Slovenský klavirista R. M. Bradshaw zvíťazil na medzinárodnej súťaži v Prahe

Na klavír začal hrať ako šesťročný a od ôsmich rokov hráva s orchestrom. Len 15-ročný mimoriadne nadaný slovenský klavirista Ryan Martin Bradshaw zvíťazil na sobotnom (18. 9.) finálovom koncerte 55. ročníka medzinárodnej súťaže Concertino Praga 2021, ktorá sa každoročne koná v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha. Pätnásťročný Ryan Martin Bradshaw sa na medzinárodnej súťaži zúčastnil s podporou Slovenského inštitútu, kde tri dni pred vystúpením cvičil na klavíri. Medzi štyroch finalistov sa prebojoval z vyše päťdesiatky účastníkov z celého sveta.

"Jeho snom bolo zahrať si v slávnom Rudolfíne. Sen sa mu splnil a odišiel ako absolútny víťaz. Ešte aj medzi štvoricou najlepších vynikal dokonalou hrou, a to napriek tomu, že si zvolil interpretačne najnáročnejšiu predlohu zo všetkých, Čajkovského klavírny koncert," povedala riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová.

Medzinárodná klavírna súťaž v dánskom Aarhuse patrí k najväčším vo svete. Je rozdelená do dvoch vekových kategórií. Mladšia je pre súťažiacich do 16 a staršia do 22 rokov. „Porota zložená zo svetoznámych klaviristov a pedagógov vyberá súťažiacich na základe MP3 nahrávky. V mladšej kategórii, v ktorej súťažil Ryan, porota posunula do hlavnej súťaže zo 180 uchádzačov 20. Tí si museli naštudovať 55– až 60-minútový program,“ priblížila Celecová. Ryan dostal v Aarhuse tri ocenenia. Ako najmladší účastník vo svojej kategórii získal druhé miesto, udelili mu cenu za najlepšie prevedenie skladby Carla Nielsena a cenu publika, ktorú organizátori udeľujú spoločne pre súťažiacich v oboch kategóriách.

Obrovský talent

Ryan Martin Bradshaw má otca z Austrálie a mamu Slovenku, je pravnukom známeho herca Martina Gregora, žije v Bratislave. Už ako šesťročný dokázal zahrať ľahšiu verziu Beethovenovej Ódy na radosť podľa sluchu.

Reprezentoval Slovensko na Akadémii Franza Liszta v Budapešti v rámci projektu Bartók deťom. Zahral si aj so Slovenským komorným orchestrom Slovenskej filharmónie. Zvíťazil na súťažiach v Brne, Záhrebe, Sofii a Salzburgu, následne prešiel úspešne prijímacím konaním na prestížnu University of Music and Performing Arts Vienna.

Ryan Martin Bradshaw je vrátane Concertino Praga 2021 laureátom 17 medzinárodných klavírnych súťaží a tiež držiteľom prestížnej ceny EMCY v tak mladom veku. V súčasnosti je najmladším rezidenčným sólistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a študuje na Vysokej škole hudobných umení vo Viedni v triede Vladimira Kharina pre mimoriadne nadané deti. Austrálsky pôvod má po otcovi, slovenský po matke, s ktorou žije v Bratislave. Jeho prastarým otcom bol slovenský herec Martin Gregor.

rNUlife.sk / tasr / titl.foto rtvs

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.