Umenie, ktoré neprehliadnete: Biela noc zmení nočné mesto na živú galériu plnú monumentálnych zážitkov

Biela noc 2023 prináša aj napriek priznaným ekonomickým výzvam výnimočný multižánrový program, ktorý by nemali prehliadnuť nároční diváci ani rodiny s deťmi. Viac ako 40 zastávok v Bratislave a tri desiatky diel v Košiciach avizujú v porovnaní s minulým rokom viac fyzického kontaktu s dielom, tešiť sa ale môžeme aj na viacero výrazných digitálnych inštalácií, imerzívnych zážitkov a hravej interakcie.

Spoločne sa budeme môcť zahľadieť do digitálneho Slnka, meditovať hlbokými nádychmi vzduchu bez prašných častíc, precítiť „mäkkosť nekonečna” a vzdať poctu legendárnemu Stanovi Filkovi.

Nechať sa viesť majákom k nábrežiu a strhnúť atmosférou monumentálnych diel, motať sa akýmsi nadrozmerným uzlom a strácať v ekologickom labyrinte, pozorovať digitálny strom, obdivovať hravú krehkosť bublín, vstúpiť do nafukovacieho balóna, symbolicky vkročiť svetelným portálom do iných sfér, privítať minimalistické geometrické zvieratá, interagovať s imerzívnym prostredím, pohltiť sa laserovým mappingom, priestorovým hologramom či svetelnými projekciami a tešiť sa zo stretnutí, tanečných či hudobných performancií a živého dialógu mesta s umením.

Súčasné umenie vo veľkom formáte

Nosným prvkom festivalovej trasy sú určite impozantné monumentálne objekty, ktoré komunikujú s mestom, architektúrou a zaujímavými interiérmi. Výrazne menia vizuálnu stopu v už možno prehliadaných a samozrejmých mestských zákutiach, čím okrem umeleckého zážitku prinášajú aj svieže prežitky z mesta. Viaceré pozývajú divákov k priamemu kontaktu či dotyku, iné dokonca vytvoria inšpiratívnu scenériu pre živé umenie - performancie, tanec a hudbu.

Ondrej Revický: Prázdnota

Vo futuristickom svete sa ocitneme vďaka imerzívnej inštalácii Space is The Place autorskej trojice Kopec, Čumlivski a Demeter, do ktorej nás pozývajú vstúpiť. Impozantné dielo reaguje na mäkké nafukovacie prostredia slovenského konceptuálneho umelca Stana Filka a divákov doslova pohlcuje dojmom mäkkosti nekonečna.

Tešiť sa môžeme aj na hravú monumentálnu inštaláciu Uzol od BN Label, ktorá bude vo verejnom priestore neprehliadnuteľnou pre jej rozmery, tvar aj sýtu farebnosť.

Naopak náročné témy vojny a obrany otvorí umelecké gesto Laca Saba, ktorý obsadí Hlavné námestie v Bratislave objektom inšpirovaným tvarom protitankovej hviezdice.

Trvalé inštalácie pre Bratislavu

13-metrov vysoká figúra z dielne Viktora Freša "Octahedral" sa už dnes stáva vizuálnou dominantou námestia v novovznikajúcej mestskej štvrti na nábreží Dunaja. Vďaka spolupráci s developerom JTRE zostáva v hlavnom meste nastálo, spoločne s hravými minimalistickými objektami talianskeho umelca Lucu Boscardiniho.

Mimochodom, Boscardiniho tvory by počas prechádzky nemali vynechať najmä najmladší diváci; geometrické zvieratká priam pozývajú k hrám a využitiu ako jednoduché preliezky, lavičky či stroje na cvičenie. V Bratislave ich v piatok večer zároveň privíta aj site-specific tanečná performance kolektívu Silvie Svitekovej.

Umenie v dialógu s prírodou

Mnohými dielami tohtoročného programu sa nesie aktuálny motív ťaživých ekologických problémov ako aj potreby umenia, ktoré reflektuje dôležité historické udalosti.

Festivalový program v tomto duchu ozvláštni aj francúzsky digitálny umelec Maotik (Mathieu Le Sourd). Pre Mestský park v Košiciach a Šafárikovo námestie v Bratislave pripraví site-specific inštaláciu Tree of Life, ktorá cez audiovizuálny minimalizmus podčiarkuje zázračnosť a krehkosť tzv. zelených ostrovov v mestách. Poetickú hru svetiel v korune stromu divácky umocní interaktívny prvok - inštalácia reaguje na tóny hudby a pohyb návštevníkov v priestore.

Z Francúzska prichádza na Bielu noc aj Guillaume Marmin, ktorého dielo sa rovnako dotýka motívov prírody a naliehavosti chrániť životné prostredie v prospech ďalších generácií. Jeho Oh Lord je pútavou projekciu Slnka v rôznych podobách, a to na steny pôvodne sakrálnych priestorov kostola klarisiek v Bratislave a synagógy v Košiciach.

Shift IV, Dust Chambers, Fotograf Richard Lürzer

Silný ekologický motív nesie tiež nafukovacia pop-up inštalácia rakúskeho kolektívu Dust Institute, ktorú Biela noc uvedie v spolupráci so zakladateľom skupiny, Adamom Hudecom. Návštevníkom umožní vstúpiť do efemérnych mäkkých bublín, v ktorých prúdi vzduch bez akýchkoľvek prašných častíc. V spojení so svetelnou projekciu a hudbou v rytme ideálneho tempa nádychov a výdychov je inštalácia silným zmyslovým zážitkom, v ktorej je zrazu ľahšie vnímať prítomný okamih.

V podobnom tematickom zábere zaujme aj domáca scéna. Architektka Elena Šoltésová pozýva vojsť do impozantného labyrintu vytvoreného z odpadu určeného na recykláciu, zatiaľ čo oceňovaný András Cséfalvay inšpiruje paralelami s vyhynutím živočíšnych druhov pred nami, a to cez 8 monumentálnych dinosaurích vajec.

Objekt Castorin zoskupenia BAHNO-974 naznačuje znetvorenú budúcnosť bytostí žijúcich v znečistených a toxických prostrediach.

Kristína Saganová obsadí veľké plochy vizuálne hravou projekciou, ktorá však zdôrazňuje chaos a rastúce neistoty v našom vzťahu k prírode.

Umelecká prechádzka pre všetkých

Hoci je Biela noc podnetnou aj pre umeleckých profesionálov, svoje obľúbené zastávky v programe si rovnako ľahko nájdu rodiny s deťmi. Zaujímavou pre oba tábory bude však interaktívna inštalácia Dopamine rakúskeho tvorcu Klausa Obermaira, ktorej vizuál reaguje na rýchlosť pohybu ľudí v jej okolí.

Všeobecne pútavým je aj svetelný objekt Neurón Pavla Lipu alebo priestorový hologram v audiovizuálnej inštalácií autorov Frank, Šulgan a spoločnosti OPTIO.

Deti čakajú tiež tradičné premietania v spolupráci s Fest Ančou v Košiciach a v oboch mestách ich milo prekvapia „mydlové bubliny” na vodnej hladine - vo fontáne a jazierku, ako aj monumentálna digitálna brána dvojice Coufal a Kuhn.

Jeden festival, dve mestá

Bielonočný program tradične ozvláštňujú aj lokálne špeciály. Košice okrem vyššie spomenutých nepochybne poteší videomapping obľúbeného kolektívu Nano vjs, tentokrát reflektujúci ekologické témy.

V Kunsthalle budú môcť Košičania vstúpiť do impozantného balónu Lousy Aubera, kde hra svetla a zvuku umocní pohlcujúci zážitok z fyzického prostredia. Neprehliadnuteľnými budú aj svetelné kruhy od kreatívcov z glo, ktoré nekompromisne obsadia park Kasární/Kulturparku.

V Bratislave sa na festivalovej mape objaví Tower 115, ktorú monumentálnym laserovým mappingom poctia BN Label s Martinom Gabčom.

Spomenúť môžeme tiež site-specific inštaláciu Aleša Vojtáška pred Galériou Nedbalka, a to aj pre výnimočné spojenie s hudobnou performance hudobníčky menom Nina Farrina. Silným zážitkom bude tiež sobotné vystúpenie 50-členného kolektívu Marína Abramovič Po Sebe Neupratuje v zrekonštruovanej fontáne na Námestí slobody.

Podporiť festival kúpou vstupenky

Jedným z dôležitých cieľov Bielej noci je zblíženie súčasného umenia so širokou verejnosťou, preto je gro festivalového programu dostupné všetkým zdarma priamo v mestských uliciach, parkoch, nádvoriach či záhradách. Vstup k dielam v interiéroch vyžaduje kúpu festivalovej permanentky BN Pass, ktorej cena v predpredaji je 15 eur v Bratislave a 10 eur v Košiciach. Vstupenky zakúpené počas trvania festivalu na kontaktných miestach budú však o 5 eur drahšie.

Dôvody tohto nastavenia približuje umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková: „Festival má za sebou náročné tri roky, do kontinuity produkcie zasiahla pandémia aj súčasné ekonomické neistoty a zvyšovanie cien vo všetkých sférach. Tento rok je pre nás obzvlášť ťažký, výrazne nás ovplyvnil úbytok partnerov aj grantov. Veľmi sa tešíme, že sa nám aj napriek neľahkým podmienkam podarilo vyskladať kvalitný program, a to najmä vďaka podpore umelcov, kultúrnych inštitúcií a našich súčasných aj stálych partnerov. Bez podpory návštevníkov bude však skutočne problematické udržať veľkosť a kvalitu festivalu aj naďalej. Predpredajové ceny sme nemenili, kúpa permanentky je však dôležitou formou podpory a symbolickým gestom, že ľudia vo svojich mestách Bielu noc chcú aj v budúcnosti.”

 VSTUPNÉ A PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

Všetky informácie o programe a vstupenkách nájdete na festivalovej mape a ostatných oficiálnych kanáloch Bielej noci, vrátane mobilnej aplikácie Biela noc, webovej stránky www.bielanoc.sk a sociálnych sietí festivalu (Facebook, Instagram).

Obľúbený festival súčasného umenia Biela noc prichádza už štrnástykrát na Slovensko. Ulice Bratislavy a Košíc premení na pestrú nočnú galériu monumentálnych inštalácií, živého umenia a nových technológií, pričom okrem domácej scény sa môžeme tešiť aj na renomovaných zahraničných tvorcov z Francúzska, Talianska, Nemecka, Rumunska či susedných Čiech, Poľska a Rakúska. Festival prežiari hlavné mesto počas troch víkendových nocí od piatka 29. septembra do nedele 1. októbra a do metropoly východného Slovenska sa presunie o týždeň neskôr (6. až 8. októbra).

Biela noc Bratislava 2023:

29. september až 1. október 2023 od 19.00 do 00.00 h

Vstupné (BN PASS): 15 EUR online, 20 EUR na mieste / exteriér zdarma

Biela noc Košice 2023:

6. - 8. október 2023 od 19.00 do 00.00 h

Vstupné (BN PASS): 10 EUR online, 15 EUR na mieste / exteriér zdarma

Deti do 12 rokov, ľudia s preukazom ZŤP a ZŤP-S (aj so sprievodom) majú vstup zdarma, rovnako ako ľudia nad 62 rokov. Niektoré umelecké špeciály vyžadujú samostatné vstupné (na mape označené žltou bodkou).

Festivalové permanentky budú dostupné v predpredaji na www.bielanoc.sk a v čase trvania festivalu aj na vybraných predajných miestach.

rNUlife.sk / Zuzana Pacáková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.