Kultúrny víkend v Zrkadlovom háji! RUŽOVÉ SNY: Storočnica slovenskej kinematografie

Do Domu Kultúry zrkadlový háj prichádzajú RUŽOVÉ SNY ako pocta Storočnici slovenskej kinematografii. Peotický obraz lásky dedinského poštára Jakuba a mladučkej cigánky Jolanky. Sú to hrdinovia, ktorí vstupujú do života s omylmi a kotrmelcami, s humorom a poéziou ich mladosti. Jakub okrem listov a telegramov prináša ľuďom okolo seba i radosť. Je hravý a Jolanka cieľavedomejšia. Je nespokojná, chcela by zmeniť svoj život. Jakub si vie vymýšľať a dokáže presvedčiť, že všetky túžby a sny sú splniteľné. Jakub a Jolanka sa k sebe približujú i vzďaľujú navzájom, nachádzajú sa, aby sa opäť jeden druhému stratili... Skutočný život ich naučí chápať, kde sú hranice sna, túžby a skutočnosti.

Lyrická tragikomédia RUŽOVÉ SNY o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, kedy ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. "Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít - "bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život. Jolanka sa chce vymaniť zo svojho sveta a žiť usporiadaným spôsobom ako väčšina, Jakub zase sníva o voľnosti a hravosti. Hoci túžia každý po inom, túžia zároveň intenzívne po sebe. Prežijú spolu krásne chvíle, ale aj okamihy trápenia. Ich pokus o spoločný život v meste nakoniec stroskotá. Jolanka sa vracia domov medzi svojich. Cesty milencov sa síce rozchádzajú, ale ich ružové sny zostávajú. Jeden z najúspešnejších filmov slovenskej kinematografie, ovenčený množstvom domácich i zahraničných cien, predstavil dvoch nadaných nehercov - Juraja Nvotu /Jakub/ a Ivu Bittovú /Jolanka/. Lyrické milostné výjavy, rázovitý mikrosvet dedinských figúrok, autentický obraz života v rómskej osade, vizuálne zachytený kameramanom Dodom Šimončičom a hudobne vyjadrený Petrom Hapkom, dotvárajú hravé, láskavé a vtipné rozprávanie o jednej nežnej láske. 

23.10. SOBOTA

14:00     Štvrtý rozmer
Československo 1983, 72 min.
Réžia: Dušan Trančík
herci: Daniel Krcho (Rotarides), Vanda Šebová (Tonka), Róbert Čikoš (Vilko), Ida Kelarová (Nagajová), Karel Meister ml. (Nagaj), Peter Šimun (Bezák), Milada Rajzíková (Eva Maťašíková), Koloman Leššo (Fialka)
Psychologický príbeh mladého učiteľa, amatérskeho astronóma, ktorý je nútený žiť v prostredí malomeštiackej konzumnej spoločnosti a neustále bojovať proti ľuďom, ktorí sa sebecky starajú len o svoj prospech, o hmotný zisk, ľahký zárobok a zaistenie osobného pohodlia. Filmová adaptácia rovnomennej novely Jozefa Puškáša.

16:00     Škoda lásky
Československo, 1973, 39 min.
Režie: Elo Havetta
Hrají: Jozef Kroner, Marián Labuda st., Anton Mrvečka, Gizela Veclová, Eva Krížiková, Jozef Dóczy, Štefan Figura
Pôvodná televízna mikrokomédia, ktorá predstavuje paletu poctivých - nepoctivých.

16:30     Prvé kiná na Slovensku otvorenie výstavy
kurátor Ing. E. Húska, konzultant Š. Holčík

18:00    Ružové sny
Československo 1976, 81 min.
Réžia: Dušan Hanák
herci: Juraj Nvota (Jakub), Iva Bittová (Jolana Danielová, nahovorila Zuzana Kronerová), Josef Hlinomaz (Jakubov strýco Anton, nahovoril Ľudovít Greššo), Marie Motlová (tetka Múčková, nahovorila Božena Slabejová), Ľudovít Kroner (Marcel, nahovoril Jozef Kroner).

Uvedenie filmu za účasti tvorcov

20:00    koncert Ivy Bittovej
Koncert  Ivy Bittovej je výnimočný – akoby sa  s úctou vracal k začiatkom dnes už svetoznámej umelkyne.
Pred koncertom bude slávnostná repríza filmu Ružové sny pri príležitosti jeho prvého uvedenia pre 45-timi rokmi. Práve v tomto filme stvárnila Iva Bittová postavu Jolanky, svoju prvú veľkú filmovú rolu. Bol to štart pre umelkyňu koncertujúcu po celom svete? Otázka bez odpovede, ale jedno je isté – naprieč desaťročiami film stále má čo povedať divákom a jeho tvorcovia tak isto. Výnimočný emocionálny zážitok pre všetkých zúčastnených.

Iva Bittová je  skladateľka, speváčka, herečka,  všestranný talent s krehkým vzťahom  ku svetu.

„Verím v slobodu hlasu a v možnosti hlasu ako nástroja na vyjadrenie našich najhlbších potrieb a túžob.“

V roku 1976 bola Iva Bittová študentka konzervatória, tesne pred maturitou. Právu ju si vybral režisér Dušan Hanák na jednu z hlavných  postáv do filmu Ružové sny.
Film bol najúspešnejším československým filmom v sedemdesiatych rokoch a dodnes je klenotom v našej kinematografii. Film je o krehkej láske dvoch ľudí, ktorí pochádzajú z rôznych spoločenských  vrstiev. Režisér Dušan Hanák našiel na hlavných predstaviteľov Ivu Bittovú a Juraja Nvotu, dvoch vtedy začínajúcich, dnes skvelých umelcov, ktorí každým svojim dielom a koncertom odovzdávajú divákom neopakovateľný zážitok.

24. 10. NEDEĽA

11:00     ... a pobežím až na kraj sveta
Československo 1979, 72 min.
Režie: Peter Solan
herci: Anetka Lakatošová (Majka Nemnicová, nahovorila Zuzana Zimenová), Ivan Mistrík (Ondrej Nemnica), Hana Pastejříková (Zuza Nemnicová, nahovorila Kamila Magálová), Oľga Adamčíková (starká Mária Nemnicová), Miriam Vránová (Madlena Nemnicová, nahovorila Ľudmila Mandžárová), Martin Zatovič (Maroš Ľupták), Viera Strnisková (stryná Kata).

14:00     Zima kúzelníkov
televízny hraný film, Slovenská republika, 2006, 85 min.
Réžia: Dušan Trančík
herci: Marián Labuda st., Anikó Vargová, Csongor Kassai, Marián Slovák, Viera Topinková, Alena Michalidesová, Alexander Bárta, Soňa Norisová, Emil Kosír, Ivan Gontko, Ľubomír Bukový.

Na rozdiel od Lidky a jej matky Boženy, ktoré starostlivo plánujú výhodnú kúpu hrobových miest, odmieta dôchodca, bývalý varietný umelec Koloman Bango, pasívne vyckávat definitívne finále. Vitálny šestdesiatnik túži žit aj potom, co ho prepustili zo zamestnania v autobazáre. Ked sa po náhlom úteku z cintorína stretne po rokoch s dávnym priatelom, kolegom z branže Cepelkinom, niet divu, že roztocia divú pánsku jazdu. Bango sa nadchne pre lukratívnu pracovnú ponuku - plavbu lodou po Stredozemnom mori.

Kým kamaráti s vervou prepíjajú rodinné úspory, tridsatrocná Kolomanova dcéra, slobodná Biba sa dozvie, že caká dieta so svojím milovaným, ale po uši zadlženým gamblerom Moskytom.Ten sa rozhodne vyriešit financné problémy naozaj svojrázne - vylúpením pošty. Ale ako to už býva, všetko dopadne inak.

16:00     Muzika
Slovensko, Nemecko, 2007, 99 min.
Režia: Juraj Nvota
herci: Luboš Kostelný (Martin Junec), Táňa Pauhofová (Mária), Jan Budař (Hruškovič), Dorota Nvotová (Anča Prepichová a Pichačka), Marek Geišberg (Žofré), Marián Geišberg (svokor), Jana Oľhová (svokra), Petra Polnišová (Milada Bučičová), Karol Spišák (Učiteľ), Csongor Kassai (Janota), Martin Trnavský (majster), Lujza Schrameková (úradníčka), Kamil Mikulčík (elektrikár)
Tragikomický príbeh mladého muzikanta, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje. Filmová adaptácia rovnomennej novely Petra Pišťanka.

18:00     Krajinka
Slovensko, Česká republika, 2000, 110 min.
Režia: Martin Šulík
herci: poviedka Mikuláš - Juraj Paulen (Imriško), Ivan Gontko (otec Mikuláš), Jana Segešová (matka Grétka), Anton Vaculík (MUDr. Jozsef Roth), Peter Šibal (stolársky majster Feranec) ; poviedka Agáta - Vilma Cibulková (Agáta, nahovorila Tatiana Radeva), Csongor Kassai (Imro).

Tento film je príbehom krajiny. Tvoria ho historky ľudí, čo v nej žijú. Historka nechce byť históriou. A predsa sa z jednotlivých osudov postupne splieta obraz doby, jej hviezdnych chvíľ a tragických okamihov. Na osudoch vidiečanov (malého Imriška, vojačika Cypra, tuláka Cyrila, doktora Rotha, krajčíra Ondráša, pytliaka Kormana a ďalších) a ich každodenných, s láskou a humorom rozprávaných príbehoch môžeme pozorovať plynutie času a zmeny, akými prešiel život v imaginárnej malej krajine v strednej Európe v priebehu dvadsiateho storočia.

27.10. Streda

11:00 Tichá radosť
Československo, 1985, 88 min.
Réžia: Dušan Hanák

Tichá radosť je psychologickou sondou do vnútra mladej ženy. Sústreďuje sa na bežné pracovné a súkromné problémy hlavnej hrdinky, 30-ročnej zdravotnej sestry Sone (Magda Vášáryová), ktorá je typickou, z radu nijako nevybočujúcou reprezentantkou svojej generácie. Dlho váha, či má odísť od manžela, s ktorým sa názorovo rozchádza, a rozbiť manželstvo upadajúce do stereotypu. Len veľmi pomaly v sebe nachádza silu a schopnosť poznať samu seba, samostatne sa rozhodovať a konečne aj viesť zmysluplný život. Tichá radosť je psychologickou štúdiou životných hodnôt generácie prežívajúcej a prekonávajúcej krízu stredného veku. Realisticky poňatý film Dušan Hanák obohatil jemnými symbolmi a poetickými metaforami. Vďaka herectvu Magdy Vášáryovej (cena za ženský herecký výkon na MF autorských filmov v San Reme) sa na diváka v kine prenáša čaro „tichej radosti”, ktorú v niektorých okamihoch prežíva hlavná hrdinka.

Filmové projekciu sú zdarma.

projekt RUŽOVÉ SNY vznikol s podporou audiovizuálneho fondu

rNUlife.sk / KZP

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.