Škótsky investigatívny novinár žijúci na Slovensku zverejnil skladbu na počesť Jána Kuciaka

Uplynulý pondelok začal súdny proces v prípade zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v rovnaký deň účastník súťaže The Voice CS 2019, John Boyd, zverejnil nový singel s názvom Change the Rules (Zmeňte pravidlá).

Spevák a skladateľ John žije na Slovensku už viac ako 30 rokov, pracuje aj ako investigatívny novinár, takže tá tragédia sa ho dotkla dosť silno na to, aby o nej mohol písať. “Tá pieseň vo mne vrela, až kým nevyšla von”.

"Keď sa ťa pokúsili umlčať, môj priateľ, státisíce hlasov začali z plného hrdla kričať: Ján, zmenil si pravidlá hry, už nikdy nebudú ako predtým (zmenil si pravidlá hry). Ján, tvoja smrť nebola márna, ale je to taká škoda. Zmenil si pravidlá hry," znie v emóciami nabitom refréne, v ktorom sa konštatovanie o nutných pohyboch v systéme a spoločnosti mení na výzvu celému Slovensku, aby sa v nich pokračovalo: "Zmeňme pravidlá hry! Zmeňme pravidlá!" opakuje Boyd, pričom jeho slová naberajú na význame najmä v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Jeho slová nemajú ostať akoby výkrikom do tmy, pričom na podklade jednoduchej rytmiky akustickej gitary emócie umocňujú najmä výrazné husľové sóla.

Zavraždenie Jána a Martiny sa dotklo celého národa, a ako John uvádza v intre: “Jánova smrť prišla ako katalyzátor zmeny v slovenskej spoločnosti”.

Emocionálne nabitá pieseň rozpráva príbeh o tej vražde, ale takisto adresuje slovenskej spoločnosti výzvu pokračovať v tlaku, aby Ján „nezomrel márne“. Televízna premiéra sprievodného videoklipu k pesničke bola odložená, tento by mal byť uverejnení v nasledujúcich týždňoch.

John Boyd, 2019
Foto : archív umelca

Pieseň Change the Rules je Johnova druhá pieseň od okamihu, keď úspešne prešiel cez tri kolá súťaže The Voice Československo 2019, čeliac silnej mladšej konkurencii. Producentom piesne je DTNT Records, rovnako ako Johnovej predchádzajúcej pesničky “Bratislava #blavababa”. V roku 2020 plánuje uverejniť oveľa viac z jeho zaujímavých piesní, spolu s vydaním svojho prvého albumu.

Novinky Johna Boyda môžete sledovať na jeho oficiálnych stránkach na FacebookuInstagrame a Youtube

Lujza Slatinská Hamižná / Redakcia NUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.