KHL opúšťajú ďalší hráči: Zlatí Fíni z Pekingu sú už preč, Česi vraj čelia vyhrážkam

Fínsky hokejista Sakari Manninen počas zápasu so Slovenskom na ZOH 2022Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum

MOSKVA - Z Kontinentálnej hokejovej ligy odchádzajú kvôli ruskej invázii na Ukrajinu po štarte play-off ďalší zahraniční hráči. V Ufe skončili po útočníkovi Markusovi Granlundovi ďalší traja Fíni a tiež dánsky obranca Philip Larsen. Informoval o tom server championat.com

V CSKA Moskva sa pre zmenu rozhodli ukončiť zmluvy švédski olympionici Lucas Wallmark a Joakim Nordström, ako uviedol armádny klub na svojom webe.

Za Magnitogorsk už nebude chytať Juho Olkinuora, Novosibirsku dal zbohom ďalší gólman zlatého olympijského tímu z Pekingu Harri Säteri a tiež fínsky obranca Jyrki Jokipakka.

Najťažší deň v mojom živote

Ďalší olympijský víťaz Granlund opustil Ufu už pred stredajším vstupom tímu do bojov o Gagarinov pohár. Larsen s brankárom Juhom Metsolom a ďalšími úradujúcimi olympijskými šampiónmi útočníkmi Sakarim Manninenom a Teemom Hartikainenom sa rozhodli odísť po úvodnom štvrťfinálovom zápase s Novosibirskom (2:1).

"Toto je asi najťažší deň v mojom živote. Mal som dve možnosti: ísť domov za rodinou alebo zostať tu a hrať ďalej. Rozhodol som sa vrátiť domov. Nerád by som dlho rozoberal dôvody, ale chcel by som poďakovať všetkým v Ufe, tým, ktorí ma po celé tie roky podporovali. Dúfam, že sa situácia vo svete zlepší a zase sa uvidíme. Bojujte ďalej o Gagarinov pohár. Budem vám fandiť," odkázal na sociálnej sieti Hartikainen.

Zdroj: TASR/Martin Baumann

"Od začiatku udalostí na Ukrajine sme sa s legionármi a trénermi niekoľkokrát zišli. Zaručili sme im úplnú bezpečnosť na území krajiny na štátnej úrovni. Bol to pomerne úprimný rozhovor. Hlavne sme hokejistov žiadali, aby nerobili unáhlené rozhodnutia, ktoré budú časom ľutovať. Legionári sú pod obrovským tlakom," uviedol generálny riaditeľ Ufy Rinat Baširov podľa webu championat.com.

"Bohužiaľ, legionári sa spoločne rozhodli odísť. Samozrejme nás to mrzí. Rozhodne sa nedá povedať, že utiekli. Do poslednej chvíle sme dúfali, že ich presvedčíme, aby zostali," dodal.

Menej zmierlivý bol k odchodom zahraničných hráčov tréner Soči Andrej Nazarov, ktorého tím sa do play off nedostal. "Nie je žiadnym tajomstvom, že posledných desať rokov sme všetkých legionárov až príliš dobre živili. Podľa mňa treba vyvodiť závery a viac sa zaoberať ruskou mládežou," uviedol.

Česi sú pod väčším tlakom

Rusko sa snažia opustiť aj ďalší zahraniční hokejisti, ale fínsky gólman Nižnekamsku Frans Tuohimaa uviedol, že to nie je také ľahké. Kluby ich nechcú pustiť a českí hráči podľa neho dokonca čelia vyhrážkam.

"Medzi národnosťami sú rozdiely. Česi sú pod väčším tlakom a sú na tom horšie. Vyhrážajú sa im," povedal serveru denníka Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, ktorý pôsobí v klube s obrancami Lukášom Klokom a Ronaldom Knotom."Som tu zaseknutý a bezbranný. Necítim sa v nebezpečenstve, ale chcem odísť z presvedčenia a etických dôvodov. Nemám dobrý pocit z toho, že tu som," uviedol tridsaťročný Tuohimaa.

Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum

Do play-off KHL malo zasiahnuť 16 fínskych hokejistov. Už pred štartom play-off odišiel z Ufy kanadský rodák reprezentujúci Bielorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

V CSKA sú okrem útočníkov Wallmarka a Nordströma na súpiske ešte ďalší dvaja Švédi, brankár Adam Reideborn a obranca Klas Dahlbeck. O nich moskovský klub neinformoval. O prvých dvoch uviedol, že sami vypovedali zmluvy, ale práva na nich klubu zostávajú do roku 2023.

rNUlife.sk / tasr, sportky

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.