Dva Goyove obrazy sa na aukcii v New Yorku predali za 16,4 milióna dolárov

Dva portréty, ktoré namaľoval Francisco de Goya v roku 1805, sa predali na aukcii v New Yorku za 16,4 milióna dolárov, čo je rekordná cena zaplatená v aukcii za dielo umelca, oznámila aukčná sieň Christie's.

Tieto dva obrazy sú „Portrét Doña María Vicenta Barruso Valdés“, ktorá sedí na pohovke so psom; a „Portrét jej matky Doña Leonora Antonia Valdés de Barruso“ sediacej na stoličke s vejárom.

Dva Goyove portréty, vydražené na aukcii v Christie's za $16,420,000. - Europa Press© Provided by News 360

Oba portréty boli datované a signované Goyom v pravom dolnom rohu. Ich súčasťou sú aj nápisy s menami sediacich. Podľa aukčného domu patria portréty do súkromnej zbierky neznámeho majiteľa.

Obrazy prešli rukami viacerých významných zberateľov (okrem iného ich vlastnil aj Stanislas Orossen, okolo roku 1925) a v roku 1951 ich získala rodina súčasného majiteľa. Obe boli ako portréty objednané v roku 1805 Salvadorom Anselmom Barrusom de Ybaretta, manželom Doñy Leonory a otcom Márie Vicenty Barruso Valdés.

See the source image

Tieto portréty boli vystavené aj v madridskom múzeu Prado v roku 2008 na výstave „Goya v časoch vojny“.

All images
Francisco José de Goya y Lucientes (30. marca 1746 – 16. apríla 1828) bol španielsky maliar a grafik obdobia romantizmu. Je považovaný za najvýznamnejšieho španielskeho umelca konca 18. a začiatku 19. storočia. Jeho maľby, kresby a rytiny odrážali súčasné historické zvraty a ovplyvnili významných maliarov 19. a 20. storočia. Goya je často označovaný ako posledný zo starých majstrov a prvý z moderných.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.