Motivačnú knihu Janette Šimkovej pokrstili vtipom

Príjemný podvečer v zaplnenej bratislavskej letnej čitárni U Červeného raka nedávno zažili účastníci prezentácie a krstu knihy Takto sa to podarí. Autorka Janette Šimková si na javisko za diskusno-spovednú partnerku pozvala komičku Simonu, aby bolo veselšie. Úsmevne pôsobila aj ona, navyše pripravila prekvapujúci a netradičný záverečný krst vtipom. Ten povedala jej priateľka, všeobecná lekárka a priekopníčka celostnej medicíny Zora Pitoňáková: „Volal mi pán, že ho bolí brucho. Spýtala som sa ho kde ho to bolí. Odpovedal tu v práci v Devínskej Novej Vsi.“      

Medzitým sa poslucháči dozvedeli o vzniku a obsahu knihy, ktorá sa pôvodne mala volať Mentálna kuchárka, keďže sú v nej recepty na duševnú pohodu. Nakoniec počas častých konzultácií s editorkou vydavateľstva Slovart sa názov zmenil na Takto sa to podarí, pretože táto veta je v každom z 33 receptov. „Veľa ľudí sa ma pýtalo ako a čo robiť v ťažkých situáciách. Počas pandémie korony mi odpadli workshopy a bola som viac doma, kde mám dobré podmienky a mohla som sa venovať písaniu. Mnohí ľudia však náhle prežívajú ťažké obdobia, sú obmedzovaní, žijú v strese a dostávajú sa do rôznych problémov. Bola by som šťastná, aby nepotrebovali osobné stretnutia s odborníkom, aby neboli deprimovaní, aby neboli v krehkom stave. V knihe sú aj sebareflexné cvičenia. Každý recept má štruktúru, je tam príbehová vôdzka,“ zdôvodnila jej napísanie autorka Janette Šimková, ktorá rada chodí do lesa na psychohygiénu a duševnú pohodu. 

Podľa nej posilňovanie sebadôvery je dôležité nielen v dlhodobom pandemickom období. Každý človek potrebuje emočný apel z odstupu a nadhľadu, vždy je nejaká cesta. Nepôjde to bez námahy, každý máme nejakú psychickú odolnosť. Počas korony boli a pretrvávajú zaťažujúce chvíle, udialo sa veľa nového, čo nikto z nás doteraz nezažil. „Chcem veriť, že sme pokornejší. Aj ja bývam nahnevaná, vtedy ma manžel posiela von, aby som sa išla vyvenčiť,“ prezradila bývalá publicistka, ktorá keď objavila koučovanie má pravé poslanie v pomáhajúcej profesii a za 13 rokov odborne poradila mnohým ľuďom pri prekonávaní stresu, v sebarozvoji a zvýšenej kvalite života.      

Kniha ponúka špeciálnu duševnú výživu, hľadanie toho, čo prispeje k vnútornej premene každého záujemcu nespokojného so svojim životom či občasnými problémami. Čitateľ sa dozvie ako vniesť do života radosť, ľahkosť, uvoľnenosť, spontánnosť, ako ovládať hnev, smútok, zlosť a iné emócie. Ako posilňovať pocit vlastnej hodnoty, byť sebaistejší, odvážnejší, viac si veriť. Ako pozitívnymi zmenami prekonávať stres, frustráciu, úzkosť, ťažkosti a iné nepríjemnosti, bojovať so zlom, prekonávať strach. Uvádza čo treba na dosiahnutie spokojnosti v spolužití s inou osobou v harmonickom vzťahu, ako mať otvorenú myseľ a srdce, pestovať pokoru, dávať si nové výzvy či nežiť v komforte pohodlia.

Na vyše 190 stranách kniha obsahuje zmes užitočných myšlienok a techník, aby sme mali dobrý pocit zo seba, boli spokojní. Treba poznať svoje chyby a omyly, mať vlastný život vo svojich rukách, ale aj starať sa o seba po mentálnej, fyzickej, emočnej a duchovnej stránke. Autorka radí, že sa treba i pochváliť, tiež dodržiavať slovo, ktoré sme si dali. Pripomína, že starosti môžu byť aj užitočné, odhodlanie predstavuje vnútornú hnaciu silu, zle zvolené slová vyrábajú nedorozumenia. Uvádza recepty na zdravé hádanie sa, na dobré rozhodnutia, na protistresovú diétu, na naplnený život, na jednoduché spokojnosti alebo na pestovanie nádeje. „Či sa cítite vo svojom živote dobre alebo zle, nezávisí od vonkajšieho sveta, ale od vás samých. Tým si život dokážete uľahčovať a vedome ho žiť s ľahkosťou a radosťou,“ dodáva koučka Janette Šimková

rNUlife.sk / Pavol Erdziak

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.