Káčer na stretnutí Bukureštskej deviatky vyzdvihol súdržnosť ...
Zdroj: SITA

Pripomenul tiež nedávny prípad ruského novinára Vladimira Kara-Murzu, ktorý za svoj protivojnový postoj dostal trest 25 rokov väzenia. Takéto konanie, podľa šéfa slovenskej diplomacie, ohrozuje nielen fyzickú bezpečnosť pracovníkov v médiách, ale aj slobodu prejavu a právo verejnosti na slobodný prístup k pravdivým informáciám. Demokracia a sebavedomá občianska spoločnosť, podľa ministra, nemôže fungovať bez slobodných a pluralitných médií, ktoré sú zároveň jedným z kľúčových nástroj boja proti dezinformáciám.

„Odsudzujem akékoľvek zastrašovanie a útoky voči novinárom a považujem za dôležité, aby mala podpora slobody médií a bezpečnosti žurnalistov naďalej silné miesto v našej zahraničnej politike,“ dodal R. Káčer.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa dlhodobo venuje podpore slobody tlače a ochrany novinárov. Tieto témy komunikuje aj v neformálnych platformách na podporu slobodných médií (Media Freedom Coalition a Freedom Online Coalition). V európskom prostredí je pre rezort diplomacie kľúčovou témou používanie strategických žalôb proti verejnej účasti (SLAPP) na umlčanie novinárov, mimovládnych organizácií a občianskej spoločnosti.

rNUlife.sk / Komunikačný odbor MZVaEZ

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.