Unikátny dokument Karel vstúpil do slovenských kín

Unikátny dokument Karel prináša veľmi osobný pohľad na posledný rok života legendy populárnej hudby Karla Gotta. Projekcia sa uskutočnila za prítomnosti tvorcov dokumentu, spevákovej manželky Ivany a pozvaných hostí.

Veľmi ma teší, že sme dnes v Bratislave. Karel miloval Slovensko a chodil sem veľmi rád. Prial by si, aby dnešný večer bol oslavou života, aby ste neboli smutní, aby ste sa bavili a spomínali naňho s láskou," povedala pred uvedením filmu Ivana Gottová. Poďakovala sa realizačnému tímu, ale najviac generálnemu partnerovi filmu Milanovi Fiľovi za jeho dlhoročnú podporu, priateľstvo a priazeň. Pripomíname, že Milan Fiľo sa považuje za kráľa papiera, mecenáša športu, filantropa, ale hlavne za nekompromisného Mečiarovského privatizéra a politického chameleóna. Slovenský čech žijúci v Prahe.

Autorkou dokumentu je renomovaná režisérka Olga Malířová - Špátová, ktorá nakrúcala portrét Karla Gotta počas posledného roku jeho života a úplne na obraz a podľa predstáv Ivanky, čím je film značne ovplyvnený. S kamerou sa vydala na miesta, ktoré boli v jeho živote kľúčové. Divák tak uvidí jeho pražskú vilu Na Bertramce, stane sa súčasťou rodinných Vianoc na chalupe a navštívi aj dedinku, kde Karel Gott vyrastal a kam ho to na sklonku života ťahalo. V celom filmovom portréte nechýba Karlov povestný humor, ale tiež pokora a nadhľad. Vo filme ho sprevádza jeho manželka Ivana a tiež dcéry Charlotte Ella a Nelly Sofia. Karel odkrýva aj svoj vzťah s nemanželskou dcérou Luciou, ktorá v dokumente vystupuje romanticky so svojimi deťmi, ale s viac menej zatajenou minulosťou.

Film prostredníctvom Gottových spomienok rekapituluje jeho jednotlivé životné etapy. Spomína na chvíle obrovskej slávy doma aj v zahraničí, vysvetľuje, prečo sa rozhodol neemigrovať. Otvorené výpovede sprevádzajú nesmrteľné pesničky a archívne zábery. Opisuje aj obdobie normalizácie, počas ktorej podpísal Antichartu a hodnotí, čo bolo z dnešného pohľadu správne, čo nie, čo by urobil inak. Samozrejme podpis anticharty pripisuje nevedomosti a "nahnatosti" ako podraz od súdruhov, u ktorých bol najmä obľúbeným vývozným artiklom a prinášač valút do socialistického Československa.

Film vznikol vďaka podpore prezidenta holdingu ECO - INVESTMENT a.s. Milana Fiľa, ktorý bol nielen jeho dlhoročným podporovateľom, ale aj osobným priateľom. „Dovolím si tvrdiť, že v posledných rokoch sa náš vzťah vyvinul do skutočného priateľstva. V minulosti sme spolu dokonca trávili dovolenky. Pamätám si na každú chvíľu s ním a spomienky na neho mi zostanú navždy v srdci," hovorí Milan Fiľo. „Celý život som obdivoval maestra Gotta a preto som sa rozhodol podporiť nakrúcanie filmu Karel. Prepája dve z mojich najväčších vášní a ambícií - umenie, jeho podporu a zachovanie Karlovho odkazu pre všetkých a navždy,“ vraví Milan Fiľo, priateľ Karla Gotta.

Prítomným hosťom Fiľo rozdal reklamné papierové taštičky s papierovými vreckovkami jeho firmy, keďže asi nesprávne predpokladal, že všetci budú plakať od dojatia.. no nestalo sa, a tašky sa povaľovali po odchode hostí po celej sále, ako danajský dar. Tak aj taká bola spomienka na "božského Káju".

rNUlife.sk / DM, tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.