Environmentalisti: Závislosť na plyne môžu znížiť úspory energií

Slovensko je vysoko závislé na ruskom plyne a rope, čo ohrozuje jeho bezpečnosť. V súčasnosti je však otvorených viacero procesov, ktoré môžu tento stav zmeniť a zároveň výrazne pomôcť aj pri raste cien energií, uviedlo vo štvrtok združenie environmentálnych organizácií Klimatická koalícia.

"Práve teraz máme na dosah ruky otvorené procesy, kde nastavujeme bezpečnosť Slovenska z pohľadu dodávok energií. Možností sa nám priam samé ponúkajú a dlhodobo na nich upozorňujeme. Od nahradenia podpory plynových kotlov za kvalitnú podporu obnovy budov na zníženie energetickej spotreby a obnoviteľné zdroje, prenastavenie Modernizačného fondu, prechod na teplárenstvo 4. generácie či rôzne sociálne opatrenia," uviedla koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová.

EÚ v súčasnosti pripravuje balík legislatívnych zmien Fit for 55, ktorý nastavuje aj naše energetické ciele a zvyšovanie energetických úspor. Ďalším dôležitým procesom je príprava operačného programu Slovensko na roky 2021-2027.

Riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová pripomenula, že budovy majú najväčší podiel na spotrebe plynných palív a na spotrebe tepla. "Zároveň vidíme, že v rokoch 2005 - 2020 došlo k zníženiu spotreby plynných palív a spotreby tepla najrýchlejšie spomedzi všetkých sektorov, a to aj vďaka zásadnej obnove budov. Tieto štatistiky ukazujú, že obnovou budov vieme výrazne znižovať našu energetickú náročnosť. Má preto zmysel do jej ďalšieho znižovania investovať, lebo je tam stále potenciál na ďalšie úspory," uviedla Nikodemová.

Ilustračné foto.

Jedným z očakávaných vplyvov vojnového konfliktu na Ukrajine je aj ďalší rast cien energií, čo sa opäť negatívne dotkne aj veľkého množstva slovenských domácností. Klimatická koalícia vyzvala zodpovedné slovenské autority, aby urýchlene definovali a prijali sociálne, legislatívne a najmä nízkofosílne investičné opatrenia, ktoré domácnostiam umožnia zapojiť sa do zelenej energetickej transformácie a ochránia ich tak pred energetickou chudobou.

"Pandémia, následné zvyšovanie cien elektriny a plynu a v súčasnosti aj vojna na Ukrajine v krátkom čase problém energetickej chudoby ešte prehĺbia. Ešte viac ľudí na Slovensku bude čeliť kombinácii problémov vysokých cien energií, neefektívneho bývania/vykurovania a nízkych príjmov, čo znamená, že mnoho z nich zažije energetickú chudobu vôbec prvýkrát v živote. Pripravujeme preto návrh opatrení, aby s pomocou štátu mohli domácnosti túto krízu lepšie prekonať," dodala Petra Čakovská zo Spoločnosti ochrany spotrebiteľov.

K vyhláseniu Klimatickej koalície sa vo štvrtok pridala aj Greenpeace Slovensko, podľa ktorej mala vláda dávno prijať stratégiu nahradenia zemného plynu obnoviteľnými zdrojmi. "Čo potrebujeme, sú masívne investície do obnoviteľných zdrojov, najmä obnoviteľného kúrenia, ako sú tepelné čerpadlá a solárne kolektory, ale aj do zvyšovania energetickej efektívnosti budov a znižovania spotreby energie," uviedla Greenpeace.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.