Divadlo Aréna uvádza hru Ľadvina ako poslednú premiéru pred rekonštrukciou

Divadlo Aréna uvedie poslednú premiéru na svojej domácej pôde. Bude ňou inscenácia rakúskeho dramatika, kabaretiéra a spisovateľa Stefana Vögela s názvom ĽADVINA. Reprízy inscenácie si budú môcť diváci pozrieť v novej divadelnej sezóne v priestoroch Divadla Pavla Orságha Hviezdoslava, ktoré sa počas rekonštrukcie budovy Divadla Aréna stane jeho dočasným domovom. 

V hre o tom, čo všetko môžeme od partnera vyžadovať, či ako málo stačí k strate ilúzií v manželstve, sa predstavia Soňa Norisová, Marko Igonda, Lenka Barilíková a Gregor Hološka. Scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Simona Vachálková. O hudbu sa postaral Slavo Solovic.

"Aj komédia tohto typu môže v sebe obsahovať závažné spoločenské tóny a odkazy na to, ako ľudia medzi sebou komunikujú, ako sa k sebe správajú vo vzťahu, určitý typ neúprimnosti, zatajovania skutočností jedeného pred druhým sa im môže v živote vrátiť," konštatoval Spišák na tlačovej konferencii. Režisér podčiarkol, že hra dramaturgicky veľmi presne sadne do dnešného spôsobu uvažovania. "Ľadvina nie žánrovo zaraditeľná komédia v tom zmysle, ako ju chápeme dnes, je to sociálna, rodinná, vzťahová sonda, prináša tému klamstva," dodala dramaturgička Saša Sarvašová, ktorá hru rakúskeho autora aj preložila spolu s Tatianou Kukurovou. Zároveň upozornila, že Vögela inšpiroval článok v novinách o tom, že nemecký prezident Steinmeier daroval svojej žene obličku: "Autor hry sa začal pýtať svojich blízkych a začal uvažovať nad tým, či by bol toho schopný, uvedomil si, že má úžasný dramatický materiál."

Otázku, či by boli ochotní svojim blízkym darovať obličku, si zodpovedali aj tvorcovia a herci inscenácie. "Je to veľmi ťažké rozhodnutie, myslím si, že by som bol tiež ochotný darovať ľadvinu, ale nehovorilo by sa mi o tom ľahko. Je to bolestivý proces, vnútorný boj, inak človek rozmýšľa, keď je v situácii, keď nemá na výber, ale určite by som mal ambíciu darovať a pomôcť," uviedol Hološka.

"Som vo veku, že človek nikdy nevie, v akom stave je tá moja ľadvina, ale pokiaľ by prišlo na lámanie chleba, nebolo by to ľahké rozhodnutie, ale určite by som ľadvinu daroval," povedal riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura k inscenácii, ktorej reprízy bude hrať divadlo v novej sezóne v priestoroch Divadla P. O. Hviezdoslava. To sa počas rekonštrukcie Arény stane jeho dočasným domovom. "Rekonštrukciu si toto divadlo zaslúži, pretože je to jedna perla na petržalskej strane, kultúrna národná pamiatka prvej triedy si zaslúži, aby bola národu uchovaná do budúcnosti," dodal Kukura.

O INSCENÁCII ĽADVINA

Katarína potrebuje novú ľadvinu a jej manžel Arnold má rovnakú krvnú skupinu. Je však ochotný svoju ľadvinu darovať? Arnold váha a Katarína sa zmieruje s tým, že novú ľadvinu nedostane. No ich kamarát Gustáv je okamžite pripravený  zastúpiť ho a darovať svoju ľadvinu. Tým sa rozpúta poriadny boj o tento orgán - ako Gustávova manželka Diana, tak aj Arnold sa začínajú cítiť nekomfortne. Arnold začne žiarliť a Diana sa cíti byť ako manželka a matka nedocenená. A tak sa ocitne v ohrození nielen dvadsaťročné manželstvo Kataríny a Arnolda, ale aj pätnásťročný zväzok Diany a Gustáva. Dôvera je v troskách, a to nielen kvôli jednej ľadvine. 

Čo môže chýbať milostnému vzťahu? Čo všetko môžete od partnera vyžadovať? Ako málo stačí k strate ilúzii v manželstve? Inscenácia nenechá chladným nikoho - stačí položiť svojmu manželovi alebo manželke jednoduchú otázku - daroval(a) by si mi svoju ľadvinu?

AKO VZNIKLA „ĽADVINA“

„Jedného dňa som sedel v kaviarni a čítal noviny. Tam som natrafil na článok s názvom „NEMECKÝ PREZIDENT FRANK-WALTER STEINMEIER DAROVAL SVOJEJ ŽENE OBLIČKU“ a položil som si otázku, či by som bol ochotný spraviť to isté pre moju manželku. Dospel som k záveru, hoci s výčitkami svedomia, že by som najprv musel vedieť aké potenciálne riziko by mi hrozilo. Po návrate domov som svojej polovičke položil rovnakú otázku – darovala by si mi ľadvinu, keby si mi tým mohla zachrániť život? Na moje veľké prekvapenie sa manželka zamyslela a priznala sa, že aj ona by sa rozhodla podľa prípadných rizík. Keď som sa však na to isté opýtal môjho brata Thomasa, povedal, že on by bez váhania kedykoľvek svojej žene ľadvinu daroval. S odôvodnením, že keby jeho partnerka zomrela, ostal by sám – argument síce egoistický, ale v takejto situácii oprávnený. No napokon povedal, že by sa stal darcom aj keby sa jednalo o mňa či svojich blízkych priateľov. V každom prípade to netrvalo dlho a v okruhu mojich známych začali dominovať otázky – kto by komu daroval obličku, kedy a prečo. Až vtedy som si uvedomil, aký silný dramatický potenciál som objavil a začal som písať hru,“ povedal o vzniku hry jej autor, rakúsky dramatik, kabaretiér a spisovateľ Stefan Vögel.  

PREMIÉRA: 16. júna 2021 o 19:00 hod. v Divadle Aréna v Bratislave

TVORCOVIA:

Réžia: Michal SPIŠÁK Preklad: Tatiana KUKUROVÁ, Saša SARVAŠOVÁ  Dramaturgia: Saša SARVAŠOVÁ  Scéna: Pavol ANDRAŠKO  Kostýmy: Simona VACHÁLKOVÁ  Hudba: Slavo SOLOVIC 

OSOBY A OBSADENIE:

Katarína - Soňa NORISOVÁ  Arnold, jej muž, architekt – Marko IGONDA  Diana, lekárnička – Lenka BARILÍKOVÁ  Gustáv, Dianin muž - Gregor HOLOŠKA

rNUlife.sk / Cyril Choma / TASR, Divadlo Aréna

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.