Súťaž Kultúrna pamiatka roka Fénix pozná svojich víťazov

 Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci jej 15. ročníka stali Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre, Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave a hrad Uhrovec.

Titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“ si prevzali zástupcovia židovskej náboženskej obce za projekt obnovy a reštaurovania náhrobkov zo staronového židovského cintorína v Bratislave. Odborná porota zároveň udelila čestné uznanie za výnimočný prístup a osobné nasadenie v procese obnovy a sprístupnenia pamiatok regiónu – Habánskeho mlyna v Sobotišti a objektu Letohrádku v Senici. V hlasovaní verejnosti najviac hlasov a Cenu Nadácie SPP získal neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

V hlasovaní verejnosti najviac hlasov a Cenu Nadácie SPP získal neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

Do súťaže bolo v tomto ročníku prihlásených 31 pamiatok, čo je najviac v histórii. Do hlasovania o cenu nadácie sa zapojilo rekordných vyše 78.000 ľudí. Víťazov vybrala odborná porota spomedzi 12 historických pamiatok po absolvovaní obhliadok „in situ“, teda priamo na mieste, a po dôkladnom zvážení zvládnutia procesu obnovy aj príbehu každej pamiatky.

Fénix sa bude organizovať aj v roku 2023. Do ďalšieho ročníka sa budú môcť zapojiť vlastníci národných kultúrnych pamiatok, ktorí ukončili proces obnovy a reštaurovania národných kultúrnych pamiatok v priebehu tohto roka. Nové pravidlá však majú umožniť podporu aj pre tých, ktorí s obnovou začali alebo ju ešte len pripravujú.

História súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix siaha do roku 2006. Do tohto roku bolo udelených celkovo 58 titulov. Ich vlastníci si každý rok odnášajú symbolicky sošky Fénixa, bájneho vtáka, ktorý povstal z popola, rovnako ako mnohé, do súťaže prihlásené pamiatky.

rNUlife.sk / tasr, hovorca Nadácie SPP Ondrej Šebesta.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.