Britská akadémia filmového a televízneho umenia rozdala filmové ceny BAFTA 2024 ako predzvesť Oscarov

Britská akadémia filmového a televízneho umenia opäť rozdala ceny za to najlepšie, čo sme v roku 2023 mohli vidieť. Slávnostný ceremoniál, ktorý sa konal v Royal Festival Hall v Londýne moderoval herec David Tennant. V poradí 77. ročník udeľovania cien BAFTA vysielali naživo stanice BBC One a iPlayer.

Do slávnostného galavečera vyhlásenia výsledkov cien BAFTA s najvyšším počtom nominácii, dokopy 13, vstupoval film Oppenheimer režiséra Christophera Nolana. Za ním nasledovali filmy Chudiatko od Yorgosa Lanthimosa s 11 nomináciami dva filmy zhodne po 9 nominácií – Vrahovia mesiaca kvetov a Zóna záujmu. No a počas večera sa najviac skloňovali tri filmy: Oppenheimer, Chudiatko a Zóna záujmu.

Slávnostný večer spestrila svojim vystúpením speváčka Sophie Ellis-Bextor, ktorá na pódiu zaspievala a zároveň tak oprášila svoj mega hit z roku 2001, Murder on the Dancefloor, ktorý opäť k životu prebral film Saltburn a herec Berry Keoghan so svojou jedinečnou tanečnou kreáciou. Okrem toho segment In Memory sprevádzala svojou verziou piesne Time After Time herečka Hannah Waddingham.  

Medzi víťazmi 77. ročníka cien BAFTA aj Emma Stone a Cillian Murphy a dominoval film Oppenheimer. Až sedem cien získal film Oppenheimer vrátane ceny za najlepší film a najlepšiu réžiu. Ako najlepší herec v hlavnej úlohe bol ocenený Ír Cillian Murphy, vo vedľajšej úlohe Robert Downey Jr. Film dostal aj cenu za najlepšiu kameru, filmovú hudbu a strih.

Film Oppenheimer síce rekord v počte získaných cien neprekonal, no s počtom cien 7 sa aj tak stal absolútnym víťazom večera (a dorovnal minuloročného prekvapivého víťaza s rovnakým počtom cien, nemeckú, vojnovú drámu Na západe nič nové). Cenu v tvare masky získal v kategóriách najlepší film, réžia (Nolanova prvá cena BAFTA v kariére), herci v hlavnej a vedľajšej úlohe (Cillian Murphy, Robert Downey Jr.), originál hudba, kamera a strih. Avšak ušli mu kategórie ako adaptovaný scenár, či výprava. Napriek tomu, ako sa už podľa počtu nominácií predpokladá, Oppenheimer bude favoritom Oscara.

Päť cien BAFTA si v tesnom závese za Oppenheimerom odniesol film Poor Things (Chudiatko) režiséra Yorgosa Lanthimosa.

Za najlepší ženský herecký výkon odmenili Emmu Stone za sci-fi komédiu Chudiatko (Poor Thing). Pre niekoho tak trochu bizarný film získal celkovo päť ocenení a mal 11 nominácií, čo bol druhý najvyšší počet po Oppenheimerovi. Film v britskej koprodukcii bral ceny najmä v technických/kreatívnych kategóriách ako najlepšia výpravakostýmyšpeciálne efektymake-up a vlasy, no z výhry sa napokon tešila aj herečka Emma Stone za bravúrne stvárnenie hlavnej hrdinky Belly Baxter, ktorá je na ceste za sebapoznaním a osobným rozvojom. Emma získala svoju druhú cenu BAFTA pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v kariére, keď prvý krát triumfovala s filmom La La Land.

Ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe bola ocenená Da‘Vine Joy Randolph za film Zimné prázdniny.

Tri ceny BAFTA si odniesol film The Zone of Interest (Zóna záujmu) britského režiséra Jonathana Glazera o rodine dôstojníka SS, ktorý sa snaží pre svoju rodinu vybudovať navonok ideu perfektného života v rámci nacistickej ideológie nadčloveka a vyvolenej rasy, hneď za bránami koncentračného tábora Osvienčim.

Film získal ceny v kategóriách najlepší britský film, ironicky aj pre najlepší cudzojazyčný film (film je v nemeckom jazyku) a najlepší zvuk

Po dve ceny si odniesla snímka režiséra Alexandra Payna, Zimné prázdniny, ktorá získala cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Da’vine Joy Randolph) a film mal aj najlepší casting.

Najlepším animovaným filmom sa stala snímka štúdii Ghibli, Chlapec a volavka režiséra Hayaoa Miyazakiho. Ceny za scenár si odniesli filmy, francúzska snímka Anatómia pádu za originál a mierne prekvapenie večera, film American Fiction za adaptovaný scenár.

Verejnosť si za svoju vychádzajúcu hviezdu zvolila herečku Miu Mckenna-Bruce, ktorá excelovala v snímke Ako mať sex. Na druhej strane filmy ako Barbie, Vrahovia mesiaca kvetov, či Maestro nepremenili ani jednu nomináciu a nezískali tak ani jednu cenu!

Vítazi BAFTA 2024, komplet prehľad

Najlepší film

Oppenheimer

Najlepší britský film

The Zone Of Interest

Najlepší debut britského scenáristu, režiséra alebo producenta

Earth Mama - Savanah Leaf (scenár, réžia, producent), Shirley O’connor (producent), Medb Riordan (producent)

Najlepší cudzojazyčný film

The Zone Of Interest

Najlepší dokument

20 Days In Mariupol

Najlepší animovaný film

Chlapec a volavka

Najlepší režisér

Oppenheimer - Christopher Nolan

Najlepší originál scenár

Anatómia pádu - Justine Triet, Arthur Harari

Najlepší adaptovaný scenár

American Fiction - Cord Jefferson

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe

Emma Stone - Poor Things

Najlepší herec v hlavnej úlohe

Cillian Murphy - Oppenheimer

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

Da’vine Joy Randolph - The Holdovers

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

Robert Downey Jr. - Oppenheimer

Najlepší casting

The Holdovers - Susan Shopmaker

Najlepšia kamera

Oppenheimer - Hoyte Van Hoytema

Najlepší strih

Oppenheimer - Jennifer Lame

Najlepšie kostýmy

Poor Things - Holly Waddington

Najlepší make-up a vlasy

Poor Things - Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston

Najlepšia originál hudba

Oppenheimer - Ludwig Göransson

Najlepšia výprava

Poor Things - Shona Heath, James Price, Zsuzsa Mihalek

Najlepší zvuk

The Zone Of Interest - Johnnie Burn, Tarn Willers

Najlepšie špeciálne vizuálne efekty

Poor Things - Simon Hughes

Najlepší britský krátky animovaný film

Crab Day

Najlepší britský krátky film

Jellyfish And Lobster

Viac na: 2024 EE BAFTA Film Awards: The Winners and Nominations | BAFTA

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.