Prebytok obchodnej bilancie Číny láme rekordy! Export vyskočil na štvormesačné maximum

Export Číny rástol v máji najvyšším tempom za posledné štyri mesiace, pričom výrazne prekonal očakávania trhov. To sa odrazilo na vývoji celkového zahraničného obchodu najväčšej ázijskej ekonomiky, ktorý dosiahol najvyšší prebytok za tri mesiace.

Vývoz Číny vzrástol v máji medziročne o 7,6 %, informovala v piatok čínska colná správa. Tempo rastu sa tak prudko zrýchlilo, keď v apríli dosiahlo 1,5 %, navyše prekonalo očakávania analytikov. Tí počítali s rastom o 6 %. Májový rast je zároveň najvyšší od januára tohto roka, k čomu prispela nízka porovnávacia základňa a postupné zvyšovanie zahraničného dopytu.

Oficiálne štatistiky hovoria, že čínsky vývoz za máj rástol najrýchlejším tempom za viac ako rok napriek obchodnému napätiu, hoci dovoz zaostával za očakávaniami analytikov.

Rástol aj dovoz, avšak iba o 1,8 %. V tomto prípade sa rast výrazne spomalil, keď v apríli dosiahol 8,4 %. To naznačuje, že situácia v oblasti domáceho dopytu je naďalej nestabilná. Aj údaje o dovoze boli odlišné od očakávaní ekonómov, ktorí počítali so zmiernením rastu dovozu na 4,2 %.

Výsledkom je májový obchodný prebytok Číny na úrovni 82,62 miliardy USD (76,04 miliardy eur), zatiaľ čo v apríli predstavoval 65,55 miliardy USD. Aj v tomto prípade prekonali údaje očakávania trhov. Tie počítali s rastom obchodného prebytku na 73 miliárd USD. Májové údaje zároveň predstavujú najvyšší obchodný prebytok Číny od februára.

Vzrástol aj sledovaný obchodný prebytok Číny so Spojenými štátmi. Dosiahol 30,81 miliardy USD, zatiaľ čo v apríli predstavoval 27,24 miliardy USD.

Rast exportu v neistých časoch

Rast exportu prichádza v čase, keď Čína čelí eskalácii obchodného napätia s USA a Európou. USA zvyšujú clá na elektrické autá vyrobené v Číne, zatiaľ čo Európa zvažuje zavedenie podobných ciel.

„Zahraničné clá pravdepodobne bezprostredne neohrozia vývoz; ak vôbec niečo, môžu zvýšiť vývoz na hranici, pretože firmy zrýchľujú dodávky, aby uhradili clá," uviedol Zichun Huang z Capital Economics v poznámke. Huang tiež povedal, že export bude podporený slabším reálnym efektívnym výmenným kurzom. "Objemy dovozu sa minulý mesiac zmenili len málo, ale pravdepodobne čoskoro vzrastú so zvýšenými vládnymi výdavkami na podporu stavebného sektora náročného na dovoz," dodal.

10 krajín Združenia národov juhovýchodnej Ázie zostalo najväčšou destináciou pre čínske produkty, pričom export do ASEAN-u vzrástol v období od januára do mája medziročne o 9,7 % na 50,83 miliardy USD. Vývoz do USA vzrástol v období od januára do mája len o 0,2 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, zatiaľ čo dodávky do Európskej únie klesli, pričom medziročne klesli o 3,9 %. Oceľ, automobily, domáce spotrebiče a lode boli tento rok najrýchlejšie rastúcimi kategóriami čínskeho exportu. Automobily rástli najrýchlejším tempom, pričom Čína vyviezla za prvých päť mesiacov roka 2,4 milióna vozidiel, čo je o 26,8 % viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Čína čelí obvineniam zo strany USA a Európskej únie z nadprodukcie a zaplavovania zámorských trhov lacnými elektrickými vozidlami. Obaja pracovali na zavedení ciel na takéto vozidlá. Medzitým sa Čína tiež obáva, že clá uvalené na jej elektrické vozidlá by znížili vývoz v dôsledku slabnúceho domáceho dopytu. Lynn Song z ING Economics uviedla, že ak by clá na čínsky strategický export a automobily boli stále agresívne, existuje „potenciál na odvetu a eskaláciu obchodných sporov.“ "Ostávame však opatrní, pokiaľ ide o vyhliadky obchodu na druhú polovicu roka a očakávame, že ich príspevok k rastu klesne," uviedla Song v poznámke k exportnému vývoju.

Činnosť tovární v Číne sa v máji spomalila viac, ako sa očakávalo, podľa oficiálneho prieskumu zverejneného minulý týždeň. Index výrobných nákupných manažérov z Čínskej federácie logistiky a nákupu klesol na 49,5 z 50,4 v apríli na stupnici do 100, kde 50 znamená prestávku medzi expanziou a kontrakciou. Čína sa po pandémii COVID-19 snažila vrátiť späť, pretože celosvetovo zápasí so slabším dopytom po tom, čo Federálny rezervný systém USA a ďalšie centrálne banky zvýšili úrokové sadzby, aby zabránili inflácii.

Prepad v čínskom sektore nehnuteľností tiež zaťažuje rast. Čína si tento rok stanovila cieľ hospodárskeho rastu na úrovni približne 5 %, čo je ambícia, ktorá si bude vyžadovať väčšiu politickú podporu, tvrdia ekonómovia.

*(1 EUR = 1,0865 USD)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.