Príjmy Ruska z ropy a plynu vo februári vzrástli o viac než pätinu

Príjmy Ruska z ropy a plynu sa po januárovom 2,5-ročnom minime vo februári medzimesačne zotavili, v medziročnom porovnaní však boli stále o takmer polovicu nižšie. Poukázali na to údaje z ruského ministerstva financií uverejnené koncom tohto týždňa.

Podľa ministerstva sa príjmy z ropy a zemného plynu zvýšili vo februári oproti januáru o 22,5 %. V porovnaní s februárom minulého roka však boli nižšie o 46,4 %. Výrazne nepriaznivá situácia bola v januári, keď daňové a colné príjmy z ropy a plynu klesli na najnižšiu úroveň od augusta 2020.

Rusko je výrazne závislé od príjmov z predaja ropy a zemného plynu, ktoré tvoria základ financovania rozpočtových výdavkov. Minulý rok dosiahli spomínané príjmy 11,6 bilióna rubľov, v prepočte približne 154 miliárd USD (145,08 miliardy eur). V minulom mesiaci dosiahli rozpočtové príjmy z predaja ropy a plynu 521,2 miliardy rubľov, v januári to bolo 425,5 miliardy rubľov. Na porovnanie, vo februári minulého roka, koncom ktorého Rusko napadlo Ukrajinu, predstavovali tieto príjmy 917,7 miliardy rubľov.

Rusko počíta tento rok s rozpočtovým deficitom na úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Prípadný vyšší schodok si bude vyžadovať viacero opatrení, medzi nimi zníženie výdavkov, zvýšenie objemu pôžičiek alebo daní.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.