Príbeh bratislavskej kaviarne naprieč dejinami: DPOH uvádza druhú premiéru inscenácie Pozsony Dance Club

Bratislavské Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) uvedie v utorok druhú premiéru inscenácie Pozsony Dance Club. Novinku s podtitulom Príbeh bratislavskej kaviarne režírovala Valeria Schulczová. Rozpráva o osudoch a príbehoch hostí jednej kaviarne. Dejiskom inscenácie je Bratislava, Pressburg, Pozsony, "mesto, ktoré začína stále odznova, ale minulosť ho aj tak znovu dobehne." Vynikajúce spracovanie inscenácie, akoby "o národe - ne - národe" ohúri každého diváka.

"Vychádzali sme z mnohých dobových archívnych materiálov, ale aj osobných spomienok jednotlivcov, ktorí sa na chvíľu stali súčasťou príbehu mesta Bratislava. Predovšetkým sme chceli pomenovať fenomén našej kolektívnej pamäte a kolektívneho zabúdania," hovorí o divadelnej novinke jej spoluautorka a dramaturgička Tereza Hladká.

„Som bratislavská kaviareň. Jedna úplne konkrétna. Tu, neďaleko. Na námestí, ktoré nesie rovnaké meno ako toto divadlo,“ hovorí v úvodnej scéne novej inscenácie DPOH Zuzana Kronerová.

Príbeh inscenácie sa začína v marci roku 1848 keď Lajos Kossuth, najznámejší predstaviteľ maďarského liberálneho hnutia, ktorý bojoval za zrušenie feudálnych prežitkov, za modernizáciu Uhorska a samostatnosť voči Rakúsku, vyhlásil z balkóna hotela u Zeleného stromu revolúciu. Divákov prevádza obdobiami od prvej svetovej vojny, Československej republiky až po súčasnosť. "Pozsony Dance Club pripomenie divákom prostredníctvom hudby a tanca 175 rokov našej histórie," dodáva DPOH.

Pozsony Dance Club pripomenie divákom prostredníctvom hudby a tanca 175 rokov našej histórie, ale aj naivitu, frustráciu, malosť, nášho národa ne-národa, od Uhorska cez nacizmu, komunizmus, sovietsku okupáciu, boj za slobodu, brutálne roky deväťdesiate, až po unesený štát a pandémiu.

Témami inscenácie, ktorá je vyrozprávaná cez príbeh mesta a jedného konkrétneho miesta v ňom, sú aj rozdelená spoločnosť, nenávisť, poníženie, sklamanie, zrada, ale tiež empatia, nádej, osobné hrdinstvá, ľudskosť, odvaha či individuálna statočnosť. Rozprávajú o nich hostia kaviarne, v ktorej prežívajú svoje radosti a trápenia, nachádzajú a strácajú lásky, ilúzie a niekedy aj svoje životy.

"Mám rada divadlo, ktoré je nielen atraktívne pre publikum, ale aj užitočné pre spoločnosť a o niečom dôležitom vypovedá. Také, ktoré vzniká z potreby k niečomu sa vyjadriť," poznamenala herečka Zuzana Kronerová s tým, že nová inscenácia je práve z tohto rodu. "Navyše je syntézou činohry, pohybového divadla, je v nej veľa hudby, dokonca živá kapela," dodáva Kronerová. V inscenácii ďalej účinkujú Juraj Bača/Alexander Maďar, Zuzana Bartoš Porubjaková, Karol Csino, Juraj Hrčka, Adam Jančina, Annamária Janeková, Peter Kadlečík, Bronislava Kováčiková, Martin Madej, Kristína Tormová a Katrin Virágová.

rNUlife.sk / DPOH, foto: DPOH - Ľuboš Kotlár

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.