NEVYHADZUJTE škrupiny, ani zvyšky kávy: Prineste ich do UNIKÁTNEJ umeleckej záhrady priamo v centre Bratislavy

Záhrada Egle Oddo bude v podstate umeleckým dielom, ktoré vznikne v priebehu niekoľkých mesiacov. Zúčasnite sa aj Vy verejnej výsadby.

Priamo v centre Bratislavy, pred Staromestskou knižnicou (SK) na Blumentálskej ulici, vznikne unikátna záhrada. Vytvorí ju fínsko-talianska umelkyňa Egle Oddo. Informovala o tom na sociálnej sieti knižnica.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, NEVYHADZUJTE škrupiny, ani zvyšky kávy: Prineste ich do UNIKÁTNEJ záhrady
Zdroj: facebook.com/Egle Oddo

Egle Oddo vytvára verejné umelecké dielo v podobe evolučnej záhrady na opustenej zelenej ploche pred Staromestskou knižnicou záhradu, ktorá bude rásť počas celého roka. Záhrada je miestom, kde žijú biodiverzné druhy fungujúce v živej výmene s miestnou komunitou,  vychádza z lokálneho výskumu umelkyne, realizovaného v spolupráci s Génovou bankou semien v Piešťanoch, na základe ktorého boli do záhrady vybraté konkrétne rastlinné druhy významné pre Bratislavu.

Pomôžte aj vy

„Prosíme Vás, odkladajte nám použitú kávu a vaječné škrupiny. Poslúžia nám na starostlivosť o záhradu, sú výborné na zúrodnenie pôdy. Môžete ich nosiť do Staromestskej knižnice na Blumentálskej 10/a od 8. do 15. marca počas otváracích hodín,“ oslovila Bratislavčanov SK.

Umelkyňa v priebehu roka vytvorí úžasné miesto, ktoré prepojí umenie, urbanizmus, komunitnú prácu, kultiváciu verejného priestoru, ako aj medziľudské vzťahy.

Záhrada Egle Oddo bude vlastne umeleckým dielom v podobe záhrady, ktorá je miniatúrnym miestom, kde žijú biodiverzné druhy zapletené v živej výmene s miestnou komunitou.

Záhrada ako umelecké dielo

Záhrada bude vychádzať z lokálneho výskumu umelkyne a bude skúmať konkrétne rastlinné druhy významné pre Bratislavu. V spolupráci s miestnymi partnermi, ako Génová banka SR v Piešťanoch a BROZ, vytvorí umelkyňa zbierku semien,“ informovala na svojom webe Kunsthalle Bratislava.

Na projekte bude autorka pracovať počas celého roka. „V spolupráci s knižnicou sa o záhradu budú starať obyvatelia dvora, v ktorom sa nachádza. Dôležitou hodnotou projektu je práve spolupráca so Staromestskou knižnicou, ktorá poskytuje zázemie projektu,“ uvádza Kunsthalle.

Diela Egle Oddo sa nachádzajú na pomedzí umeleckých realizácií a intervencií, ktoré reálne zlepšujú kvalitu života ich účastníkov*čiek, tým, že skvalitňujú prostredie, v ktorom sa nachádzajú. Sú jedinečné tým, že prepájajú umenie, urbanizmus, komunitnú prácu, kultiváciu verejného priestoru, ako aj medziľudské vzťahy. Práca umelkyne je citlivá na miestne podmienky, miestnu zeleň a miestnych ľudí. Jej projekty sú postavené na dôkladnom interdisciplinárnom výskume.

V septembri sa Bratislavčania môžu tešiť na umelecké predstavenie, ktoré bude súčasťou hlavného podujatia, spolu s diskusiou s odborníkmi z oblasti botaniky, ekológie, environmentalistiky a urbanizmu.

BiO

Egle Oddo nar. 1975 v Taliansku. Vo svojej práci sa zameriava na lineárne a nelineárne rozprávanie ako umeleckú formu. Zaujíma sa o operačný realizmus, chápaný ako prezentácia funkčnej sféry v estetickom usporiadaní a jej vzájomných vzťahov. Kombinuje fotografiu, pohyblivý obraz, inštaláciu, sochárstvo, environmentálne umenie a experimentálne živé umenie.

Zdroj: HIAP

V jej dielach sa priemyselná výroba mení na jemnú ručnú prácu, v jej sochách a objektoch sa objavujú a vynárajú formy života, filmová fotografia si privlastňuje digitálne obrazy, vybraný odpad sa mieša s módou, vzácne jedlé minerály a recepty predkov sa podávajú ako súčasť rituálnych jedál.

Jej diela sú prezentované na medzinárodných bienále, v múzeách a relevantných inštitúciách, ako aj v špičkových a nezávislých alternatívnych priestoroch a na podujatiach, medzi mnohými napríklad: MAXXI Museum of 21st Century Art, Manifesta12, Zilberman gallery, 3me Biennale Internationale de Casablanca, Fínske národné múzeum fotografie, 54. benátske bienále, trienále Agrikultura, MACRO Museum of Contemporary Art, galéria Bikini Wax, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Club Solo, Kunsthalle Exnergasse Viedeň, Transmediale, Pace Digital gallery New York, Loop Barcelona.

Žije a pracuje v Helsinkách.

VIAC na: Egle Oddo: Evolučná záhrada a performatívny habitát - KunstHalle Bratislava

rNUlife.sk / KHB

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.