V Bratislave sa dnes začína 15.ročník festivalu [fjúžn]

Pätnásty ročník festivalu [fjúžn] zameraného na cudzincov a cudzinky medzi nami začína už dnes (18. septembra) a potrvá do 26. septembra. Počas ôsmich festivalových dní si budú môcť návštevníci vybrať z bohatého programu zloženého z koncertov, výstav, diskusií a mnohého ďalšieho. Keďže tento rok sme kvôli koronavírusu museli obmedziť naše cestovateľské zážitky, festival [fjúžn] pozýva spoznať svet, ktorý máme doma. Na Slovensku totiž žije vyše 140-tisíc cudzincov a cudziniek, pre ktorých sa táto krajina stala domovom. Na festivale budete môcť spoznať niektorých z nich.

„V týchto neľahkých časoch je až zázrak, že sa nám podarilo 15. ročník festivalu zorganizovať. Berieme všetky opatrenia spojené s koronavírusom veľmi vážne, zároveň myslíme na našich partnerov a kultúrnu obec, ktorú pandémia veľmi výrazne zasiahla,“ uviedla Nina Galanská, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku, ktorá festival zastrešuje. Organizátori festivalu pripravili aj desať pravidiel bezpečného správania.

Súťaže SR a svet, Slovenské centrum dizajnu

Festival [fjúžn] odštartuje v piatok o 18:00 vernisážou plagátovej súťaže Refjúžn Poster v bratislavskej A4-ke, ktorá sa konala pri príležitosti Svetového dňa utečencov. Oficiálnym otvorením festivalu bude jedinečný formát Humans of [fjúžn], na ktorom sa predstavia piati inšpiratívni ľudia s cudzokrajnými koreňmi. Dozviete sa, ako pandémiu koronavírusu prežívali Anabela, Illah, Lucia, Mykola a Addy. Večerom ľudskej pestrosti bude sprevádzať moderátorka a komička Nastaran A. Motlagh. Bodkou za prvým dňom festivalu bude koncert Sounds of [fjúžn], počas ktorého sa predstaví Anabela Mollová s kapelou a zoskupenie Helado Infinito.

Anabela Mollová: Humans of [fjúžn] sa začína už dnes!

Dnes otvárame 15. ročník festivalu [fjúžn]. Jednou z tvárí tohtoročnej kampane je aj talentovaná speváčka Anabela Mollová, ktorú budete môcť vidieť priamo dnes v A4 - priestor súčasnej kultúry počas koncertu Sounds of [fjúžn]."Spievala som odmalička, mamina dokonca hovorí, že som spievala ešte predtým, ako som rozprávala," hovorí Anabela. Na koncerte dnes vystúpi spolu s kapelou v zostave Markus Daniel – gitara, Eugen Vizváry – klávesy, Štefan Bugala – bicie, Richard Csino – basgitara a Anabela Mollová - spev.

Zveřejnil(a) [fjúžn] dne Pátek 18. září 2020

Novinkou tohto ročníka je spolupráca s architektkami zo združenia WOVEN. Od utorka 22. septembra bude na Primaciálnom námestí hosťovať inštalácia Archipelágo, v ktorom bude do konca festivalu prebiehať rozmanitý program – výstava fotografky Illah van Oijen, diskusie či čítačky a predstavia sa aj tváre 15. ročníka festivalu Humans of [fjúžn], ktoré nájdete aj na citylightoch v meste či mestskej doprave.

Urban-exploring, alebo objavovanie hlavného mesta, budete môcť zažiť vo štvrtok 24. septembra počas obľúbeného formátu [fjúžn] walk. Sprevádzať vás bude ukrajinská tatérka Les Paskarenko. Štvrtkový program pokračuje o 18:00 vernisážou výstavy fotografií Kvet Nguyen s názvom Tu sa môžu miešať jablká a hrušky v Onakô Tattoo.

Khadra Abdile: Humans of [fjúžn] považujú Slovensko za svoj domov

"Ak niekde žiješ dlhšie, staneš sa súčasťou toho miesta a ľudí. Môj syn hovorí, že nie je Somálčan, ale je Slovák zo Slovenska," hovorí laureátka ocenenia Biela vrana Khadra Abdile.Na Slovensku žije viac ako 140-tisíc cudzincov a cudziniek. Humans of [fjúžn] je oslavou ľudskej pestrosti. Spoznajte svet, ktorý máme doma na festivale [fjúžn] a na webe www.fjuzn.sk.Video: Jana Gombiková a Piotr Gaska

Zveřejnil(a) [fjúžn] dne Čtvrtek 17. září 2020

Festival ukončí v piatok 26. septembra o 19:00 koncert Equal v Kostole Klarisiek. Vystúpenia nevšedných kapiel a interpretov na podporu hnutia Black Lives Matter dramaturgicky pripravil Jonatán Pastirčák. Účinkujú Milan André & Pjoni, súrodenci Ďuďovci, Ormay, 3C 273 & Oliver Torr a Bardia Sheikholeslami Ghazvini.

Festival [fjúžn] organizuje Nadácia Milana Šimečku. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia. Festival taktiež podporili Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Nadácia mesta Bratislavy a Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Nadáciou Tatra banky.

https://www.facebook.com/festival.fjuzn/videos/vb.122460711164758/688159161796425/?type=2&theater

Celý program a ďalšie informácie nájdete na stránke www.festival.fjuzn.sk a sociálnych sieťach festivalu.

rNUlife.sk / Kristína Hamárová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.