Slovenské lietajúce auto AirCar sa bude vyrábať v Číne!

Čínska spoločnosť začne vyrábať slovenské lietajúce auto AirCar. Cena licencie je vysoká. Firma Klein Vision predala licenciu na výrobu lietajúceho auta do Číny. 

Zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision Štefan Klein na tlačovej konferencii k nákupu licencie na technológiu lietajúceho auta profesora Štefana Kleina oznámil predaj licencie pre výrobu v Číne.

Najdôležitejším menom je Zhu Shouchen, ktorý stojí za predstavenstvom čínskeho konzorcia. Je súčasne fanúšikom leteckého priemyslu a vlastní a prevádzkuje letisko a aviatickú školu v meste Cangzhou.

Slovenská spoločnosť Klein Vision vyvíjajúca lietajúce auto AirCar potvrdila predaj aj pre médiá. Stalo sa tak v marci. Slovenská firma predala licenciu na jeho výrobu čínskemu investorovi Hebei Jianxin Flying Car Technology. 

Jedná sa o čerstvú informáciu. Štefan Klein, zakladateľ a generálny riaditeľ Klein Vision predaj potvrdili 4.4. 2024 v Bratislave. Oficiálne sa tak stalo na tlačovej konferencii za účasti zástupcov z čínskej strany.

"Tento obchod vytvára predpoklad pre dokončenie vývoja predsériového prototypu a vybudovanie továrne na výrobu lietajúceho auta v Číne," opísal obchod Klein. Uzavretie dohody označil za prelomový obchod pre slovenských vývojárov. 

Uzavretie dohody bolo možné na základe dlhoročných vzťahom spoluinvestora transakcie spoločnosti United Industries a jej prezidenta Eduarda Šeba s čínskymi partnermi.

Zhu Shouchen okrem vlastníctva a prevádzkovania letiska vlastní aj závod na výrobu ultraľahkých lietadiel Shark pre čínsky trh. Aj tieto stroje majú pôvod, tak ako AirCar, u nás na Slovensku.

AirCar nie je obyčajný

AirCar je 2-sedadlové vozidlo, ktoré sa dokáže z auta premeniť na lietadlo len za 3 minúty. Disponuje dojazdom 1000 kilometrov a môže lietať rýchlosťou 300 km za hodinu. AirCar úspešne absolvoval úplný testovací program. Certifikát letovej spôsobilosti získal v roku 2023. 

Koľko AirCar stojí?

Cena lietajúceho automobilu zo SR je šialená. Výrobca udáva sumu od 500 000 do 1 000 000 amerických dolárov. Autorom je spoločnosť Klein Vision AirCar, ktorá predala licenciu do Číny. Keď sa AirCar dostane na trh, môže sa cena upraviť v závislosti od dopytu. Lietajúce auto bolo certifikované slovenskými úradmi leteckej dopravy. Držme slovenskému lietajúcemu autu palce!

Concept – Klein Vision (klein-vision.com)

rNUlife.sk / Zdroj: tech.eu

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.